Nikotiini, passiviinen tupakointi ja vauva
Useimmat tietävät, että tupakointi on haitallista. Mutta mitä tehdä, jos läheiset eivät ymmärrä, että tämä koskee myös heidän tupakointiaan vauvan lähellä? Miten puhua asiasta ihmisille, jotka eivät malta olla polttamatta vierailun ajan, ja onko perusteltua kieltäytyä antamasta vauvaa tupakoitsijan syliin? Entä auttaako, jos tupakointi tapahtuu ulkona?
Tupakointi on edelleen tunteita herättävä aihe, vaikka sen monet haitat ovat tiedossa. Passiivinen tupakointi on vahingollista vauvalle. Se lisää muun muassa kätkytkuoleman sekä astman ja hengitystiesairauksien riskiä. Ongelmana ei ole ainoastaan tupakansavu, vaan myös nikotiinijäämät esimerkiksi käsissä, vaatteissa ja hiuksissa. Tupakka on siis pidettävä kaukana vauvoista ja lapsista, siitä ei ole epäilystäkään. Joskus tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.
Muitakin vaaroja tupakansavun lisäksi
On helppo ymmärtää, että passiviinen tupakointi on vaaraksi vauvalle tupakansavun vuoksi. Moni ei kuitenkaan tiedä, että savun sisältämä nikotiini tarttuu myös huonekaluihin, vaatteisiin ja muihin tekstiileihin. Näistä hiukkasista muodostuu syöpää aiheuttavia aineita kauan sen jälkeen, kun tupakka on tumpattu. Tupakansavun jäämistä voi irrota haitallisia kemikaaleja kuukausien ajan. Nikotiini säilyy myös hengitysilmassa pitkän aikaa, joten ikkunan avaaminen tai liesituulettimen alla polttaminen ei valitettavasti auta. Ei myöskään ole mitään takeita, että vauvaa voisi suojata polttamalla pelkästään ulkona, sillä haitallisia aineita kertyy joka tapauksessa esimerkiksi hiuksiin ja vaatteisiin. Lisäksi nikotiini erittyy rintamaitoon, jos imettävä vanhempi käyttää vaikkapa nikotiinilaastareita, nuuskaa tai tupakkaa. Nikotiini on kuitenkin riippuvuutta aiheuttava aine, josta voi olla valtavan vaikea päästä eroon. Jos on yrittänyt lopettaa monta kertaa tuloksetta, on hyvä tietää, että nikotiinilaastarit ovat vähiten haitallinen tapa hoitaa riippuvuutta.
Mitä tehdä, jos muut polttavat tupakkaa vauvan lähellä?
Kaikkein tärkeintä on tietysti vanhempien ja muiden samassa taloudessa asuvien savuttomuus, sillä he viettävät lapsen kanssa eniten aikaa. Jos puoliso ei voi tai halua ymmärtää passiivisen tupakoinnin haittoja, kannattaa kääntyä neuvolan puoleen. Yleensä ammattilaiset osaavat auttaa pääsemään asiassa eteenpäin. Myös muulle perheelle ja ystäville on hyvä tehdä selväksi, mitä sääntöjä vauvaperheen kotona noudatetaan. Selitä anopille, vaarille tai kenelle ikinä tarvitseekaan, että nikotiini tarttuu myös vaatteisiin ja käsiin, vaikka tupakointi tapahtuisi ulkona. Jos vieraat eivät millään pysty olemaan polttamatta, mieti, mikä sinusta vanhempana tuntuu hyvältä. Voit esimerkiksi määrätä, että vieraan on pestävä kätensä ja vaihdettava vaatteet, jos hän haluaa hellitellä vauvaa ja leikkiä tämän kanssa.
Mitä selvemmät rajat asetat tupakan käytölle kotonasi ja lapsesi lähellä, sitä helpompi muiden on ymmärtää ja hyväksyä ne. Läheiset, jotka tulevat katsomaan vauvaa, haluavat kyllä hänen parastaan! Muista myös, että vesipiipun savu on aivan yhtä haitallista kuin muukin tupakansavu. Sähkötupakoinnin haitoista on toistaiseksi vähemmän tietoa. Tutkimuksista on kuitenkin saatu viitteitä, että sähkösavukkeiden höyry vaikuttaa haitallisesti hengitysteiden soluihin.
Tietoa tupakan ja nikotiinin vaikutuksista lapseen
Tiedämme, että tupakoinnin ottaminen puheeksi voi olla vaikeaa. Se on monille keskeinen osa identiteettiä ja vuosien varrella vakiintunut tapa. Siksi tupakoitsija pahoittaa herkästi mielensä, kun joku kieltää vauvan sylittelyn ja silittelyn tupakoinnin vuoksi. Luota kuitenkin siihen, miltä sinusta tuntuu. Sinulla on oikeus määrittää rajat. Jos tuntuu, että sinun tarvitsee perustella sääntöjä faktoilla, tässä hieman tietoa tupakansavun ja nikotiinin haitoista vauvalle.
- Kätkytkuoleman riski on suurempi, jos vauvan kanssa nukkuva aikuinen käyttää mitä tahansa nikotiinituotteita. Juuri nikotiini vaikuttaa olevan tärkein tekijä, joten myös nuuskaa ja nikotiinilaastareita on vältettävä. Lisäksi on todettu, että nuuskaaminen tai tupakointi raskauden aikana lisää kätkytkuoleman riskiä.
- Passiivinen tupakointi on haitaksi kaikille. Lapset ovat kuitenkin erityisen herkkiä tupakansavulle, koska heidän vastustuskykynsä ei ole vielä kehittynyt ja heidän hengitystiensä ovat ahtaammat kuin aikuisten.
- Lapsella on huomattavasti suurempi astman ja allergioiden riski, jos kotona poltetaan.
- Tupakoivien vanhempien lapset sairastuvat useammin hengitystieinfektioihin.
- Tupakansavulle altistuneilla lapsilla on huomattavasti enemmän toistuvia korvatulehduksia, ja he ovat ylipäätään alttiimpia korva- ja nielutulehduksille.
-
Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri