Vanhempainvapaa – vinkkejä hyvään äitiys- ja isyysvapaaseen
Perhe- tai vanhempainvapaa on sanana ehkä jopa petollisen leppoisa, sillä vapaata vauva-aikaan ei oikeastaan juuri mahdu. Ajankäyttöä koskevien odotusten pitäminen realistisina voikin olla paras lähtökohta tuoreen vanhemman pestille.
Kunnon remontti, uuden liikeidean kehittäminen tai itsensä trimmaaminen rantakuntoon – monella voi olla suuria suunnitelmia vanhempainvapaalle. On kuitenkin viisainta toppuutella omia odotuksia sen suhteen, kuinka paljon aikaa suunnitelluille projekteille oikeasti jää. Se, miten sosiaalinen ja aktiivinen tahtoo olla, on lähinnä omasta persoonasta kiinni. Vauvalla puolestaan ei ole minkäänlaista tarvetta aktiviteeteille – hänelle pelkässä vanhemman kanssa olemisessa on riittävästi virikettä. Vauvajumpat, perhekahvilat ja muut vastaavat aktiviteetit on tarkoitettu omaksi iloksi: vanhemmille, jotka itse haluavat tavata muita vanhempia lapsineen. Älä kuitenkaan ota paineita, että niissä käyminen olisi jotenkin pakollista vauvan kannalta.
Tarvitaanko vauva-aikana rutiineja?
Vauvoilla ei alkuun ole selkeitä rutiineja. Esimerkiksi nukahtaminen kesken syönnin ei ole pikkuiselle temppu eikä mikään. Ei myöskään ole olemassa tiettyä ikää, jolloin rutiineja pitäisi alkaa noudattaa. Vauva ei varsinaisesti tarvitse rutiineja, vaan lähtökohdaksi kannattaa omat tarpeet ja toiveet vauva-ajalle. Toiset haluavat saada unirytmin kohdalleen mahdollisimman pian, toiset viihtyvät muutaman vuodenkin ilman rutiineja. Ensimmäisten kuuden kuukauden aikana ennustettava arki voi kuitenkin olla vaikea tavoite – omista toiveista huolimatta. Myös vauvat ovat erilaisia persoonia. Jokin, mikä ei toimi yhdelle vauvalle lainkaan, voi olla täydellinen ratkaisu toiselle vauvalle. Vauva-ajasta nauttii eniten, kun se on omannäköistä. Siinä missä osa tahtoo mieluiten tehdä asioita omaan ja vauvan tahtiin eikä vilkuilla kelloa, osa kaipaa arkeen perusrakennetta ja yrittää noudattaa rutiineja mahdollisuuksien mukaan. Useimpien mielestä päivittäinen ulkoilu ja myös jonkinlainen sosiaalinen kontakti toiseen aikuiseen tekevät hyvää. Vauvat ovat monella tapaa aivan ihania, mutta syvälliseen keskusteluun heistä ei oikein ole.
Jos haluaa tai kokee tarpeelliseksi luoda vauvalle arkirutiineja, arkea on hyvä lähteä rytmittämään aktiviteettien kautta. Tavaksi voi ottaa esimerkiksi hieronnan tai tuutulaulun aina ennen nukkumaanmenoa. Lounasta taas voi edeltää vaikkapa leikkihetki ulkona. Rutiinit rakentuvat toistolle ja tavoille.
Lepää silloin kun vauvakin!
Moni vanhempi kärsii vauva-aikana unenpuutteesta. Ihminen selviytyy fyysisesti kyllä muutaman vuoden huonommilla yöunilla, mutta on silti hyvä koettaa levätä päivisin silloin, kun vauva nukkuu. Jos olet yksi niistä onnekkaista, jotka pystyvät nukahtamaan tilauksesta, hienoa! Jos taas et, älä vaivu epätoivoon: on olemassa monta tapaa palautua. Jotkut vauvat eivät suostu nukkumaan muutoin kuin liikkuvissa vaunuissa, ja tällöin rennon tallustelun vaunuja työnnellen on käytävä palautumisesta. Tai sitten voi pyytää jotakuta toista viemään vauvan vaunukävelylle. Kun tiskeihin tai muihin niin sanotusti pakollisiin askareisiin on pakko tarttua, moni vauva viihtyy sen aikaa hyvin sitterissä vanhemman touhuja katsellen. Yritä siis käyttää kallisarvoinen lepoaika energian tankkaamiseen.
Jos olette alussa yhtä aikaa vauvan kanssa kotona, voi olla järkevää nukkua vuoroissa. Toisen vanhemman palattua töihin hyvä vinkki on puolestaan pitää tauko hänen tultuaan kotiin. Paitsi että vauvan hoito on käytännössä raskasta, täyden vastuun kantaminen toisen hyvinvoinnista on henkisesti uuvuttavaa – eikä tilanne varsinaisesti helpotu, kun lapsi oppii konttaamaan ja kiipeilemään. Joskus on vain saatava luovuttaa vastuu hetkeksi toiselle. Samalla myös toinen vanhempi saa tilaisuuden nauttia hetkestä vauvan kanssa. Yksinhuoltajalla tällaista ylellisyyttä ei välttämättä ole. Tässä tapauksessa on parempi levätä silloin, kun vauva lepää, tai pyytää tukiverkolta apua, jotta itse voi välillä nollata aivoja ja lepuuttaa käsiä.
Turhautumisen välttäminen vauva-aikana
Olemme erilaisia sen suhteen, missä määrin haluamme suunnitella ajankäyttöä. Vauva-aikana voi kuitenkin olla hyvä pyrkiä välttämään liian ehdottomia ajatuksia siitä, miten päivä etenee, kuten että vauva nukkuisi tai olisi hiljaa itselle sopivalla hetkellä. Sillä kun vauva toimiikin aivan päinvastoin – ja niin käy aivan varmasti useammin kuin kerran – turhautumisen riski on suuri. Stressihormonit voivat ampaista pilviin, kun yrittää paniikissa nukuttaa täysin virkeää vauvaa. Kenties hän kaipaa hieman ruokaa tai vaippa on vaihdettava, jotta hän voisi nukahtaa uudelleen, tai ympärillä tapahtuu liikaa kaikkea jännittävää. Jos näin käy, kokeile, pystyisitkö jatkamaan aloittamasi TV-sarjan katselua, lounaan syöntiä tai joogaa hereillä oleva vauva seuranasi – ehkä hän nukahtaa helpommin, jos yrität hieman myöhemmin uudestaan.
Vanhempainvapaan pitäminen toisen vanhemman jälkeen
Jälkimmäisenä kotiin jääminen voi kuulostaa paperilla valmiiseen pöytään istumiselta, mutta aivan niin asia ei ole. Yleensä positiivista on, että töihin palaava vanhempi tietää, miten kahvi pääsee aina jäähtymään, hiuksia ei millään ehdi kammata ja vauvaa saa keinuttaa vaunuissa ikuisuuden, ennen kuin hän nukahtaa. Pelkkä turhautunut katse voi riittää kertomaan toiselle tasan tarkkaan, millainen päivä on ollut. Kun kotona oleva vanhempi vaihtuu, lapsi saattaa kaivata toista vanhempaa. Yritä olla ottamatta tätä henkilökohtaisesti. Nuo kaksi ovat olleet kuin paita ja peppu käytännössä aina ollessaan hereillä, joten on normaalia, että he ikävöivät toisiaan.
Vetovastuun vaihtuessa voi olla hyvä saada itse määrittää, miten oma arki yhdessä vauvan kanssa pyörii. Ei toki haittaa, jos aiemmin kotona ollut vanhempi antaa muutamia vinkkejä. Sen sijaan ei todellakaan ole mukavaa, jos toinen antaa pitkän tehtävälistan ja ukaasit siitä, mitä vauvan tulee syödä ja mitä vaatteita käyttää. Yleensä on parasta saada itse selvittää, mikä toimii – ja kehittää samalla omia hyviä vinkkejä. Puolisot ovat kuitenkin kaksi eri henkilöä, joilla on erilaiset sosiaaliset tarpeet ja toiveet. Sitä paitsi lapsi kasvaa jatkuvasti, ja hänen tarpeensa muuttuvat viikko viikolta.
Erityinen vauva-aika ja riittävän hyvä vanhemmuus
Niin kuluneelta kuin se kuulostaakin, tilaisuus jäädä vauvan kanssa kotiin on uskomaton etuoikeus, ja lapsi on pieni vain hetken. Silti muiden kommentit ja omat odotukset vauva-ajasta nauttimiselle voivat myös tuntua hieman stressaavilta. Elämä ei ole pelkkää juhlaa, vaan siihen kuuluu ylä- ja alamäkiä, niin nyt kuin vastakin. Myös vanhempainvapaalla on tylsiä marraskuisia päiviä. Saatamme kuvitella, että vauvalle on haitaksi, jos emme aina ole parhaimmillamme. Näin ei kuitenkaan ole. Useilla vanhemmilla on vauva-aikana huonomman voinnin jaksoja, ja niistä huolimatta he onnistuvat olemaan emotionaalisesti läsnä vauvalle ja olemaan riittävän hyviä äitejä ja isiä. Lapsi tarvitsee vanhemmilta ennen kaikkea inhimillisyyttä. Tähän kuuluu, että vanhempi näyttää itsestään kaikki puolet, kyyneleistä ja huokauksista nauruun ja hymyyn. Se, miten kauan vanhempainvapaalla voi ja haluaa olla ja kuinka nopeasti töihin paluu on edessä, vaihtelee valtavasti. Yritä olla miettimättä muiden tekemisiä. Noudata sen sijaan omia vaistojasi ja sitä, mikä sinulle on mahdollista ja mikä perheellenne parhaiten toimii.
Faktantarkistus: Tova Winbladh, laillistettu psykologi