Vauvan kantoreppu ja kantoliina

190910_libero_image_069-final_Desktop

Kantoreppu tai liina voi olla loistava apuväline vauva-ajan ensimmäisinä kuukausina. Lapsi saa olla lähellä sinua ja kuunnella rauhoittavia sydämenlyöntejäsi, ja sinun kätesi jäävät vapaiksi muuhun.

Läheisyys ja kanniskelluksi tuleminen ovat lasten mieleen. Muutos kohdusta ulkomaailmaan on melko suuri, joten toisen ihmisen lähellä oleminen tuntuu useimmista vauvoista hyvältä. Sylissä kanniskelu on tietysti ihanaa, mutta se voi käydä raskaaksi – ja välillä käsiä tarvitaan muuhunkin. Siksi vauvan kantoreppu tai -liina ilahduttaa vastasyntyneen lisäksi myös vanhempaa.

Kantorepussa, rengasliinassa tai kantoliinassa vastasyntynyt ei aina ole suorassa ihokontaktissa, mutta se ympäröi häntä mukavasti ja tekee hänen olonsa turvalliseksi. Sinun liikkeesi keinuttavat häntä ja hän tuntee kehosi lämmön, kuulee sydämenlyöntisi ja haistaa tuoksusi. Tämä kaikki vahvistaa kiintymyssuhdettanne. Ei pidä myöskään aliarvioida, miten hyödyllistä vanhemmalle on pystyä liikkumaan vapaammin. 

Milloin vauvan voi ottaa kantoreppuun?

Useimmista on ihanaa kantaa vastasyntynyttä vauvaa, joten voi olla mukava tietää, että kantoliinaa tai kantoreppua voi käyttää aivan alusta alkaen. Kantoreppuja on erilaisia, ja osa niistä on tarkoitettu vastasyntyneille. Kantoliinan puolestaan voi solmia eri tavoin, joten se sopii kaikenikäisille. Kantovälineen valinta on makuasia. Jos ajatus liinan sitomisesta vauvan itkiessä tuntuu stressaavalta, kantoreppu voi olla parempi vaihtoehto. Toisaalta kantoliinan etuna on sen mukautuvuus. Päätyipä kumpaan hyvänsä, ohjeet on aina luettava huolellisesti, jotta vauvan kantaminen onnistuu turvallisesti.

Vastasyntyneen on oltava kantovälineessä kasvot vanhempaan päin. Hänen olonsa on turvallinen, kun hän saa katsekontaktin ja näkee vanhemman heti katsoessaan ylös. Lisäksi mahdollisuus suukottaa vauvan otsaa päätä nyökäyttämällä on ihana bonus.

Mistä alkaen lapsi voi olla kantorepussa tai kantoliinassa kasvot menosuuntaan?

Noin 5–6 kuukauden iästä alkaen vauva on valmis kääntämään kasvonsa kohti ulkomaailmaa. Kantoliinan sidonta kasvot eteenpäin tarjoaa hänelle aivan uuden näkökulman. Muista kuitenkin tarkkailla levottomuuden merkkejä ja totuta häntä muutokseen lyhyissä pätkissä. Uudet virikkeet ja yleinen hälinä voivat saada lapsen väsymään nopeasti ja olla hänelle liikaa. Luonnollisesti voit kantaa lasta kasvot eteenpäin myös kantorepussa – muista silloinkin, että uusissa näkymissä on hänelle paljon sulateltavaa. Toisaalta voit kantaa lasta selässäsi niin kantorepussa, kantoliinassa kuin rengasliinassakin. Kantovälineitä voi käyttää niin kauan kuin kantajan selkä kestää, tai kunnes lapsi painaa sallitun enimmäispainon verran.

Vauvan kantoliina

Useimmat kantoliinat ovat yksinkertaista trikookangasta, mutta saatavana on myös villasta tai ohuesta puuvillakankaasta valmistettuja liinoja. Lisäksi on olemassa rengasliinoja, jotka solmitaan renkaan avulla. Olipa kyseessä millainen liina hyvänsä, lue käyttöohjeet huolellisesti, ennen kuin asetat vauvan siihen. Jos odotat kaksosia ja haluat kantaa heitä kantoliinassa, tarkista huolellisesti, että valitsemasi malli sopii käytettäväksi kahdelle lapselle.

Monissa kulttuureissa lapsi viettää suuren osan päivästä kantoliinassa joko makuulla tai äidin selässä istuen. Voit käyttää kantoliinaa vastasyntyneestä saakka ja solmia sen halutessasi myös vatsalle. Tällöin vauva on käpertyneessä makuuasennossa, hieman kuin kohdussa. On tärkeää huolehtia, että vauva on kantoliinassa turvallisessa asennossa ja hän pystyy hengittämään vapaasti. Myös imetys onnistuu halutessasi kantoliinassa – se vaatii vain hieman harjoitusta (kuten imetys ylipäätään).

Kantoliinassa vanhempi tuntee vauvan kehon yleensä hyvin. Älä anna vauvalle tulla liian kuuma. Hieman isompi lapsi pystyy vaihtamaan tarvittaessa asentoa, mutta pienelle vauvalle se on vaikeampaa. Tarkkaile siis lapsen reaktioita yhtä tarkasti kuin aina muulloinkin. Muista, että kantoliinan kuuluu mukautua lapsen tarpeisiin eikä päinvastoin.

Kantoliinan sidonta

Kantoliinan solmiminen voi olla aluksi hieman vaikeaa, mutta kuten kaikessa muussakin, tarvittavat liikkeet painuvat pian lihasmuistiin. Kun ostat uuden kantoliinan, mukana on selkeät ohjeet sen sitomiseen. Jos taas ostat käytetyn liinan eikä sen mukana tule ohjeita, voit pyytää neuvolan terveydenhoitajaa näyttämään mallia – yleensä tämä on heille tuttua. Jos ei ole, verkosta löytyy hyviä oppaita videoiden kera. Kantoliinan käyttöä opetetaan myös erillisillä kursseilla, joissa paneudutaan vielä syvällisemmin ergonomiaan ja turvallisuuteen.

Vauvan kantoreppu

Tarjolla on laaja valikoima erilaisia kantoreppuja, ja parhaan mallin valitseminen voi olla vaikeaa. Kantorepun on tärkeää tukea vauvan selkää ja niskaa, ja se ei saa rajoittaa tämän jalkojen tai käsien liikkeitä. Lisäksi kannattaa valita säädettävä reppu, joka kasvaa lapsen mukana.

Kuten kantoliinoja, myös kantoreppuja on saatavana kaksosille, ja imetys onnistuu yleensä mainiosti pienen harjoittelun jälkeen.

Ensimmäisen puolen vuoden ajan lapsen on aina istuttava kantorepussa kasvot vanhempaan päin. Korkeus on sopiva, kun yllät suukottamaan hänen päätään. Varmista, että kantoreppu tukee päätä hyvin, sillä vastasyntyneen pää on hyvin painava ja niskalihakset hyvin heikot.

Kantorepun käyttöön on hyvä totutella lyhyissä pätkissä, sillä pieni vauva ei pysty vaihtamaan asentoa itse. Pitkä tovi kantorepussa voi rasittaa hänen selkäänsä, jalkojaan ja lonkkiaan. Lisäksi on tarkkailtava, viestiikö lapsi jotenkin epämukavaa oloa: onko hän levoton, irvisteleekö tai itkeekö hän, äännähteleekö hän tyytymättömänä tai yrittääkö hän vaihtaa asentoa. Tällöin on yleensä aika ottaa hänet pois kantorepusta.