Lasten ruokasuositukset – 20 hyvää neuvoa

190910_libero_cf4_734_mobile

Etenkin alle yksivuotiaiden ruokavalio herättää paljon mielipiteitä, ja siihen liittyy paljon uskomuksia. Joskus myös lasten ruokasuositukset muuttuvat, joten niistä voi olla vaikea pysyä kärryillä. Saako vauvalle antaa hunajaa tai taaperolle pinaattia? Entä miten on kananmunien ja pähkinöiden laita? Poimimme alle 20 asiaa, jotka ravitsemussuosituksista ja vauvalta kielletyistä ruoka-aineista on hyvä tietää.

1. Kiinteiden maistelun voi aloittaa aikaisintaan nelikuisena

Ensimmäisen puolen vuoden ajan lapsen tulisi saada ravintonsa rintamaidosta tai äidinmaidonkorvikkeesta. Ei ole kuitenkaan hassumpi idea antaa hänelle kiinteää ruokaa pieninä maisteluannoksina jo neljän kuukauden iässä. Muista, että alle puolivuotiaalle saa antaa vain pehmeää ruokaa hyvin pieninä annoksina – suupaloina, joista vauva saa tunnustella makua ja koostumusta. Viimeistään puolen vuoden iässä lapset alkavat tarvita äidinmaidon ohella kiinteitä ruokia ja erityisesti niiden sisältämää proteiinia ja rautaa, joiden riittävän saannin turvaamiseen äidinmaidonkorvike tai vieroitusvalmiste ei enää riitä.

2. Esittele lapselle monenlaisia makuja jo varhain

On hyvä antaa lapsen maistella ruokia vaihtelevasti alusta saakka. Ruokavalion monipuolisuus on nimittäin keskeistä suoliston bakteerikannan toiminnan ja terveyden kannalta. Voit lukea aiheesta lisää lastenlääkäri Carina Saundersin haastattelusta – hän tutkii ruoan merkitystä lasten terveydelle ja vastustuskyvylle. Lisäksi lapset ovat yleensä sitä avoimempia uusille mauille, mitä nuorempia he ovat. Jo kaksivuotiasta voi olla vaikeampi saada innostumaan uusista ruoista, ja tämä valikoivuus voi jatkua pitkään. Hyödynnä siis tilaisuutesi maistattaa lapsella paljon erilaisia makuja, jotta hän ei nirsoilisi myöhemmin.

3. Kananmunan ja maapähkinän maistelu ennen puolen vuoden ikää ehkäisee allergiaa

Aiemmin neuvottiin, ettei alle yksivuotiaan tulisi syödä maapähkinää, koska se aiheuttaa monille allergiaa. Suositukset ovat kuitenkin muuttuneet. Ei ole mitään syytä välttää maapähkinää ensimmäisen elinvuoden aikana, vaan varhainen totuttelu voi päin vastoin suojata allergialta. Muista kuitenkin, että maapähkinät voivat juuttua lapsen kurkkuun, joten niitä on maisteltava maapähkinävoin muodossa. Tuoreiden tutkimusten mukaan myös varhainen altistuminen kananmunalle voi vähentää allergiariskiä jopa 60 prosentilla. Tutkimustietoa tarvitaan lisää, mutta monet tulokset viittaavat siihen, että hyvin kypsennettyä kananmunaa on hyvä antaa maisteluannoksina jo ennen puolen vuoden ikää.

4. Lisää gluteeni ruokavalioon ensimmäisen elinvuoden aikana

On hyvä totuttaa lasta gluteeniin ensimmäisen ikävuoden aikana. Aloita pienellä määrällä ja kasvata sitä vähitellen. Hyvä vinkki on aloittaa viljatuotteista, jotka sisältävät myös kauraa, sillä niissä on automaattisesti vähemmän gluteenia. Vaikka sinulla itselläsi olisi keliakia, muista antaa gluteenia lapsellesi ensimmäisen elinvuoden aikana.

5. Älä luovuta!

Sylkeekö lapsi kaiken pois? Älä luovuta. Maistata sinnikkäästi uusia makuja, vaikka yrityksiä vaadittaisiin kymmenen tai enemmänkin. Lopulta lapsi voi hyvinkin todeta, että uusi ruoka on hyvää. On melko yleistä, että lapsilta kestää aikansa tottua uusiin makuihin.

6. Pieni määrä suolaa vauvalle?

Imeväisen ruokaan ei tule lisätä suolaa, sillä liika natrium kuormittaa munuaisia. Jos kuitenkin joskus haluat antaa lapsen maistaa perunamuusiasi, ei haittaa, vaikka siinä olisi suolaa. Liika suola ei kuitenkaan ole terveellistä mikään ikäisille lapsille eikä aikuisille.

7. Suosi lastenruokaa, johon on lisätty rautaa

Pienten lasten on tärkeää saada riittävästi rautaa, koska he kasvavat niin nopeasti. Raudantarve on niin suuri, että sitä on usein vaikea täyttää tavallisella ruoalla. Siksi moniin lastenruokatuotteisiin, kuten kaupasta saataviin puuroihin ja velleihin, lisätään rautaa – tarkista pakkausmerkinnät. Jos haluat keittää puurot ja vellit itse kaupasta ostamisen sijaan, huomioi että lapsesi saa rautaa muusta ruoasta.

8. Pienet lapset tarvitsevat enemmän rasvaa

Koska lapset kasvavat niin nopeasti, heidän tarvitsee saada ruoasta myös hieman ylimääräistä rasvaa. Jos teet ruoan itse, on hyvä lisätä sekaan ylimääräinen lusikallinen oliiviöljyä tai voita. Muista myös hyödylliset omega-3-rasvahapot, joita on rasvaisessa kalassa ja rypsiöljyssä. Jos ostat valmista lastenruokaa, rasvaa on valmiiksi sopiva määrä eikä sitä tarvitse lisätä.

9. Anna maitotuotteita varovasti alle yksivuotiaalle

Maito on terveellistä, mutta se sisältää vain hyvin vähän kasvavalle lapselle tärkeää rautaa. Jos lapsi täyttää vatsansa maitotuotteilla, hän ei jaksa syödä rautapitoisempaa ruokaa. Siksi maitoa, viiliä tai jogurttia ei kannata antaa liikaa alle yksivuotiaalle lapselle. Voit kuitenkin laittaa juustoa leivälle ja käyttää maitoa tai kermaa ruoanlaitossa. Pastöroimaton maito voi olla vaaraksi pikkulapsille, mutta sitä ei myöskään myydä tavallisissa ruokakaupoissa.

10. Vältä sokeria ja makeutettuja ruokia – niin kauan kuin voit

Hyvä vinkki on välttää antamasta lapselle makeita ruokia, esimerkiksi mehuja, kunnes hän itse niitä pyytää (tai asia ei enää ole sinun käsissäsi). On nimittäin olemassa riski, etteivät muunlaiset ruoat enää maistu, kun lapsi pääsee makeiden juomien ja soseiden makuun.

11. Minkä ikäiselle lapselle saa antaa hunajaa?

Alle yksivuotiaalle ei saa antaa hunajaa, koska se voi sisältää bakteeri-itiöitä, jotka voivat aiheuttaa pikkulapselle myrkytyksen (imeväisiän botulismin). Syynä tähän on lapsen suoliston bakteerikannan kehittymättömyys. Imeväisiän botulismi on hyvin harvinainen sairaus, jolle ovat alttiita lähinnä alle puolivuotiaat vauvat. Ruokavirasto kuitenkin suosittelee varmuuden vuoksi, ettei hunajaa käytetä alle yksivuotiaiden ruoissa.

12. Ei suuria määriä rucolaa tai pinaattia alle yksivuotiaalle

Pinaattia tai muita vihreitä lehtivihanneksia ei saa antaa liikaa alle yksivuotiaalle lapselle, koska ne sisältävät runsaasti nitraattia. Ei ole kovinkaan yleistä, että pikkulapset ahmisivat esimerkiksi pinaattia, mutta asia on silti hyvä pitää mielessä. Sen sijaan lapsen on hyvä antaa maistella muita kasviksia monipuolisesti pienestä pitäen. Mitä aiemmin niistä tulee luonnollinen osa ruokavaliota, sitä helpommin lapsi ne kelpuuttaa.

13. Vihreä tai vaurioitunut peruna voi tehdä sairaaksi

Älä anna lapsen (tai aikuistenkaan) syödä vihertäviä tai vaurioituneita perunoita. Ne sisältävät myrkyllisiä aineita, jotka voivat tehdä todella sairaaksi. Samasta syystä alle vuoden ikäiselle lapselle annettavat perunat tulisi aina kuoria – tämä koskee myös uusia ja varhaisperunoita.

14. Pidä silmällä riisin saantia

Joissakin tutkimuksissa on todettu, että riisipohjaiset lastenruoat voivat sisältää hyvin pieniä määriä arsenikkia. Jos lapsesi syö mielellään riisipuuroa ja -velliä, voit hyvin antaa niitä hänelle, mutta vaihtele eri puurojen ja merkkien välillä.

15. Vesi ei ravitse vauvaa

Paras janojuoma alle puolivuotiaalle lapselle on rintamaito tai korvike. Erittäin kuumalla säällä rintaa tai pulloa tulisi tarjota auliisti. Vedellä ei ole lainkaan ravintoarvoa, joten sitä ei kannata tarjota lapselle juotavaksi, ennen kuin hän syö kiinteää ruokaa.

16. Kuitupitoinen ravinto voi kovettaa tai löysentää vatsaa

Runsaskuituinen ravinto on hyväksi lapsille, mutta siihen on siirryttävä vähitellen. Ennen kuin lapsen vatsa tottuu kuituun, se voi ärsyttää suolistoa ja löysentää vatsaa – tai vaihtoehtoisesti aiheuttaa ummetusta, jos lapsi ei juo riittävästi. Jos lapsi syö kaupan puuroa tai velliä, muista tarkistaa pakkauksesta, että tuote sopii hänen ikäisilleen. Mitä vanhemmille lapsille tarkoitettu tuote, sitä enemmän kuitua se sisältää.

17. Älä lämmitä lapsen maistamaa ruokaa

Lapset ovat aikuisia herkempiä ruoan bakteereille. Älä siis säilytä ruokaa, jota lapsi on jo maistanut tai jota olet itse testannut. Vältä ruokahävikki sen sijaan tarjoamalla ruokaa pieninä annoksina vähän kerrallaan.

18. Älä vertaa lapsen ruokatottumuksia muihin

Lapset ovat erilaisia, kuten myös heidän ruokatottumuksensa. Siinä, miten vauva suhtautuu kiinteiden aloitukseen ja miten nopeasti voitte siirtyä isompiin annoksiin, on valtavia eroja. Ei tietenkään ole väärin vaihtaa lasten ruokailuun tai ruokavalioon liittyviä vinkkejä muiden vanhempien kanssa, mutta on tärkeää edetä aina oman lapsen ehdoilla. Jos lapsi vaikuttaa tyytyväiseltä ja paino nousee kuten pitääkin, sinun ei tarvitse olla huolissasi, vaikka hän söisi enemmän tai vähemmän kuin muut lähipiirin lapset.

19. Sotku tuo iloa ruokailuun!

Anna lapsen sotkea ja leikkiä ruoalla! Tämä tuo iloa ruokailuun, ja lisäksi asioiden laittaminen suuhun on lapselle tärkeä tapa tutustua maailmaan. Vanhempaa voi puistattaa katsella vierestä, kun lapsen kasvot ovat aivan perunamuusissa, mutta suuta ei siis tarvitse pyyhkiä joka suupalan jälkeen. On parempi pukea lapselle iso ruokalappu, virittää oma kärsivällisyys huippuunsa ja vaihtaa tarvittaessa vaatteet ruokailun jälkeen.

20. Panostakaa yhteisiin ruokahetkiin

Syökää yhdessä, mieluiten koko perheen voimin. Näytä lapselle, että ruoka on hyvä ja iloinen asia ja ruokailussa on kyse muustakin kuin vatsan täyttymisestä. Yhdessäolo ja seurustelu ovat aivan yhtä tärkeitä. Laihdutus- ja dieettipuheita kannattaa välttää lapsen läsnä ollessa jo nyt, jotta hänelle ei synny negatiivisia tai ahdistavia mielleyhtymiä ruokaan.

Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri