Miten valitsen päivähoitopaikan?
Onko varhaiskasvatuksen aika? Uusi vaihe elämässänne odottaa - teitä kaikkia. Mutta mikä sopii sinulle – perhepäivähoito vai päiväkoti, tai kenties avoin päiväkoti? Ehkäpä yksityinen ryhmäperhepäiväkoti? Tämä on tärkeä päätös, ja tiedämme, että se voi olla vaikea. Seuraavassa on muutamia asioita, joita kannattaa miettiä uutta vuotta varten.
Ajatus voi tuntua ylivoimaiselta - pienokaisellasi on pian osa elämästään ilman sinua, osa, jossa hän kehittyy, oppii uusia asioita ja muodostuu omaksi persoonakseen ilman, että olet paikalla katsomassa. Lapsesi viettää päiväkodissa tai lastenhoitajalla melko monta tuntia, ja vanhempana haluat tietenkin löytää turvallisen ympäristön, jossa on hauskaa ja jossa lapsesi voi kehittyä täysillä. Henkilökunnan on oltava innostavaa ja rakastavaa. Haluat tuntea olosi täysin turvalliseksi, kun jätät lapsesi sinne.
Siirtyminen päiväkotiin tai perhepäivähoitoon voi tapahtua eri aikaan riippuen siitä, milloin voit ja haluat palata töihin. Riippumatta siitä milloin se tapahtuu, vanhempana haluat, että se tuntuu mahdollisimman hyvältä.
Mitä on varhaiskasvatus?
Kaikki Suomessa asuvat alle kouluikäiset lapset ovat oikeutettuja julkiseen päivähoitoon. Usein vanhemmat hoitavat lapsia kotona ainakin vanhempainvapaan ajan eli siihen asti, kun lapsi on yhdeksän kuukauden ikäinen. Hoitopaikkaa voi hakea aikaisintaan neljä kuukautta ennen hoidon tarpeen alkamista. Jos saat työpaikan, hoitoa tulee järjestää kahden viikon sisällä. Paikan voi hakea kuntasi tarjoamasta päiväkodista, ryhmäperhepäivähoidosta tai perhepäivähoidosta.
Vaihtoehdot vaihtelevat tietenkin sen mukaan, missä päin maata asut, sillä siellä, missä asuu enemmän ihmisiä, on usein suurempi valikoima hoitopaikkoja. Useimmilla ihmisillä on kuitenkin pari vaihtoehtoa, joista valita. Hoitopaikat ovat hiukan erilaisia, joten niihin kannattaa tutustua etukäteen. Päiväkodissa lapset ovat isommissa ryhmissä, ja siellä työskentelevät koulutuksen saaneet varhaiskasvatuksen opettajat ja hoitajat. Perhepäivähoitaja hoitaa lapset joko omassa kodissaan tai lasten kodeissa. Ryhmäperhepäivähoito on perhepäivähoidon ja päiväkodin välille sijoittuva hoitomuoto, jossa 2-3 hoitajaa hoitaa pientä lapsiryhmää omissa tiloissaan. Mieti siis, mikä olisi sopivin hoitomuoto juuri sinun lapsellesi ja sinun perheesi tilanteeseen!
Se, kuinka lähellä hoitopaikka sijaitsee, voi olla tärkeä huomioon otettava tekijä. Monille voi olla järkytys, miten aika tuntuu katoavan kuin tuhka tuuleen, kun päivittäinen työ- ja hoitorumba muuttuu rutiiniksi. Kun päiväkoti on kohtuullisen lähellä, sinun ei tarvitse kuluttaa paljon aikaa työmatkoihin - kävely kotiin lapsen kanssa, joka haluaa nähdä, roiskuvatko kaikki lätäköt yhtä paljon, voi olla yhtä mukavaa kuin stressaavaakin! Aina hoitopaikkaa ei voi valita, vaan kunta osoittaa sinulle paikan, joka on vapaana. Pyrkimys on saada alueen lapset mahtumaan lähipäiväkotiin.
Profiilit ja pedagogiikka
Varhaiskasvatus on tarkkaan mietittyä, tavoitteellista pienten lasten kasvatusta, opetusta ja hoitoa, joka on suunniteltu pedagogisesti. Päiväkodit tarjoavat erilaisia kasvatussuuntauksia tai muita painotuksia noudattavaa hoitoa. Montessori, Steiner, Reggio Emilia ja kieli- ja taidepäiväkodit ovat tällaisia. Saattaa olla viisasta lukea hieman yleisimmistä opetusmenetelmistä, jotta saat käsityksen siitä, sopiiko jokin opetusmenetelmä teille perheelle paremmin kuin toinen. Kuten kaikessa muussakin, suosio vaihtelee, mutta voit olla varma, että päivähoidossa on opetussuunnitelma, jonka mukaan ne toimivat, ja ero on lähinnä siinä, miten sitä toteutetaan.
Erilaiset lastenhoitomuodot
Ehkä olet miettinyt, mitä tapahtui kaikille ihan tavallisille päiväkodeille, joita oli olemassa, kun sinä olit lapsi? Lastenhoito on muuttunut vuosien varrella, ja sitä tarjotaan nykyään eri tahoilta.
Kunnallinen päivähoito
Kuten nimestä voi päätellä, julkista päivähoitoa hallinnoi paikallisviranomainen. Jotkut kunnat tarjoavat päiväkodeissaan hieman erilaista pedagogista lähestymistapaa, kuten liikunta- tai luontopäiväkoteja. Voit tutustua niihin kunnan verkkosivustolla ja lukea alueellasi käytettävissä olevista vaihtoehdoista. Perhepäivähoitoa saa myös omalta kunnalta. Perhepäiväkoti voi olla vaihtoehto niille, joille päiväkoti on liian iso. Kotona lastaan hoitaville perheille on tarjolla avoin päiväkoti, jossa leikitään ja touhutaan yhdessä koko perheen kanssa. Se tarjoaa vertaistukea, mukavaa tekemistä ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten tukea. Joskus lapsen voi jättää avoimeen päiväkotiin tai leikkikerhoon hetkeksi ilman vanhempaakin.
Yksityinen päivähoito
Yksityistä päivähoitoa säätelevät samat lait kuin kunnallista päivähoitoa. Siihen on mahdollisuus saada kunnalta palveluseteli, jolloin kustannukset pysyvät samoina tai lähes samoina, kuin kunnallisessa hoidossa. Yksityinen perhepäivähoito onnistuu vaikkapa omassa kodissasi. Voit järjestää ystäväperheiden kanssa myös ryhmähoitoa, jossa sama hoitaja on vuoroviikoin jokaisen kotona ja hoitaa kaikkien lapsia. Tähän hoitomuotoon voi saada tukea Kelalta.
Seurakuntien ja järjestöjen kerhot
Monet järjestöt ja seurakunnat tarjoavat kerhotoimintaa, lapsiparkkeja tai avointa päivähoitotoimintaa. Se on yleensä maksutonta ja vertaistuellista, matalan kynnyksen mukavaa toimintaa. Kotona hoidossa olevat lapset saavat mahdollisuuden tutustua muihin lapsiin, ja aikuiset ihanan hengähdyshetken muiden vanhempien seurassa!
Yksi asia, joka voi olla tärkeää tarkistaa, jos olet kallistumassa perhepäivähoitoon, on se, miten se toimii siinä tapauksessa, että päivähoitaja itse sairastuu. Onko lapsi silloin tervetullut toiseen lastenhoitajan luokse tai päiväkotiin, vai odotetaanko sinun jäävän itse kotiin poissaolokorvauksen turvin?
Pienet ryhmät ovat parempia
Useimmat asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että pienet lapsiryhmät parantavat päivähoidon laatua. Suomessa ryhmäkoko on alle kolmivuotiaille enintään 12, kun ryhmässä on kolme kokopäiväistä opettajaa. 4-5-vuotiaille suositellaan enintään 21 lasta ryhmää kohti. Aina mitoitukset eivät onnistu suositusten mukaisesti. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että suuremmat ryhmät ovat haitallisia, vaikka niitä yritettäisiin kompensoida lisäämällä aikuisten määrää laitoksessa.
Mistä tiedät, onko hoitopaikka hyvä?
Vierailet ensimmäistä kertaa päiväkodissa, ja oma lapsesi tuntuu niin pieneltä, ettet voi kuvitellakaan, että hänestä tulee yhtä suuri kuin edessäsi leikkivät lapset. Mitä etsiä? Mistä tiedät, onko päiväkoti hyvä, ja mitä asioita sinun pitäisi kysyä ja huomioida?
Olemme koonneet yleisimmät tarkistettavat asiat:
- Kuinka suuria lapsiryhmät ovat? Pienemmät lapsiryhmät ovat yleensä hyviä.
- Kuinka monta opettajaa/henkilökuntaa on yhtä lasta kohden? Mitä enemmän, sitä parempi on hyvä nyrkkisääntö.
- Kuinka suuri on henkilöstön vaihtuvuus? Jos se on alhainen, se voi tarkoittaa, että henkilöstö on tyytyväinen työhönsä.
- Mihin kiinnitätte erityistä huomiota, onko jokin tietty pedagogiikka, jota pidätte tärkeänä?
- Millainen on sisä- ja ulkoympäristö?
- Onko sinulla vanhempana mahdollisuus vaikuttaa, ja jos on, niin miten?
- Onko sisarusryhmiä tai eri-ikäisten ryhmiä?
- Miten hoidon aloitus yleensä tehdään, oletko tervetullut vaikuttamaan siihen, miten haluat sen tapahtuvan?
Jos vastaukset näihin kysymyksiin kuulostavat hyviltä, kuulostele tuntemuksiasi tutustumiskäynnin jälkeen. Millainen oli ilmapiiri? Miltä henkilökunta vaikutti? Miten he kohtelivat lastasi, jos sinulla oli lapsi mukanasi? Ensivaikutelma on tärkeä ja usein oikea. Mutta jos kaiken pohtimisen jälkeenkin valinta tuntuu väärältä ja et ole tyytyväinen siihen, on hyvä tietää, että voitte vaihtaa päiväkotia. Pienet lapset sopeutuvat nopeasti, ja vaikka pedagogiikka voi näyttää paperilla hyvältä, se ei välttämättä sovi siihen, miten lapsesi kokee maailman.
Faktantarkistus: Tova Winbladh, laillistettu psykologi,
Silja Seppänen, laillistettu kätilö