Vauvan pulauttelu ja oksentelu
On täysin normaalia, että vauva pulauttaa hieman heti syönnin jälkeen. Useimmiten pulautuksen syynä on, että vauva syö herkästi hieman enemmän kuin hänen pikku mahansa pystyy sulattamaan. Jos taas vauva oksentaa esimerkiksi kuumeen tai ripulin yhteydessä, tarkoittaa se, että vauva on sairas.
Yhdeksän kymmenestä vauvasta pulauttelee silloin tällöin. Toiset lapset pulauttelevat enemmän, toiset vähemmän. Pulauttelu ei ole lapselle epämiellyttävää eikä siitä tarvitse huolestua niin kauan, kun vauva vaikuttaa voivan hyvin ja paino nousee. Neuvolaan on sen sijaan hakeuduttava, jos oksennukset ovat voimakkaita kaarioksennuksia. Kun lapsi kasvaa ja siirtyy hieman kiinteämpään ruokaan, pulauttelu todennäköisesti vähenee.
Miksi vauva pulauttaa imetyksen tai pulloruokinnan jälkeen?
Vauva saattaa siis pulauttaa saatuaan korviketta tai rintamaitoa – useimmiten siksi, että hän on syönyt enemmän kuin mahalaukkuun mahtuu. On yleistä, että ruoka pulpahtaa ylös röyhtäyksen tai hikkailun yhteydessä. Jos olet joskus kokeillut nostaa vauvaa tai telmiä hänen kanssaan heti syötön perään, et ehkä halua tehdä sitä toiste.
Jos vauvalla on kova nälkä, saattaa hän syödä liiankin innokkaasti, kun ruoka-aika koittaa. Tällöin hän nielee helposti paljon ilmaa ja alkaa röyhtäillä. Mahasta kuplivan ilman mukana osa viimeisimpänä niellystä ruoasta nousee pukluna ylös. Siksi vauva pulauttaa usein röyhtäistessään.
Jos vauva pulauttelee paljon, voit kokeilla seuraavia keinoja:
- Huolehdi, että lapsi pitää pieniä taukoja syödessään, jotta hän saa röyhtäistä.
- Vältä liiallista liikettä ja fyysistä aktiivisuutta välittömästi syönnin jälkeen.
- Kokeile syöttää lasta vähemmän kerralla (mutta useammin) ja katso, väheneekö pulauttelu. Vaihtoehtoisesti pidä 3 tunnin ruokailuvälejä.
- Jos imetät, voit kokeilla lypsää rintaa hieman ennen kuin vauva alkaa syödä. Tällöin maito heruu hiukan hitaammin.
- Jos syötät lasta pullosta, kokeile vaihtaa pulloon, jonka tutin reikä on pienempi.
- Kun syötät lasta, pidä häntä makuuasennon sijasta puoli-istuvassa asennossa.
- Jos lapsi pulauttelee öisin, on hyvä pohtia, kuinka paljon häntä syötetään iltaisin. Moni toivoo, että lapsi nukkuisi läpi yön. Joskus tämä voi johtaa siihen, että lasta tulee syötettyä liikaakin ennen nukkumaanmenoa. Kokeile syöttää häntä hieman vähemmän ja katso, väheneekö pulauttelu.
- Nosta sängynpäätyä reilusti ylöspäin.
Vauvan oksennustauti ja muut oksentelua aiheuttavat sairaudet
Joskus lapsi saattaa oksentaa jonkin sairauden vuoksi. Vatsataudin ensioireena on usein oksentelu, jolloin parin päivän kuluttua vuorossa on ripuli tai ulosteen muuttuminen löysäksi. Jos lapsi oksentaa limaa tai räkää ja hänellä on samaan aikaan myös nuha tai yskä, syynä on todennäköisesti flunssa. Joskus taas jokin infektio, kuten korva- tai virtsatietulehdus, voi saada lapsen oksentamaan. Myös pitkittynyt ummetus voi aiheuttaa oksentelua. Ota yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen, jos vauva ei kakkaa epätavallisen pitkään aikaan, hänen painonsa laskee, hän on aiempaa väsyneempi ja tahtoo nukkua enemmän tai vaippaan tulee tavallista vähemmän pissaa.
Lehmänmaitoallergia ja keliakia
Jos vauvan pulauttelu lisääntyy korvikkeen tai vellin syönnin aloittamisen yhteydessä, hän saattaa olla allerginen maitoproteiinille. Noin kaksi prosenttia kaikista pikkulapsista on allergisia lehmänmaidolle, ja yksi yleisimmistä oireista on oksentelu. Lehmänmaitoallergia, joka on siis eri asia kuin laktoosi-intoleranssi, helpottaa yleensä kahden–neljän vuoden iässä ja harvat ovat allergisia enää aikuisena. Jos lapselle tulee vatsavaivoja ja hänen painonsa laskee sen jälkeen, kun hän on alkanut syödä samaa ruokaa kuin muu perhe, saatte neuvolasta todennäköisesti lähetteen lääkärille. Tällöin selvitetään, voiko kyse olla keliakiasta tai yliherkkyydestä jollekin muulle ruoka-aineelle.
Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri