Turvallinen perhepeti
Nukkuvan vauvan tuhinaa on ihana kuunnella, mutta turvallisuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota, jos lapsi nukkuu vanhempien sängyssä. Jos haluatte ottaa pienen vauvan perhepetiin, hänelle on varattava oma tila.
Vastasyntyneen uni mietityttää monia vanhempia. Kenties olet kuullut tarinoita läpi yön nukkuvista vauvoista ja toivot, että omakin vauvasi tekisi niin. Useimmat lapset kuitenkin heräilevät öisin. Vauva ei ole vielä tottunut suureen ja avaraan maailmaan, joten hän herää säännöllisesti varmistamaan, että vanhempi on edelleen lähellä. Hän kaipaa läheisyyttä, kosketusta ja hoivaa. Elämän alussa nämä tarpeet täyttyvät ennen kaikkea imetyksen tai pulloruokinnan kautta. Useimpien lasten tarvitsee nimittäin syödä myös yön aikana noin puolivuotiaaksi saakka, jotta he saavat riittävästi ravintoa. Yösyöttöjen vuoksi ei ole mitenkään tavatonta, että vanhemmat tahtoisivat ottaa vauvan perhepetiin.
Onko perhepeti vai oma sänky turvallisempi?
On käyty vilkasta keskustelua siitä, onko aivan pienen lapsen nukkuminen vanhempien sängyssä hyvä ajatus. Kuten todettu, läheisyys on tärkeää, mutta toisaalta täytyy varmistaa, ettei aikuinen kierähdä unissaan vauvan päälle. Vauvan kanssa ei tule nukkua samassa sängyssä päihtyneenä, väsyttäviä lääkkeitä tai huumeita käyttäneenä.
Nykyisin suosituksena on, että lapsi nukkuu erillisessä sängyssä napakalla patjalla vähintään kolmen kuukauden ikään saakka, sillä tämä vähentää kätkytkuoleman (SIDS) riskiä. Kiinnitä lakana patjan ympäri niin, ettei vauva pääse kietoutumaan siihen. Lapsen päätä ei suositella peitettävän, ja peiton sijasta voidaan käyttää unipussia tai vastaavaa vaatetusta. Jos kuitenkin haluaa nukkua vauvan kanssa samassa sängyssä, jotta häntä olisi helpompi lohdutella ja syöttää öisin, hänelle on ehdottomasti varattava sängystä oma tila.
Käytä unipesää vauvalla vain, kun olet hereillä ja pystyt itse valvomaan vauvaa. Unipesissä on monia vaaranpaikkoja, jotka voivat aiheuttaa vauvalle tukehtumis- ja kuristumisvaaran. Vauva voi kääntää kasvonsa reunan paksua pehmustetta vasten tai kietoutua pitkiin kiristys- tai koristenyöreihin. Vauvan lähellä ei saa olla painavia peittoja, pehmoleluja tai lemmikkieläimiä, jotka voisivat päätyä hänen kasvoilleen.
Myös niin kutsuttu sivuvaunu eli vanhempien sängyn viereen asetettava pinnasänky, jossa on irrotettava laita, on kätevä ratkaisu.
Yhdeksän vinkkiä turvalliseen perhepetiin
Muista nämä seikat, jos vauva nukkuu vieressäsi:
- Vauva on aina nukutettava selällään, kunnes hän on puolivuotias tai osaa kääntyä itse.
- Vauva ei saa nukkua myöskään kyljellään.
- Vauvalle on varattava sängystä oma nukkumapaikka ja sängyn on oltava riittävän leveä tähän.
- Patjan on oltava riittävän kova, jotta vauva ei uppoa siihen. Älä myöskään nuku lapsen kanssa vesisängyssä.
- Sängyssä ei saa tulla liian kuuma. Pue vauva pyjamaan sen sijaan, että pinoaisit hänen päälleen peittoja.
- Huolehdi, ettei vauvan pää voi joutua aikuisen tyynyn tai peiton alle.
- Varmista, ettei vauva pääse putoamaan sängystä, hän ei jää puristuksiin eikä kukaan kierähdä hänen päälleen.
- Älä koskaan nuku vauvan kanssa perhepedissä, jos olet sairaana, päihtynyt tai ottanut väsyttäviä lääkkeitä.
- Lue lisää turvallisesta perhepedistä ja yösyötöistä Imetyksen tuki ry:n verkkosivuilta ja Turvallisuus- ja kemikaaliviraston verkkosivuilta
Onko vaarallista antaa vauvan nukkua rinnalla?
Entäpä syötön jälkeiset nokoset – ne hetket, kun nojaudut mukavasti taaksepäin sohvalla ja vauva nukahtaa rinnalle? Jos pysyt itse hereillä, vaaraa ei ole. Pienten lasten ei pitäisi nukkua vatsallaan, mutta koska tunnet ja kuulet vauvan hengityksen, huomaat kyllä, jos jokin on hullusti tai hän alkaa luisua sivulle.
Kuinka kauan nukkua vauvan kanssa samassa sängyssä?
Lapsen kasvaessa kätkytkuoleman riski väistyy ja voitte ottaa sen osalta rennommin. Suosituksena tosiaan on, että vauvalle varataan oma nukkumapaikka vähintään kolmen kuukauden ikään saakka. Siitä eteenpäin on täysin teistä kiinni, miten kauan tahdotte nukkua perhepedissä ja milloin on aika siirtää vauva kokonaan omaan sänkyyn. Yleensä paras herkkyys siirtää lapsi omaan sänkyynsä nukkumaan on noin 6̶-12 kuukauden ikäisenä. Osalle paras ratkaisu on nukkua perhepedissä pidempään, osalle taas nukuttaa lapsi omaan sänkyyn ja eri huoneeseen. Se, että jokainen saa nukkua hyvät yöunet, on tärkeämpää kuin uskoisi. Tämä koskee niin lapsia kuin aikuisia.
Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri