Vauvauinti
Vauvauinti on monille vanhemmille tapa totuttaa lapsi veteen ja tehdä vedessä olosta hänelle turvallinen ja miellyttävä kokemus. Osa vauvoista on lämpimässä vedessä kuin kotonaan, osa suhtautuu siihen epäileväisemmin. Tässä artikkelissa kerromme vauvauinnista ja uimapuvun tai uimavaipan käytöstä sen aikana.
Lämpö, kosteus ja hieman pistävä kloorin haju – uimahalli voi olla vauvalle jännittävä ja hieman outo tuttavuus, kun hänet viedään sinne ensi kertaa. Uusi ympäristö voi arveluttaa häntä aluksi, mutta hän tottuu siihen kyllä. Usein mukavan lämpimään veteen pääseminen auttaa innostumaan.
Miksi lähteä vauvauintiin?
Vauvauintiin osallistumiselle on erilaisia syitä, joista yleisin on lapsen totuttaminen veteen, jotta siitä tulee hänelle turvallinen ja miellyttävä kokemus. Lisäksi altaassa polskuttelu on myös tapa tukea lapsen ja vanhemman välistä kiintymystä ja vuorovaikutusta. On hauskaa nähdä, miten luontevasti moni vauva liikkuu vedessä. Liike saa veden väreilemään ja pyörteilemään kehon ympärillä, mikä tuntuu useimmista lapsista mukavalta ja pehmeältä. Tämä rentouttaa lasta ja tekee hänet tietoiseksi omasta kehostaan.
Mitä vauvauinnissa tehdään?
Vauvauinti on ennen kaikkea leikkihetki uima-altaassa. Vedessä tehdään ikätasoon sopivia harjoituksia, joihin voi kuulua esimerkiksi hengityksen pidättämistä, selällään kellumista ja pelastautumista veteen joutuessa. Se kehittää myös lapsen tasapainoa ja motoriikkaa. Osa vanhemmista haluaa harjoitella vauvan kanssa sukeltamista, mutta veteen voi totutella ja vesiturvallisuutta kehittää myös muilla tavoin.
Minkä ikäisenä vauvauintiin voi osallistua?
Vauvauinnin voi aloittaa, kun lapsen napa on täysin parantunut, hän painaa vähintään viisi kiloa ja hän on vähintään kolme kuukautta vanha. Jos lapsi on syntynyt ennenaikaisesti, odotetaan yleensä kolme kuukautta lasketusta ajasta.
Vauvauintia järjestetään useimmilla paikkakunnilla, aina koulutetun ohjaajan valvonnassa. Käytettävän uima-altaan on täytettävä tiukat hygieniavaatimukset ja veden lämpötilan on oltava vähintään 32, usein jopa 34 tai 35 astetta. Jotta vauva ei väsy eikä palele, uintihetket kestävät enintään puoli tuntia.
Tietoa sukellusheijasteesta
Aiemmin uskottiin, että vauvauintiin voi osallistua vain, jos lapsella on sukellusrefleksi eli -heijaste. Nykyisin tiedetään, että tärkeintä on oppia tietoisesti pidättämään hengitystä veteen joutuessa. Refleksillä ei siis ole käytännön merkitystä vauvauintiin osallistumiselle.
Vauvauinti ja uimavaippa
Uima-altaaseen vauvalle on puettava joko uimavaippa, jossa on vettä imemätön sisus, uimahousut tai muu uima-asu. Olipa valinta mikä hyvänsä, vaipan tai uima-asun on istuttava reisien ja vatsan kohdalta tiiviisti. Näin estetään vuodot altaaseen, jos vauva sattuu kakkaamaan. Uimahousujen tai -vaipan on myös joustettava riittävästi, jotta asu ei haittaa lapsen liikkeitä vaan myötäilee niitä.