Töihin paluu vanhempainvapaan jälkeen
Milloin lapsen on hyvä mennä päiväkotiin? Entä miten töihin paluu äitiyslomalta, isyyslomalta tai vanhempainvapaalta sujuu mahdollisimman jouhevasti? Miten on edes mahdollista olla erossa lapsesta työpäivän ajan?
Voi kuulostaa ihanalta saada jutella muiden aikuisten kanssa ja käydä WC:ssä ilman yleisöä. Töihin paluu vanhempainvapaan jälkeen voikin tuntua monella tapaa eksoottiselta, mutta rehellisesti sanottuna myös todella kurjalta. Huolimatta siitä, oliko vanhempainvapaalla ihanaa vai laskiko sen aikana päiviä töihin paluuseen, siirtymä takaisin työelämään ja sen myötä ajatus, ettei enää vietäkään jokaista hetkeä lapsen kanssa, tekevät monille tiukkaa. Töihin palaajaa voi huolettaa, onko työ päässyt kokonaan unohtumaan. Toisaalta voi tuntua ylipäätään raskaalta olla erossa vauvasta viittä minuuttia kauemmin.
Miten pitkä vanhempainvapaa on sopiva?
On helppo vilkuilla muiden tekemisiä ja olettaa, että töihin palaamiseen on olemassa jokin sääntö tai yleispätevä ratkaisu. Ei myöskään ole tavatonta kokea ystävien, työnantajan tai yhteiskunnan taholta painetta toimia tietyllä tavalla. Yritä kuitenkin kuunnella omia (ja mahdollisen puolison) vaistoja. Yleisesti voidaan todeta, että vaikka vanhempainvapaa ei tietenkään ole pelkkää ruusuilla tanssimista, lapsen kanssa kotiin jääneet harvoin katuvat päätöstään. Vanhemmat, joilla ei ole ollut mahdollisuutta jäädä pidemmäksi aikaa kotiin, kokevat sen sijaan useammin, että heiltä on mennyt ohi tärkeä vaihe sekä lapsen että omassa elämässä. Kaikesta huolimatta kyse on kuitenkin sinun lapsestasi ja perheestäsi, joten toimi niin kuin teidän kannaltanne on paras. Moni on varmasti suunnitellut vauvan kanssa kotona oloa ja hahmotellut perhevapaiden jakamista mahdollisen toisen vanhemman kanssa jo ennen vauvan syntymää. On kuitenkin mahdotonta ennustaa, millaista kotona lapsen kanssa on ja miten sen kokee. Siksi voi olla hyvä tietää, että perhevapaita voi järjestellä halutessaan myöhemminkin.
Mikä on paras ajankohta päivähoidon aloittamiseen?
Koska lapset ovat kovin erilaisia, on vaikea määrittää tiettyä ikää päiväkodin aloittamiselle. Usein päivähoidon aloitus sujuu lapsen kannalta helpommin, jos hän on jo oppinut kävelemään ja syömään itse, eikä hänen elämässään tapahdu samanaikaisesti muita suuria muutoksia, kuten sisaruksen syntymää. Toisaalta valinnanvaraa ei aina ole. Vanhempain- tai hoitovapaan jälkeen töihin paluu on useimmilla lopulta edessä, kun kaikki vapaat on käytetty. Onneksi tällöin voi luottaa, että lapset viihtyvät usein oikein hyvin päiväkodissa vanhempien työpäivän ajan.
Jos taas kotona voi ja haluaa olla pidempään, ei tarvitse pelätä, että lapsen sosiaalinen kehitys viivästyisi. Kolmi- tai nelivuotiaalla ei nimittäin ole vielä varsinaista tarvetta siihen laajempaan sosiaaliseen vuorovaikutukseen, jota päiväkoti tarjoaa. Kodin tuttu ympäristö ja turvaa edustava äiti tai isä riittää hänelle itse asiassa paremmin kuin hyvin. Päiväkodit ovat siis ensisijaisesti olemassa meitä aikuisia ja meidän työssäkäyntiämme eivätkä niinkään pienten lasten tarpeita varten.
Ajoittuipa päivähoidon aloitus miten tahansa, on tärkeää yrittää löytää lapselle mahdollisimman turvallinen ja sopusointuinen hoitopaikka. Jotta pääset alkuun, voit vilkaista vinkkimme päiväkodin valintaan ja siihen, mitä ottaa huomioon päiväkotiin totutellessa.
Siirtymäaika lapsen elämässä
Voi tuntua lähes epätodelliselta, että lapsi, jonka kanssa olet viettänyt kaikki päivät, selviäisi ilman sinua monta tuntia päivässä. Kun muutos sitten tapahtuu, se onnistuu kuitenkin usein yli odotusten. Ensimmäiset päivät ja viikot voivat luonnollisesti herättää vahvoja tunteita, kuten kaikki suuret muutokset. Mutta yhtäkkiä uudenlainen arki lähteekin rullaamaan, ja lapsi on tottunut ja sopeutunut uuteen asiaintilaan.
Alun siirtymäkausi voi olla kuoppainen. Sen aikana voikin olla hyvä, että töihin palannut vanhempi keskittyy kotona ollessaan täysin lapseen. Lapselle on yleensä mukavinta, jos edes muutama tunti vuorokaudesta tuntuu samalta kuin ennen. Jos vanhempia on kaksi ja tämä on käytännössä mahdollista, voi myös olla hyvä ajatus tehdä hieman lyhyempiä päiviä tai tulla lounastauolla kotiin viettämään hieman lisäaikaa lapsen kanssa. Monet vanhemmat järjestelevät perhevapaita niin, että kumpikin voi olla osa-aikaisesti kotona. Tämä mahdollistaa pehmeän laskun ja voi helpottaa siirtymää kaikkien kannalta.
Käytännön järjestelyistä huolimatta lapsi todennäköisesti reagoi siirtymään tunteella. Tätä voi olla hieman vaikea käsitellä, jos vanhemmalla on kenties huono omatunto ja hän olisi itsekin halunnut oikeastaan jäädä vielä kotiin. Yritä kuitenkin muistaa, että lapsen on saatava reagoida muutoksiin. Siitä ei ole haittaa, kunhan aikuinen on valmiina lohduttamaan, halaamaan, leikkimään ja tekemään elämästä ihanaa. Lapsi sopeutuu kyllä uuteen tilanteeseen ja oppii arvostamaan sitä vähintään yhtä paljon kuin aiempaa. Lapselle on arvokasta saada lähentyä molempien vanhempiensa tai muiden aikuisten kanssa niillä erityisillä tavoilla, joilla hän ensimmäisen vuoden aikana ottaa kontaktia maailmaan.
Vinkkejä töihin paluuseen vanhempainvapaan jälkeen
Kuten todettu, perhevapaalta töihin paluu ei ole elämänmuutos pelkästään lapselle vaan myös vanhemmalle. Perheen ja työn yhteensovittaminen on uusi tilanne ensi kertaa vanhemmaksi tuleville. Onkin tärkeää huolehtia itsestään töihin paluun jälkeen. Tässä muutamia hyviä neuvoja:
- Hyväksy omat tunteesi, olivatpa ne millaisia hyvänsä. Käynnissä on suuri elämänmuutos, joten anna sille tilaa.
- Voi olla helpottavaa tietää, että lyhyen ajan kuluttua töissä käynti maittaa useimmille taas varsin hyvin. Aikuisten seura voi tuntua jopa mukavalta.
- Uskalla luottaa omaan osaamiseesi. Moni pelkää muuttuneensa tarpeettomaksi tai unohtaneensa kaiken osaamansa vaippoja vaihtaessaan ja velliä keitellessään. Näin asia ei tietenkään ole – itse asiassa aivoille tekee usein hyvää saada ajatella välillä jotain aivan muuta. Moni kokee töihin palattuaan saaneensa vanhempainvapaalla aivan uusia näkökulmia. Voidaan siis sanoa, että vanhempainvapaa tekee fiksummaksi.
- Onko sinulla puoliso, joka jää vuorostaan kotiin? Koeta asennoitua niin, että hän saa nyt tilaisuuden kehittää hyvän ja läheisen suhteen lapseenne, ja pyydä häntä lähettämään kuvia päivän puuhista. Yleensä pienet tilannepäivitykset kotoa piristävät.
- Jos taas lapsi on aloittamassa päiväkodin, koko perhe on hieman suuremman muutoksen edessä. Keskustele työnantajasi kanssa, olisiko myös sinun mahdollista saada pehmeämpi lasku esimerkiksi välttämällä liian kireitä aikatauluja tai keventämällä työtaakkaa. Jos työnantaja suhtautuu pyyntöön nihkeästi, muista, että pienten lasten vanhemmilla on myös lakisääteinen oikeus työajan lyhennykseen.
- Jos päätät olla osan ajasta töissä ja osan kotona, hyvä vinkki on yrittää sulkea työ kokonaan pois mielestä silloin, kun olet lapsen kanssa. Työpuheluihin ei ole aina helppo vastailla kakkavaippoja vaihtaessa tai vauvaa nukuttaessa. Itse asiassa tällöin on vaarana tuntea itsensä riittämättömäksi kaikilla osa-alueilla – ja vaikka urakan onnistuisi selättämään, oma terveys voi kärsiä.
- Laske vaatimustasoa ja/tai vähennä asioita, joihin keskityt työssäsi. Moni työnantaja kokee pienten lasten vanhempien olevan itse asiassa jopa tehokkaampia, kenties koska heidän on opittava asettamaan asiat tärkeysjärjestykseen.
- Kun sinulla on lopultakin tilaisuus nauttia lounas tai juoda kahvit rauhassa – tai muiden aikuisten seurassa – älä jätä kahvi- tai lounastaukoa pitämättä. Vaikka on hyvä pyrkiä priorisoimaan asioita, ei pidä yrittää olla niin tehokas, että oma palautuminen kärsii.
- Jos päättää vähentää työtunteja lapsen ollessa pieni, voi olla hyvä keskustella mahdollisen puolison kanssa, mitä tämä käytännössä ja taloudellisesti tarkoittaa. Ei saa käydä niin, että vähemmän töitä tekevän taloudellinen tilanne heikkenee ja kertyvä eläke pienenee, mutta toisaalta hän kantaa kaiken vastuun palkattomista kotiaskareista.
Koska olemme kaikki erilaisia ja meillä on erilaiset tarpeet, on tärkeintä miettiä, mikä omalle perheelle toimii parhaiten. Juuri se on suurin muutos, joka vanhempainvapaalta töihin palatessa tapahtuu: uuden perheen lisäksi myös elämä on uudenlaista, ja työ on sovitettava siihen.
Faktantarkistus: Tova Winbladh, laillistettu psykologi