Viikko 4

week4

LAPSESI

Alkio kehittyy

Alkio on pikkuruinen, vasta puoli millimetriä, mutta siellä se on! Munasolu on kiinnittynyt kohdun limakalvoon ja saa ravintonsa sen runsaista verisuonista. Istukka jatkaa kehittymistä alkion ympärille. Sen tehtävänä on huolehtia, että vauva saa kaiken tarvitsemansa raskauden aikana. Sikiölle kehittyvien rakenteiden aihiot muodostuvat, saavat muotonsa ja asettuvat paikoilleen jo nyt. Ensimmäisten hermosolujen ja selkärangan muodostuminen alkaa. Joistakin soluista muodostuvat maha-suolikanavan ja keuhkojen aihiot, toisista puolestaan ihon, lihasten ja verisuonten alut.

ÄITI

Jotain tapahtuu kehossa?

Haiseeko kaikki jääkaapissa pahalta? Leijaileeko hajuveden tuoksu nenääsi kilometrien päästä tai saako pelkästään sängystä nouseminen sinut voimaan pahoin? Nämä ovat esimerkkejä varhaisista oireista, jotka voivat tarkoittaa, että olet raskaana. Vaikka tämä ei kuulostaisi yhtään tutulta, voit silti olla raskaana. Osa ei nimittäin huomaa alussa mitään epätavallista. Suunnilleen 4.–6. raskausviikolla elimistö alkaa tuottaa hCG-raskaushormonia eli niin kutsuttua istukkahormonia. Se erittyy virtsaan, joten jos olet tullut raskaaksi luonnollisesti, voit pian tehdä raskaustestin. Jos taas raskaus on saanut alkunsa IVF-hoidosta, tiedät jo, että raskaustestin voi tehdä kaksi viikkoa alkion siirron jälkeen. Mikäli testi on negatiivinen mutta sinusta tuntuu silti, että jotain on tekeillä, voit tehdä uuden testin muutaman päivän päästä. Joskus voi käydä niin, että testi on tehty liian aikaisin eikä raskaushormonia ole vielä tarpeeksi, jotta sen määrä olisi mitattavissa. Älä säikähdä, jos huomaat pyyhkiessä tai pikkuhousuissa hieman verta: joskus munasolun kiinnittymisestä kohdun limakalvoon voi aiheutua pientä verenvuotoa. Tämä on täysin vaaratonta, eikä sinun tarvitse olla huolissasi.

KUMPPANI

Raskaustestin aika

Viikkojen 4–6 aikana puolisosi elimistö alkaa tuottaa hGC-raskaushormonia. Se on istukkahormoni, joka erittyy virtsaan, ja tavallinen virtsasta tehtävä raskaustesti tunnistaa raskauden juuri mittaamalla sitä. Meidän vinkkimme on katsoa testitulos yhdessä. Näin voitte jakaa kaikki sen herättämät tunteet, olipa testi positiivinen tai negatiivinen. Jos raskaus on saanut alkunsa IVF-hoidosta, raskaustesti on ehkä jo tehty. Keinohedelmöityksessä raskausviikot lasketaan hieman eri tavalla, ja testin voi tehdä jo kaksi viikkoa alkion siirron jälkeen. Odottaja saattaa jo tässä vaiheessa kärsiä väsymyksestä ja pahoinvoinnista. Tämä on täysin normaalia, mutta puolisona sinun on hyvä olla tietoinen oireista. Tue kumppaniasi kaikin tavoin ja ehdota, että hän voi kokeilla syödä usein mutta vähän kerrallaan – monilla tämä auttaa pahoinvointiin. Koska myös ruoan haju voi laukaista pahoinvointia, sinun kannattaa ottaa nyt vastuuta kokkailuista.