Synnytyksen ja sektion jälkivuoto
Verenvuoto synnytyksen jälkeen on täysin normaalia. Sitä kutsutaan jälkivuodoksi, ja se tyrehtyy itsestään kehon palautuessa. Joskus siihen voi kuitenkin liittyä komplikaatioita, joiden vuoksi on hakeuduttava hoitoon.
Verenvuotoa esiintyy aina synnytyksen jälkeen, olipa kyseessä alatiesynnytys tai sektio. Jälkivuodon syynä on haava, jonka istukka jättää jälkeensä irrotessaan kohdun limakalvosta. Vuoto vähenee sitä mukaa kun haava paranee ja kohtu palautuu entiseen kokoonsa. Mutta kuinka kauan jatkuva verinen jälkivuoto on normaalia? Entä mistä tietää, että jokin on pielessä? Tässä artikkelissa kerromme lisää.
Kuinka kauan jälkivuoto jatkuu synnytyksen jälkeen?
Kuten todettu, jälkivuotoa esiintyy aina synnytyksen jälkeen. Sen kesto on hyvin yksilöllistä: normaali vaihteluväli on 2–8 viikkoa. Verenvuodon tulisi kuitenkin vähentyä jo muutaman päivän jälkeen, kun kohtu on alkanut pienentyä ja haava parantua. Lisäksi rinnan imeminen saa kohdun kutistumaan, joten jälkivuoto saattaa rauhoittua nopeammin, jos lasta imettää.
Miltä jälkivuoto näyttää?
Ensimmäisten päivien verinen jälkivuoto muistuttaa yleensä erittäin runsasta kuukautisvuotoa. Se on punaista ja melko usein myös hyytymäistä. Parin viikon kuluttua väri vaihtuu rusehtavaan ja vaalenee vähitellen, kunnes vuoro tyrehtyy kokonaan. Alussa vuoto voi myös aaltoilla: esimerkiksi kävellessä tai makuulta noustessa verta voi valua runsaammin tai lorahtaa kerralla enemmän. Tämä on täysin normaalia, sillä verenkierto vilkastuu liikkeellä ollessa ja toisaalta verta kerääntyy makuulla ollessa. Jos kuitenkin jälkivuoto lisääntyy täysin ilman syytä, kannattaa olla tarkkana.
Jos jälkivuoto alkaa uudelleen tai alkaa haista
Verenvuodon lisääntyminen (muutoin kuin tilapäisesti esimerkiksi liikunnan vuoksi) voi olla merkki siitä, ettei kohtu ole pienentynyt kunnolla. Tällöin tarvitaan usein lääkehoitoa. Jälkivuodon alkaminen uudestaan tai muuttuminen uudelleen runsaaksi voi puolestaan johtua istukan (lapsivesikalvojen) jäämistä, joiden poistamista varten on hakeuduttava lääkäriin. Joskus hoitona on lääkitys, joskus kohdun kaavinta.
Myös jälkivuodon hajua on hyvä tarkkailla. Synnytyksen jälkeisen verenvuodon haju on aina melko voimakas, joten sen perusteella ei aina ole helppo päätellä mitään. Jos kuitenkin haju pahenee tai on erityisen tympeä, on syytä varmistaa, että kaikki on kohdallaan. Voimakkaan pahanhajuinen jälkivuoto voi nimittäin olla kohtutulehduksen oire – etenkin, jos siihen liittyy kuumetta ja vatsakipua. Tulehdus vaatii käytännössä aina antibioottihoitoa.
Mitä ottaa huomioon jälkivuodon aikana
Tulehdusriski on tavallista suurempi, kun kohdun haava ei ole vielä parantunut kunnolla. Siksi jälkivuodon aikana on muistettava seuraavat ohjeet:
- Käy kylvyn sijasta suihkussa.
- Käytä tamponin tai kuukupin sijasta terveyssidettä. Kun jälkivuoto alkaa rauhoittua, voit käyttää myös kuukautisalushousuja – ne ovat paitsi kätevä, myös ympäristön kannalta kestävä vaihtoehto.
- Alussa, kun jälkivuoto on runsasta, tulisi välttää yhdyntää ja muuta seksiä, jossa emättimeen työnnetään jotain. Jos tällaista seksiä haluaa harrastaa vuodon rauhoittuessa tai ylipäätään ennen jälkivuodon loppumista, on tärkeää käyttää kondomia tai muuta suojaa, joka estää bakteerien pääsyn kehoon.
Milloin hakeutua hoitoon?
Jälkivuoto synnytyksen jälkeen on siis täysin normaalia ja kuuluu asiaan. Joskus jokin voi silti mennä pieleen. Hakeudu naistentautien päivystykseen, jos huomaat seuraavia oireita:
- Jälkivuoto ei vähene tai muuttuu uudelleen huomattavan runsaaksi.
- Verenvuodon ja/tai veristen hyytymien määrä on erittäin suuri – esimerkiksi niin, että veri tulee tunnissa läpi normaalikokoisesta siteestä.
- Kuume ja vatsakipu (kohdun arkuus).
- Jälkivuodon haju on voimakas ja tympeä.
Faktantarkistus: Ria Malva, laillistettu kätilö