Vauvan vaatehuolto – koko-opas ja pesuvinkit
Vauvan vaateostoksilla kaikki näyttää niin suloiselta, lähes epätodellisen pieneltä. Kokoa voi kuitenkin olla hankalaa arvioida ennen kuin lapsi on vielä syntynytkään. Lisäksi on hyvä muistaa, että hän kasvaa kohisten etenkin alussa, eivätkä vaatteet kulu erityisen paljoa.
Vaatteiden ja tarvikkeiden ostaminen on tapa valmistautua uuteen elämään – ja etenkin toiselle vanhemmalle myös kouriintuntuva todiste tulevasta perheenlisäyksestä. Vastasyntyneen vaatekokoa on kuitenkin hankala arvioida etukäteen. Tässä koko-opas pohdinnan tueksi – sekä tiedoksi sukulaisille ja ystäville, jotka tahtoisivat ostaa nyytille tervetuliaislahjan.
Vauvan vaatteiden koko
Koko 40: ennenaikaisesti syntynyt lapsi (keskonen)
Koko 50: vastasyntynyt vauva
Koko 56: 1 kuukauden ikäinen vauva tai hieman kookkaampi vastasyntynyt
Koko 62: 3 kuukauden ikäinen vauva
Koko 68: 6 kuukauden ikäinen vauva
Koko 74: 9 kuukauden ikäinen vauva
Koko 80: 1-vuotias lapsi
Koko 86: 1,5-vuotias lapsi
Koko 92: 2-vuotias lapsi
Vauvan myssyn koko
Koko 36: ennenaikaisesti syntynyt lapsi (keskonen)
Koko 36–38: vastasyntynyt – 1 kuukauden ikäinen vauva
Koko 40–42: 1–4 kuukauden ikäinen vauva
Koko 44–46: 4–9 kuukauden ikäinen vauva
Koko 48–50: 9 kuukauden ikäinen vauva – enintään 2-vuotias lapsi
Koko 52–54: 2-vuotias tai vanhempi lapsi
Annetut mitat ovat luonnollisesti pelkkiä keskiarvoja, sillä lapset ovat jo syntyessään erikokoisia. Vaatekoko vastaa suunnilleen lapsen pituutta ja myssyn koko pään ympärysmittaa senttimetreinä. Kannattaa myös pitää mielessä, että vastasyntynyt kasvaa silmissä. Hetki sitten liian suurilta vaikuttaneet vaatteet jäävätkin kohta jo pieniksi. Kannattaa siis tutkailla myös käytettyjä vauvan vaatteita. Ympäristö ja lompakko kiittävät, ja vaatteet ovat jo ehtineet pehmentyä pesussa ihanan mukaviksi käyttää.
Vaatteiden pesuvinkkejä
Vauvan vaatteiden pesu ennen käyttöä on hyvä idea huolimatta siitä, onko vaatteet ostettu uusina vai käytettyinä. Useimmat niistä voi pestä 60 asteessa. On kuitenkin vanhentunut käsitys, että korkea pesulämpötila olisi ehdottomasti tarpeen, joten noudata vaatteeseen merkittyjä pesuohjeita. Nykyisillä pyykinpesuaineilla tulee puhdasta myös matalammissa lämpötiloissa, mikä säästää sekä energiaa että ympäristöä. Ai entä jos vaatteet ovat todella likaisia? Niin, vauva-aika ei tosiaan ole elämän tahrattominta aikaa – pyykkikoriin päätyy varmasti vaatteita, joissa on kakka-, ruoka- tai puklutahroja. Paras tapa poistaa yksittäiset tahrat on hieroa niitä hetki sappisaippualla tai pyykinpesuaineella ennen pesua. Pyykin kuivattaminen suorassa auringonpaisteessa haalistaa tahroja. Vauvanvaatteiden pesuaineen tulee olla mietoa ja hajustamatonta, mieluiten ympäristö- ja allergiamerkittyä. Huuhteluainetta ei tarvita lainkaan. Se on ympäristölle haitallista ja voi kaiken kukkuraksi pilata niin aikuisten kuin lastenkin vaatteet.
Nykyään on saatavana myös ohuita ja pehmeitä villavaatteita, jotka eivät kutita lapsen ihoa. Ne on pestävä matalassa lämpötilassa käyttämällä hellävaraista, villalle tarkoitettua pesuohjelmaa. Usein pienet ruokatahrat lähtevät villavaatteista pelkästään kostealla rätillä pyyhkimällä, koska villa hylkii jonkin verran likaa.