Kuukautiset synnytyksen jälkeen – milloin kuukautiset palaavat?

essity5542_desktop

Synnytyksen jälkeen kehossa tapahtuu monenlaisia muutoksia. Ajan myötä myös kuukautiset palaavat, mutta on yksilöllistä, milloin se tapahtuu. Vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi hormonit, imetys ja yleisvointi. Tässä artikkelissa kerromme lisää ensimmäisistä kuukautisista synnytyksen jälkeen.

Heti synnytyksen jälkeen ilmenevä jälkivuoto tulee kohdusta istukan jättämästä haavapinnasta. Se voi jatkua enintään kahdeksan viikkoa synnytyksestä. Jälkivuoto voi muistuttaa kuukautisia etenkin, kun se ei enää ole yhtä runsasta kuin alussa. Sitä ei silti pidä sekoittaa kuukautiskierron käynnistymiseen uudelleen.

Milloin kuukautiset alkavat synnytyksen jälkeen?

Kuukautiset alkavat vähitellen jälkivuodon tyrehdyttyä. Elimistön hormonitasojen palautuminen entiselleen vie yleensä jonkin aikaa. Lisäksi imetys vaikuttaa merkittävästi siihen, milloin kuukautiset alkavat taas. Imetys nimittäin saa elimistön erittämään prolaktiinia – hormonia, joka ylläpitää maidoneritystä, estää ovulaation ja lykkää kuukautisten palautumista. Myös imetyksen määrällä on merkitystä. Täysimetys stimuloi prolaktiinin tuotantoa runsaammin ja häiritsee ovulaatiota enemmän kuin osittaisimetys. Niinpä kuukautiset alkavat usein imetyksen lopettamisen tai sen vähenemisen jälkeen. Imettävillä kuukautiskierto käynnistyy keskimäärin vuosi synnytyksen jälkeen, kun taas ilman imetystä kierto palaa keskimäärin kolme kuukautta synnytyksen jälkeen. Vaihtelu on kuitenkin hyvin yksilöllistä.

Kun kuukautiskierto käynnistyy, se voi olla epäsäännöllisempi ja vuodon määrä voi olla runsaampi tai niukempi kuin aiemmin. Sama kuukautissuoja kuin ennen raskautta ja synnytystä voi toimia edelleen, mutta ei ole myöskään tavatonta, että alapää tuntuu jotenkin erilaiselta ja asiaa tarvitsee harkita uudelleen. Joka tapauksessa kannattaa valita tehokas kuukautissuoja, joka tuntuu miellyttävältä käyttää.

Voivatko kuukautiset alkaa imetyksestä huolimatta?

Kyllä. On mahdollista, että kuukautiset alkavat imetyksestä huolimatta. Prolaktiini ehkäisee ovulaatiota, mutta se ei takaa varmasti, etteikö kuukautiskierto voisi käynnistyä. Jokaisen keho on erilainen, ja elimistön herkkyys hormoneille on hyvin yksilöllistä. Siksi kuukautiset voivat alkaa, vaikka imettäisi – etenkin, jos imettää vain vähän.

Voiko ennen kuukautisten alkamista tulla uudelleen raskaaksi?

On tärkeää tietää, että raskaus voi alkaa, vaikka kuukautiset eivät olisi vielä palanneet. Syynä on, että ovulaatio tapahtuu ennen ensimmäisiä kuukautisia eli ennen kuin kuukautiskierron käynnistymisen voi havaita. Siksi on käytettävä ehkäisyä, jos haluaa harrastaa seksiä mutta ei halua tulla pian uudelleen raskaaksi. Synnytyksen jälkitarkastuksessa keskustellaan sopivista ehkäisymenetelmistä.

Kolme syytä, miksi kuukautiset voivat olla epäsäännölliset synnytyksen jälkeen

On melko yleistä, että kuukautiskierto on synnytyksen jälkeen jonkin aikaa epäsäännöllinen. Mahdollisia syitä on monia:

  1. Hormonimuutokset: Kehossa tapahtuu raskauden aikana suuria muutoksia, kun elimistön hormonituotanto tukee sikiön kasvua ja kehitystä. Synnytyksen jälkeen kestää aikansa, ennen kuin hormonitasot palautuvat normaaleiksi. Tämä vaikuttaa kuukautiskiertoon ja tekee sen epäsäännölliseksi tai saa kuukautiset jäämään joksikin aikaa pois.
  2. Imetys: Kuten todettu, myös imetys vaikuttaa kuukautiskiertoon. Maidonerityksestä huolehtiva hormoni prolaktiini häiritsee ovulaatiota ja vaikuttaa kierron säännöllisyyteen.
  3. Stressi ja unenpuute: Vanhemmaksi tulo on usein haastavaa, niin fyysisesti kuin henkisestikin. Kehon tarvitsee saada toipua raskaudesta ja synnytyksestä, ja toisaalta vastasyntyneen tarvitsee saada olla vanhemman elämän keskipiste. Unenpuute on tuoreille vanhemmille enemmän sääntö kuin poikkeus, ja tilanteen aiheuttama stressi voi saada hormonit epätasapainoon. Samalla kuukautiskiertokin häiriintyy.

On tärkeää tietää, että kuukautisten epäsäännöllisyys synnytyksen jälkeen on yleistä eikä yleensä aiheuta syytä huoleen. Jos kuitenkin kierron epäsäännöllisyys jatkuu pitkään tai ilmenee muita ongelmia, kuten kipua tai runsasta verenvuotoa, on syytä tarkistaa, että kaikki on kuten pitääkin. Voit kääntyä esimerkiksi neuvolan tai gynekologin puoleen.
Raskaus ja synnytys ovat melkoinen matka, ja on hyvin yksilöllistä, miten keho toipuu niistä. Se ei ehkä näytä enää samalta tai toimi aivan samalla tavoin kuin ennen, mutta kuukautiskierto palautuu kyllä uomiinsa, kun aikaa kuluu.

Faktantarkistus: Ria Malva, laillistettu kätilö