Viikko 6

week6

LAPSESI

Sydän lyö ensimmäisen lyöntinsä

Tämän viikon aikana lapsen koko kolminkertaistuu ja pieni sydän lyö ensilyöntinsä. Kehitys on lievästi sanottuna kiivasta. Sisäelimet (mahalaukku, suolisto, maksa ja munuaiset) muodostuvat ja keuhkojen aihiot alkavat olla paikoillaan. Pää näkyy selvemmin ja aivot kasvavat nopeasti täyttämään kasvavan pään. Hermosoluja muodostuu peräti 100 000 minuutissa. Kuudennella viikolla silmät, suu ja nenä ovat jo erotettavissa. Korvien alut alkavat näkyä, kuten myös käsivarret ja jalat, jotka osoittavat hieman kehosta ulospäin kuin pienet siivet.

ÄITI

Pahoinvointia ja muita oireita?

Kärsitkö aamupahoinvoinnista? Ällöttääkö kahvin maku? Tuntuuko sänkyyn mennessä, kuin nukahtaisit siihen paikkaan? Raskaudessa on ihania puolia (ihan oikeasti!), mutta näin alussa joutuu usein sietämään erilaisia vähemmän mukavia raskausoireita. Esimerkiksi närästys tai rintojen arkuus ja kiristely voi tulla tutuksi. Moni kärsii jatkuvasta nälästä – tai kovasta vatsasta ja ilmavaivoista, koska hormonit saavat suolen toimimaan hitaammin. Elimistössä tapahtuu valtavasti kaikenlaista uutta. Raskausoireet voivat ottaa todella koville, mutta on tärkeää muistaa, että ne ovat väliaikaisia. Tämä kaikki menee ohi! Oireiden helpottuminen on yksilöllistä, mutta usein voimakas väsymys ja jatkuva pahoinvointi ovat pahimmillaan juuri raskauden alussa. Ensimmäinen neuvolakäynti sovitaan yleensä 8.–12. raskausviikolle. Sinun on itse otettava yhteys neuvolaan, kun huomaat olevasi raskaana. Ensikäynnillä keskustellaan raskaudesta, odotuksista ja mahdollisista huolenaiheista. Neuvolan terveydenhoitaja on tukenasi koko raskauden ajan. Hänen tehtävänään on paitsi seurata raskauden etenemistä, myös auttaa sinua vanhempana tuntemaan olosi turvalliseksi. Jos siis tuntuu, että kemiat terveydenhoitajan kanssa eivät kohtaa, voit vaihtaa terveydenhoitajaa tai jopa neuvolaa. Jos sinulla on puoliso, neuvolaan on hyvä tulla yhdessä. On mukava voida jakaa raskaudesta kaikki mahdollinen, ja lisäksi ensikäynnillä käydään läpi niin monta asiaa, että neljä korvaa on parempi kuin kaksi.

KUMPPANI

Milloin kertoa raskaudesta?

Kukaan muu kuin sinä ja puolisosi ei ehkä vielä tiedä, että odotatte lasta. Kenties haluatte pitääkin sen vielä salaisuutena? Tai ehkä haluatte kertoa siitä kaikille – mitä pikemmin sen parempi! Raskaudesta kertominen on yksilöllinen päätös, eikä siihen ole oikeaa tai väärää tapaa. Osa haluaa odottaa, kunnes on itse sinut raskauden kanssa ja tuntee olonsa turvallisemmaksi. Toiset taas haluavat kertoa kokemuksesta mahdollisimman aikaisin, jotta kaikki läheiset tietävät ja voivat olla tukena. Mikään ei pakota kertomaan tai olemaan kertomatta. Voi kuitenkin olla hyvä varmistaa, että sinä ja puolisosi olette samoilla linjoilla. Keskustelkaa siis, miten haluatte toimia! Pidä mielessä, että pahoinvointi voi olla tässä vaiheessa erityisen rankkaa. Monilla on jatkuvasti ikään kuin merisairas olo. Yritä kuulostella puolisosi vointia ja muista, että odotus on yhteinen asia. Kun puolisosi kantaa lasta, sinä voit keskittyä pitämään hänestä erityisen hyvää huolta ja autella aina kun voit. Kokeile esimerkiksi tuoda kaupasta sellaisia ruokia ja juomia, joista voi olla apua pahoinvoinnin lievittämisessä.