Lastentaudit
RS-virus, vauvarokko eli kolmen päivän kuume, enterorokko ja kihomadot – pienen lapsen vanhemman sanavarasto laajenee nopeasti! Useimmat lastentaudit eivät ole vaarallisia, mutta on hyvä tuntea oireet ja tietää, mitä lapsen sairastuessa kannattaa ottaa huomioon.
Suurin osa lasten sairauksista tulee tutuiksi vasta lapsen aloitettua päiväkodissa, mutta osa voi iskeä jo aiemmin. Tässä artikkelissa esittelemme joitakin yleisiä lastentauteja, jotta sinun olisi helpompi tunnistaa kuumeesta punoittavien poskien tai käsivarsien näppylöiden syy. Tarkoitus ei ole luetella kattavasti kaikkia sairauksia vaan keskittyä yleisimpiin. Useimpia luetelluista sairauksista voi hoitaa kotona, mutta mitä pienempi lapsi on, sitä tarkemmin hänen vointiaan on seurattava. Lapsen sairastumisesta on aina otettava yhteys terveydenhuoltoon, jos kyseessä on pieni vauva, olet huolissasi tai epävarma tilanteesta tai lapsen yleistila heikkenee.
Vauvarokko – viruksen aiheuttama kolmen päivän kuume
Vauvarokkoa, jota kutsutaan myös kolmen päivän kuumeeksi, esiintyy etenkin alle kaksivuotiailla lapsilla. Se ilmenee muutaman päivän kestävänä korkeana kuumeena, johon ei liity muita oireita. Kun kuume laskee, yläruumiiseen ilmestyy vaaleanpunertavaa, näppyläistä ihottumaa. Ihottuma häviää muutamassa päivässä. Vauvarokko tarttuu oireisessa vaiheessa erittäin helposti, mutta ihottuman hävittyä se ei enää tartu. Hoitoa ei tarvita, vaan sairaus paranee itsestään. Kuten aina, on silti tärkeää varmistaa, että lapsi saa riittävästi energiaa.
RS-virus – yleinen virustauti
RS-viruksen aiheuttamia oireita ovat nuha, yskä ja yleensä kohtalainen kuume. Suurin osa lapsista paranee hyvin kotihoidolla, ja useimmat sairastavatkin RS-viruksen kahden vuoden ikään mennessä. Vauvalle virus voi sen sijaan aiheuttaa vaikean taudin ja hengitysvaikeuksia. Muutaman päivän kuluttua lapsen hengitys voi alkaa pihistä ja vinkua (aina näin ei kuitenkaan käy). Koska vauvan on vaikea imeä, jos hengitysteissä on paljon limaa, syöminen voi olla tavallista hankalampaa. On kuitenkin olemassa erilaisia keinoja lievittää lapsen nuhaa. RS-virus aiheuttaa ajoittain epidemioita, joiden voimakkuus vaihtelee vuodesta toiseen. Vastasyntyneen kanssa on aina järkevää rajoittaa fyysisiä kontakteja ja välttää suuria väkijoukkoja. Erityisen tärkeää tämä on, jos lapsi syntyy talvikaudella, jolloin tartunnat leviävät eniten. Jos alle kolmen kuukauden ikäiselle vauvalle kehittyy hankala nuha tai yskä, ota aina yhteys terveydenhuoltoon. Hoitoon on hakeuduttava myös, jos lapsen on vaikea syödä tai hengittää – olipa hän minkä ikäinen hyvänsä.
Lasten vatsataudit – paljon eri aiheuttajia ja taudinkuvia
Vatsatautia voivat aiheuttaa niin virukset, bakteerit kuin alkueläimetkin. Pitkään yleisin vatsataudin aiheuttaja pienillä lapsilla oli rotavirus, mutta nykyisin vauvat rokotetaan sitä vastaan. Lapsi voi silti saada esimerkiksi noroviruksen aiheuttaman vatsataudin. Yleensä vatsataudin oireena on oksentelu ja/tai ripuli, mutta lisäksi lapsella voi olla vatsakipua ja kuumetta. Vatsataudin aiheuttajasta huolimatta tärkeintä on tarkkailla lapsen vointia ja antaa hänelle hyvin paljon nesteitä. Tämä on erityisen tärkeää ripulin yhteydessä, jolloin lapsi menettää nopeasti nestettä. Nestettä on kuitenkin annettava vähän kerrallaan, jotta se ei tulisi heti takaisin ylös. Teelusikallinen kerralla riittää, mutta näitä annoksia on annettava todella usein, useita kertoja tunnissa. On tärkeää antaa muutakin kuin vettä, jotta lapsi saa myös sokeria ja helposti imeytyvää energiaa. Jos imetät, koeta antaa rintamaitoa imettäen tai lusikalla. Muussa tapauksessa elektrolyyttijuoma, mehu ja mehujää ovat hyviä vaihtoehtoja. Vatsataudin aikana kaikki suositukset makeisten syönnistä voi heittää romukoppaan, ja lapselle kannattaa antaa sitä, mikä toimii. Pikkulapsilla pienelläkin muutoksella voi olla suuri vaikutus, ja heidän elimistönsä kuivuu todella nopeasti. Mitä nuorempi lapsi on, sitä herkempi hän on nestehukalle. Ota siis heti yhteys terveydenhuoltoon, jos alle kuuden kuukauden ikäisellä vauvalla on vatsatauti. Lasta tulee hoitaa kotona niin kauan kuin vatsataudin oireet jatkuvat ja usein vielä kaksi päivää niiden häviämisen jälkeen. Muista myös, että käsien desinfiointiaine ei tehoa esimerkiksi noroviruksiin, vaan pesu saippualla ja vedellä on paras suoja niitä vastaan.
Korvatulehdus – vauvan tai pienen lapsen flunssan yleinen jälkitauti
Korvatulehduksen syynä on korvien huono ilmastointi. Kun nenä on ollut flunssan takia tukossa ja räkäinen, tärykalvon taakse voi kertyä bakteereja (märkää). Tulehdus voi aiheuttaa kovaa kipua, jolloin lapsi saattaa esimerkiksi itkeä lohduttomasti eikä pysty nukahtamaan makuulla. Toisinaan lapsi huitoo korvaa tai tarttuu siihen kädellä. Lapselle saattaa myös nousta kova kuume. Vauvan oloa voi koettaa helpottaa pitämällä häntä kantorepussa tai sitterissä, sillä korvien ja nenän turvotus vähenee usein pään ollessa pystyssä. Hieman isomman lapsen pään alle voi asettaa ylimääräisen tyynyn. Lapselle tulee myös antaa kipulääkettä lapsen iän mukaan. Pieni lapsi ei ymmärrä, mistä kipu johtuu. Tämä voi aiheuttaa tarpeetonta huolta ja saada lapsen syömään ja nukkumaan tavallista huonommin. Kysy kuitenkin aina neuvoa terveydenhuollon ammattilaiselta ennen kipulääkkeen antamista, jos lapsi on alle kuuden kuukauden ikäinen. Jos lapsen kipu ja/tai kuume ei hellitä parin kolmen päivän kuluessa, lapsi on vietävä lääkäriin. Energiansaannin varmistaminen on aina tärkeää. Jos lapsen oireet ovat niin vaikeita, että hän ei syö lainkaan, hoitoon on hakeuduttava samana päivänä. Yleensä lääkärin on helppo todeta bakteerin aiheuttama korvatulehdus vastaanottokäynnillä. Lääkäri voi määrätä lapselle antibioottikuurin iän mukaan sekä sen mukaan, onko kyseessä toisen vai molempien korvien tulehdus. Jotkut lapset saavat korvatulehduksia muita helpommin ja useammin. Tällöin korvalääkärin arvio voi olla tarpeen.
Silmätulehdus – punoittavat ja ärtyneet silmät
Vauvan tai pikkulapsen silmätulehdukselle on monta mahdollista syytä: roska silmässä, allerginen reaktio, bakteeritulehdus tai flunssavirukseen liittyvä tulehdus. Tulehdus on elimistön puolustusreaktio. Yritä pitää silmä puhtaana käyttämällä esimerkiksi puhdasta vanutuppoa, joka on kostutettu haalealla vedellä. Puhdista silmä huolellisesti useita kertoja päivässä – etene silmän ulkonurkasta sisäänpäin, jotta silmään ei menisi rähmää. Hankalassa tilanteessa voit aina kysyä ohjeita neuvolasta. Jos tulehdus ei mene ohi muutamassa päivässä tai se pahenee, ota yhteys terveydenhuoltoon. Hoitoon saatetaan tarvita silmätippoja tai voidetta. Viruksen aiheuttama silmätulehdus tarttuu todella herkästi, joten lasta ei saa viedä päiväkotiin sen aikana, vaikka hän olisi virkeä.
Virtsatietulehdus lapsella – erilaiset oireet kuin aikuisella
Lapsen virtsatietulehdus aiheuttaa vain harvoin perinteisiä oireita, kuten virtsakirvelyä, verta virtsassa tai virtsan pahaa hajua. Se ilmenee usein muilla tavoin, kuten vatsakipuna tai korkeana kuumeena, johon ei liity flunssaa. Siksi pieniltä lapsilta otetaan usein virtsanäyte selittämättömän kuumeen yhteydessä. Jos kyseessä on virtsatietulehdus, hoitona on lähes aina antibioottikuuri.
Vesirokko – yleinen ja helposti tarttuva lasten rokkotauti
Jos lapsi viettää säännöllisesti aikaa muiden lasten kanssa, hän sairastaa todennäköisesti vesirokon ensimmäisten vuosiensa aikana. Vesirokon alkuoireena ovat nestettä sisältävät rakkulat, jotka leviävät eri puolille kehoa muutamassa päivässä. Lisäksi lapsella on kuumetta, väsymystä ja joskus päänsärkyä. Ihorakkuloiden määrä vaihtelee: joillekin lapsille nousee vain muutama rakkula, toisilla koko keho on niiden peitossa. Myöhemmässä vaiheessa rakkulat kuivuvat ja alkavat kutista, ja samalla lapsen yleistila yleensä paranee. Kun rakkulat ovat kuivuneet, lapsi ei enää tartuta muita. Vesirokon sairastanut saa vastustuskyvyn taudille. Harvinaisissa tapauksissa lapsi voi tarvita sairaalahoitoa vaikeiden oireiden takia, esimerkiksi jos kuume tai rakkuloiden nouseminen suuhun estää syömisen ja juomisen. Suomessa vesirokkorokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Vesirokkovirus jää itse asiassa loppuiäksi piileksimään vesirokon sairastaneen hermostoon, ja sen uudelleen aktivoituminen aiheuttaa vyöruusun. Se on usein erittäin kipeä tauti, jota esiintyy etenkin aikuisilla yli 50 vuoden iässä. Vyöruusun kehittyminen lapsille on harvinaista. Voi myös olla hyvä tietää, että vesirokko ei voi aiheuttaa vyöruusua toiselle henkilölle – sen sijaan vyöruusu voi aiheuttaa vesirokon sellaiselle, joka ei ole sairastanut sitä aiemmin!
Enterorokko – tarttuva lastentauti, joka aiheuttaa rakkuloita
Enterorokko on viruksen aiheuttama sairaus, jota esiintyy etenkin alle kymmenvuotiailla lapsilla. Se tarttuu etenkin sairastunutta koskettamalla, joten se leviää todella helposti esimerkiksi päiväkodissa. Sitä on liikkeellä etenkin loppukesäisin ja syksyisin. Tyypillisiä oireita ovat kohtalainen kuume ja rakkulat, joita nousee suun ja nielun ympärille ja sisäpinnoille. Niitä voi kuitenkin ilmestyä myös jalkapohjiin ja kämmeniin. Kun kuume on laskenut ja lapsi tuntee olonsa taas virkeäksi, hän voi palata päiväkotiin ja leikkimään kavereiden kanssa.
Tulirokko – lapselle kehittyy muutaman päivän kuluessa mansikkakieli
Tulirokko aiheuttaa yleensä kurkkukipua ja joskus myös kuumetta, päänsärkyä ja oksentelua. Lisäksi lapsen nielu punoittaa ja turpoaa, ja hänen poskensa punoittavat. Muutaman päivän kuluttua ilmestyy näppyläinen ihottuma, joka alkaa kainaloista ja nivusista ja leviää sitten muualle kehoon. Selvin oire, joka erottaa tulirokon muista lasten rokkotaudeista, on niin kutsuttu mansikkakieli, joka ilmestyy vielä muutamaa päivää myöhemmin. Nimi voi kuulostaa hauskalta, mutta se tarkoittaa, että lapsen kieli muuttuu kirkkaanpunaiseksi ja siihen nousee pieniä näppylöitä. Tulirokko hoidetaan yleensä antibiooteilla. Kun lääkekuurin aloituksesta on kulunut 24 tuntia, lapsi ei enää tartuta muita.
Kihomadot – vaaraton suolistoloinen
Kaikki lastaan päiväkodista hakevat vanhemmat kohtaavat lopulta ikävän yllätyksen: kihomatotiedotteen. Kihomato on inhottava ja helposti tarttuva suolistoloinen, joka on onneksi täysin vaaraton. Lapsesta sen aiheuttama peräaukon ja pyllyseudun kutina voi olla häiritsevää. Jos tartunnan haluaa varmistaa, madot ovat yleensä nähtävissä nukkuvan lapsen peräaukossa, sillä ne ovat aktiivisia etenkin ilta- ja yöaikaan. Kihomadot leviävät, kun ihmiset koskettelevat samoja pintoja. Jos yksi perheenjäsen saa matotartunnan, koko perhe on hoidettava. Myös hyvä käsihygienia on erityisen tärkeää.
Kaikki lapset rokotetaan 12-18 kuukauden iässä tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan niin kutsutulla MPR-rokotteella. Tuhkarokkorokotus voidaan tarvittaessa antaa jo aiemmin, jos perhe on matkustamassa ulkomaille.
Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri