LAPSESI
Voimakkaiden potkujen aika voi hyvinkin olla alkanut. Vauvalla on odottamattoman paljon voimaa, ja hän saattaa potkia äidin muutenkin aristavaa kehoa kovaa. Hyvin tähdätty potku virtsarakkoon voi saada virtsan karkaamaan hieman – suhtaudu tähän muistutuksena lantionpohjan lihasharjoittelusta. Lapsi painaa nyt noin 1,8 kg. Hänen on kuitenkin kasvettava lisää, ja jäljellä olevien kahdeksan viikon aikana painoa kertyy vielä pari kiloa. Syntymäpaino kuitenkin vaihtelee, ja siihen vaikuttavat monet asiat, kuten perintötekijät ja millä viikolla lapsi syntyy. Vauvan keuhkorakkulat eli alveolit alkavat kypsymään, ja niitä kasvaa lisää jopa 8 vuoden ajan syntymän jälkeen. Jos vauvalla on pippeli, kivekset alkavat nyt laskeutua alas kivespussiin. Älä huolestu, jos kivespussi näyttää hieman liian suurelta lapsen syntyessä. Se on turvoksissa nesteestä, joka poistuu muutamassa viikossa.
ÄITI
On mahdotonta tietää, millainen omasta synnytyksestä tulee. Se ei kuitenkaan estä valmistautumasta synnytykseen niiltä osin, joita ylipäätään voi hallita. Voit laatia synnytyssuunnitelman tai -toivelistan, johon kirjaat tärkeiltä tuntuvia asioita – huolimatta siitä, aiotko synnyttää alakautta vai keisarileikkauksella eli sektiolla. Koskaan ei voi tietää varmasti, miten kiire vauvalla on syntyä, joten suunnitelma on hyvä tehdä melko pian. Suunnitelmaan on tietysti kirjoitettava synnyttäjän nimi ja henkilötunnus. Muutoin voit kirjoittaa vapaasti, mitä haluat sairaalan henkilökunnan tietävän, onko jotakin mitä et missään nimessä halua, mitä pelkäät tai mistä olet huolissasi ja miten mahdolliset aiemmat synnytykset ovat sujuneet. Jos suunnittelet alatiesynnytystä – kuten suurin osa odottajista – voi olla hyvä miettiä, mitä toivot kivunlievitykseltä tai synnytysasennoilta. Tätä kaikkea ei kuitenkaan tarvitse päättää etukäteen, vaan tarkoituksena on vain kirjoittaa ajatuksesi ylös. Yksi vinkki on kirjoittaa pitkän selostuksen sijaan selkeä luettelo ranskalaisilla viivoilla, joita on nopea lukea, jos synnytyksessä tuleekin kiire. Myös mahdollisen puolison tai synnytykseen tulevan tukihenkilön on hyvä tietää, mitä suunnitelmassa lukee. Jos et ole varma, mistä aloittaa, kokeile Liberon sovelluksen tarkistuslistaa. Kuten sanottu, mikään ei ole kiveen hakattua! Kukaan ei missään nimessä pidä lainkaan outona, jos haluat toimia jossakin asiassa toisin kuin suunnitelmassa lukee. Synnytystä ei voi aikatauluttaa tai suunnitella tarkkaan eikä sitä, millainen kokemuksesta tulee, voi tietää etukäteen. Jos synnytyssairaalan henkilökunta on johonkin tottunut, niin suunnitelmanmuutoksiin.
KUMPPANI
Oletko huomannut, että puolisosi tuijottaa välillä kaukaisuuteen? Moni raskaana oleva kokee – etenkin nyt maalilinjan lähestyessä – että keskittymiskyky herpaantuu herkästi, on vaikea tehdä päätöksiä ja asioita unohtuu helposti. Syynä voivat olla unettomat yöt, mutta ajatusten harhailu voi liittyä myös siihen, että keho ja pää keskittyvät molemmat lapseen. Synnytyksen lähestyminen, tulevan vanhemmuuden pohtiminen ja kaikki tähän liittyvä voi vaikeuttaa keskittymistä muihin asioihin. Moni puhuu esimerkiksi raskausaivoista tai aivosumusta. Huomio kääntyy hieman sisäänpäin, ympäröivä maailma saa pysähtyä ja suurin osa asioista saa mennä ohi. Saatat tunnistaa tämän tunteen itsekin. Vaikka et kanna lasta sisälläsi, sinunkin huomiosi keskittyy varmasti suurelta osin tulokkaaseen. Asiat, joihin suhtauduit aiemmin suurella intohimolla, voivat nyt tuntua hieman merkityksettömiltä. Tämä ei ole mitenkään outoa vaan yksi askel vanhemmuuteen valmistautumisessa. Vanhemmuuteen voi valmistautua eri tavoin. Siihen liittyy käytännön valmisteluja: hoitopöydän kokoamista, lapsivakuutuksen pohtimista ja vaunujen koeajamista (Liberon sovelluksessa on kätevä tarkistuslista asioista, joista on keskusteltava). Lisäksi ajatukset voivat myllertää sisälläsi, kun mietit, millaista siitä tulee. Miten uusi pieni elämä vaikuttaa perheeseemme? Kuinka paljon aikaa lapsi oikeastaan vie? Miten käy omalle ajalle, jonka kanssa muut vanhemmat tuskailevat – joudunko luopumaan omista harrastuksistani? Puhu kaikesta tästä ja omista tunteistasi puolisosi ja ystäviesi kanssa. Oikeaa tai väärää tapaa käsitellä asioita ei ole, mutta usein on hyvä pukea ajatuksensa sanoiksi. Pohdit kuitenkin samoja asioita, joita kaikki muutkin tulevat vanhemmat käyvät läpi