Vauvan uni 4–6 kk

04_arm_0193_desktop

Nelikuinen vauva erottaa jo päivän yöstä. Yleensä tämä tarkoittaa, että hän nukkuu öisin pidempiä pätkiä kuin päivisin. Kaikki lapset ovat kuitenkin erilaisia, kuten myös heidän unirytminsä.

Noin 4 kuukauden iässä vauvan unen tarve on suuri, noin 15–18 tuntia vuorokaudessa. Lapsen unirytmi voi kuitenkin vaihtua usein, joskus jopa viikosta toiseen. Ehkä olet myös huomannut, että vauva on alkanut tiedostaa paremmin, missä hän nukkuu ja mitä nukahtamiseen tarvitaan? On myös tärkeää huomata, että useimmat vauvat ovat tässä vaiheessa alkaneet liikkua enemmän. Siksi voi olla järkevää laskea mahdollisen pinnasängyn pohjaa tai varmistaa muulla tavoin, ettei lapsi pääse putoamaan sängystä.

Vauvan päiväunet 4 kuukauden iässä

Vaikka vauva kenties nukkuu öisin hieman pidempään, myös päiväunet ovat edelleen tärkeitä. On helppo kuvitella, että vauvaa kannattaisi pitää päivisin mahdollisimman pitkään hereillä, jotta koko perhe saisi paremmat yöunet, mutta 4 kuukauden iässä vauvan päivärytmin täytyy sisältää vielä 3–4 tuntia unta. Päiväunien jättämisellä väliin ja valvomisella voi usein olla päinvastainen vaikutus yöuniin: vauva onkin yliväsynyt, ja hänen on siksi vaikea nukahtaa.

Nukahtamisen erottaminen syötöistä

Vauvan ensimmäisten kuukausien aikana ruoka ja uni ovat lähes erottamattomat. Usein hän nukahtaa syödessään ja herää, kun hänellä on nälkä. Muutaman kuukauden kuluttua vauva ei tavallisesti enää nukahda yhtä helposti kesken ruokailun. Tästä voi olla apua, jos haluaa laajentaa nukuttamiskonstien valikoimaa. Rinnan tai pullon sijasta voikin kokeilla esimerkiksi juttelua matalalla äänellä, tuudittamista tai varovaista keinuttelua. Monelle vauvalle on edelleen tärkeää tuntea vanhemman läheisyys voidakseen nukahtaa turvallisesti. Jos itsestä tuntuu mukavalta antaa vauvan nukahtaa rinnalle tai pullon ääreen, ei ole mitään syytä opettaa vauvaa nukahtamaan muilla keinoin. Kuten kaikilla vanhemmuuden osa-alueilla, on parasta toimia niin kuin itsestä tuntuu hyvältä ja miettiä, mikä toimii itselle ja omalle lapselle parhaiten.

Sanotaan, että nelikuinen tai vanhempi vauva voi kiintyä nalleen tai uniriepuun – testaamalla selviää, auttaisiko tämä häntä nukahtamaan. Noin 5 tai 6 kuukauden iässä vauvan unissaan kääntyily vähentää huomattavasti riskiä, että peitto tai pehmolelu päätyisi kasvoille pidemmäksi aikaa.

Vauvan iltarutiinit 4 kuukauden iässä

Jos ensimmäisten kuukausien aikana ei ole muodostunut selkeitä rutiineja ja kaipaatte arkeen rakennetta, nyt voi olla sopiva hetki kokeilla ilta- ja nukkumaanmenorutiineja. Vauva alkaa nimittäin olla riittävän vanha hahmottaakseen ja ymmärtääkseen niitä noin 4–5 kuukauden iässä. Kokeilkaa kertoa vauvalle, että pian on aika mennä nukkumaan. Voitte kehittää iltatoimista oman mukavan rituaalin, jota toistatte aina ennen nukkumaanmenoa. Iltoihin voi kuulua esimerkiksi kylpy, kirja tai laulu, ja kun on aika nukahtaa, vauvan voi antaa pitää kiinni vanhemman kädestä tai pehmolelusta.

Päivärytmin löytämisessä auttaa myös esimerkiksi ulkoilu vauvan kanssa päivänvalossa ja huoneen pimentäminen ennen nukkumaanmenoa. Hyvä keino on myös rauhoittaa illat ja yöt siten, että vain päivällä leikitään. Sen sijaan on hyvä muistaa, että pikkulapset syövät ja nukkuvat mieluiten sisäisen rytminsä mukaan. He eivät välitä, vaikka kello alkaa vanhempien mielestä lähestyä nukkumaanmenoaikaa. Jos haluat varmistaa, ettei nukuttaminen vie tuntikausia, on parempi tarkkailla vähemmän kelloa ja enemmän lapsen viestejä ja väsymyksen merkkejä.

Miten pitkään yösyöttöjä on tarpeen jatkaa?

Vauvat eroavat huomattavasti toisistaan siinä, miten pitkään he syövät öisin. Yleensä kuitenkin sanotaan, että jos tämän ikäinen lapsi on terve ja paino nousee normaalisti, hän selviää ravinnon puolesta koko yön syömättä. Usein yöllä syömisen väheneminen on yhteydessä kiinteän ruoan aloitukseen. Tämä voikin olla hyvä kohta muuttaa rytmiä siten, että vauva syö vain ollessaan hereillä. Jos vauva nukkuu öisin hyvin, ei siis tarvitse miettiä, että hänet pitäisi herättää syömään.

Vauva saattaa kuitenkin herätä myös muusta syystä kuin nälän vuoksi. Hän saa ruokailusta nimittäin ravinnon lisäksi myös läheisyyttä ja turvaa. Vauvan heräilyn syytä voi testata hieman, sillä pelkkä vanhemman ääni tai kädestä pitäminen saattaa auttaa häntä vaipumaan uneen. Jos taas hän vaikuttaa janoiselta, hänelle voi koettaa antaa hieman vettä. Lisäksi on tietysti hyvä miettiä, mitä itse haluaa. Jos pitää yöllisistä imetyshetkistä ja ne tuntuvat kaikkien kannalta nopeimmalta tavalta jatkaa unia, niitä ei tietenkään tarvitse lopettaa. Tärkeintä on löytää ratkaisu, joka sopii parhaiten juuri teille. Sen sijaan ei kannata ottaa uudeksi tavaksi syöttää lapselle velliä keskellä yötä. Tästä tavasta voi olla työlästä päästä eroon – kukaan tuskin haluaa uhrata yöunia vuodesta toiseen nousemalla vellin keittoon kahdelta yöllä – ja yöllinen velliateria voi viedä ruokahalun päivällä. Noin puolen vuoden iässä nukkumisesta tulee usein levottomampaa. Lue täältä, miten vauvan uni 6 kuukauden iässä muuttuu ja miksi.

Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri

Itis_Kristiina_Malmström
Kristiina Malmström
lastentautien ja lasten allergologian erikoislääkäri