LAPSESI
Lapsi on kasvanut niin, että hän on noin 5,5 cm pitkä ja painaa 15 g. Hän saa nyt sekä ravintoa että happea istukan kautta. Sikiö kehittyy jatkuvasti kaikilta osin, mutta juuri nyt etenkin aivojen tärkeä kehitys etenee täysillä. Silmäluomet ovat paikoillaan, hammasaiheet ovat muodostumassa ja ylähuuleen ilmestyy amorinkaari. Lapsi pystyy nielemään, ja suolisto alkaa hitaasti siirtyä paikalleen vatsaonteloon, koska sille on yhä enemmän tilaa.
ÄITI
Alkavatko vaatteet tuntua tiukoilta? Kokeile kiinnittää lempihousujesi nappi kumilenkillä, niin saat housunkaulukseen hieman lisää tilaa ja voit käyttää niitä pidempään. Saatavana on myös valmiita vyötärön jatkeita. Toisaalta voit ostaa housut, joissa on matalampi vyötärö tai siirtyä suoraan äitiyslegginseihin – pääasia, että sinun on mukava olla! Joka sisäänhengityksellä vedät keuhkoihisi 40–50 prosenttia tavallista enemmän ilmaa, ja rintakehäsi on laajentunut. Tämä selittää, miksi sinusta voi tuntua, kuin tutut rintaliivit eivät enää istuisi kunnolla. Toinen istuvuuteen vaikuttava tekijä ovat tietysti rintojen muutokset, joita on hyvin todennäköisesti jo tapahtunut. Ne ovat varmasti kasvaneet ja nännit ja niiden ympäristö ovat tummuneet hieman. Tummumisen syytä ei tiedetä varmasti, mutta sen sanotaan auttavan vauvaa löytämään rinnalle. Lisäksi on melko yleistä, että rintoja aristaa hieman ja nännit tuntuvat herkemmiltä. Jos olet päättänyt osallistua yhdistelmäseulontaan (johon kuuluu ultraäänitutkimuksen lisäksi jo aikaisemmin otettuja verikokeita), ultraäänitutkimus tehdään noin 11.–14. raskausviikolla – saat ajanvarauksen yleensä neuvolastasi. Yhdistelmäseulonnassa selvitetään, kuinka todennäköistä on, että sikiöllä olisi jokin kromosomipoikkeavuus. Ennen tutkimusta voi olla hyvä miettiä, miksi tutkimus tehdään ja miten suhtaudut tulokseen, jos se ei ole toivotunlainen. Yhdistelmäseulonnan ajankohta voi vaihdella eri paikkakunnilla, joten kysy asiasta neuvolasta.
KUMPPANI
Tuntuuko sinusta, että puolisosi on vaikea keskittyä samaan asiaan yhtään pidempään tai että hän unohtelee asioita useammin kuin ennen? Tämä on erittäin yleistä ja lisääntyy todennäköisesti raskauden edetessä. Hajamielisyyden syytä ei tiedetä varmasti – se voi olla yhdistelmä unenpuutetta ja hormonaalisia muutoksia. Toisaalta elimistöllä on täysi työ uuden elämän rakentamisessa, joten aika ei ehkä riitä kaiken ympärillä tapahtuvan huomiointiin. Kun lapsi kasvaa, hän vie yhä enemmän tilaa kohdussa sekä potkii, heittää voltteja ja kääntyilee. Kohdussa majaileva akrobaatti voikin olla yksi syy, miksi puolisosi on vaikea pitää lankoja käsissään ja keskittyä muihin asioihin. Tällä asialla on kuitenkin myös valoisampi puoli: moni odottaja tuntee pian alkavasta raskauden toisesta kolmanneksesta lähtien olonsa entistä rauhallisemmaksi ja ajattelee, ettei asioista kannata stressata turhaan. Seulontaultrassa nähdään myös, onko kohdussa yksi vai useampi lapsi. Jos lapsia onkin useita, monen maailma kääntyy jälleen ylösalaisin. Yhtäkkiä on käsiteltävä valtavasti uusia tunteita, jotka ovat usein ristiriidassa keskenään. Vanhempi tarvitsee usein hieman enemmän aikaa ja tukea valmistautumiseen, jos kyseessä on monikkoraskaus. Yksi hyvä vinkki on keskustella asiasta muiden kaksosten tai kolmosten vanhempien kanssa. Myllertävien ajatusten lisäksi tämä tarkoittaa, että neuvolassa on käytävä useammin lasten kasvun seurantaa varten.