Vauvan vatsavaivat

Libero_Recruitment_2021_16_moms-kissing-tummy-on-the-bed_Desktop

Vatsakipu on vauvoilla ja lapsilla usein täysin normaalia, mutta se voi silti aiheuttaa huolta. Tässä artikkelissa luettelemme vatsavaivojen mahdollisia syitä ja kerromme, milloin hakeutua hoitoon.

On usein täysin normaalia, että vauvan vatsa on välillä kipeä, sillä myös masun täytyy totutella elämään kohdun ulkopuolella. Vauvan vatsavaivat kuitenkin usein turhauttavat vanhempaa, ja olo voi olla neuvoton, sillä vauva voi itkeä vatsakipuaan pitkään. Vatsavaivoja esiintyy myös usein muilla kuin vastasyntyneillä lapsilla. Yleensä kyse ei ole mistään vaarallisesta ja kipu menee itsestään ohi, mutta on hyvä tietää, mitä merkkejä tarkkailla.

Vastasyntyneen vatsavaivat

Pikkulapsen vatsa on usein kipeä, koska mahalaukun ja suoliston on totuteltava sulattamaan rintamaitoa tai korviketta. Oikeastaan tämä ei ole erityisen outoa: aiemmin ravinto tuli suoraan napanuoran kautta, nyt vauvan kehon on saatava käyntiin paljon monimutkaisempi ruoansulatuselimistö. Lisäksi suolisto ei ole vielä kehittynyt täysin valmiiksi. Vauvan herkällä vatsalla pitää siis aluksi kiirettä. Joskus vauvan vatsavaivojen syynä voi myös olla, että hän nielee liikaa ilmaa syödessään rinnasta tai pullosta, ja seurauksena on luonnollisesti ilmavaivoja. Harvinaisempi mutta mahdollinen syy on myös yliherkkyys tietyille ruoka-aineille, kuten lehmänmaidolle.

Vauvahieronta voi olla tehokas tapa lievittää vauvan vatsavaivoja. Aseta vauva selälleen. Tee hänen jaloillaan pieniä, pyöräilyä tai juoksua muistuttavia liikkeitä ja nosta jalkoja sitten varovasti vatsaa vasten. Yleensä neuvolan terveydenhoitaja osaa auttaa vauvahieronnassa ja neuvoa oikean tekniikan.

Voisiko vauvalla olla koliikki?

Osalla vastasyntyneistä vatsa voi olla välillä kipeä mihin tahansa aikaan päivästä, mutta kaikkein yleisintä on vatsakivun paheneminen illalla ja yöllä. Vauvan yölliset vatsavaivat eivät välttämättä ole koliikkia, mutta jos hän itkee tuntikausia useiden viikkojen ajan ja aina suunnilleen samaan päivästä, kyseessä voi hyvinkin olla niin kutsuttu kolmen kuukauden koliikki.

Ummetus voi aiheuttaa vauvalle vatsakipuja

Kova vatsa ja ulostamisvaikeudet ovat lasten vatsavaivojen yleisimpiä syitä. Ummetus voi liittyä muutoksiin lapsen elämässä tai ruokavaliossa, ja se on useimmiten hyvin harvinaista täysimetetyillä lapsilla. Täältä voit lukea lisää lapsen ummetuksen lievittämisestä.

Vatsavaivojen taustalla voi olla stressi tai huoli

Vatsa on tiiviisti yhteydessä aivoihin, sillä suolistossa on valtavasti aivojen kanssa viestiviä hermosoluja. Siksi stressi tai huoli voi helposti saada myös vatsan temppuilemaan ja aiheuttaa esimerkiksi vatsanpuruja tai ummetusta. Pikkulapsikin voi stressaantua, jos hän ei esimerkiksi saa riittävästi läheisyyttä. Hieman vanhemmilla lapsilla kyse voi olla sopeutumisesta erilaisiin muutoksiin, kuten päiväkodissa aloittamiseen, muuttoon tai lomamatkaan. Pohdi siis, onko lapsen elämässä tapahtunut jotain, mikä voisi selittää vatsakipuja.

Joskus lasta ei vaivaakaan vatsa

Pienten lasten on vaikea kuvata tarkkaan, mihin heitä oikeastaan sattuu. Melko usein voi esimerkiksi käydä niin, että pikkulapsen jalka on kipeä, mutta hän osoittaakin keskelle vatsaa. Tällöin vanhemman on hyvä olla tarkkana ja seurata lapsen vointia. Jos lapsi syö, ulosteessa ei ole mitään tavallisesta poikkeavaa ja kuumetta ei ole, kyse ei varmastikaan ole mistään vakavasta. Jos kipu ei hellitä, on otettava yhteys terveyskeskukseen tai vauvan tapauksessa neuvolaan.

Lapsen vatsavaivat – milloin lääkäriin?

Joskus harvoin lapsen vatsakivun syynä voi olla sairaus, esimerkiksi virtsatietulehdus. Toisaalta voi olla myös niin, että kipu tuntuu nivusissa/kiveksissä, mutta lapsen on usein vaikea kuvata tätä, joten hän sanoo vatsan olevan kipeä. Hoitoon on aina hakeuduttava seuraavissa tilanteissa:

  • Lapsella ilmenee vatsakivun yhteydessä kuumetta mutta ei muita flunssan oireita.
  • Kipu tuntuu selvästi tietyin väliajoin.
  • Kipu ei mene ohi muutamassa päivässä tai se pahenee.
  • Lapsi ei halua lainkaan syödä, hän oksentaa ja hänen vatsansa on kipeä, mutta kyse ei vaikuta olevan vatsataudista.
  • Lapsen ulosteessa on verta tai runsaasti limaa.
  • Olet huolissasi ja sinusta tuntuu, että jokin on vialla.

Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri