Finn trygghet i din roll som förälder

Libero_Recruitment_2021_12_moms-feeding-baby-at-kitchen-table_Desktop

Som nybliven förälder kan det vara svårt att veta vad som är rätt och fel. Det är enklare än någonsin att jämföra sig med andra föräldrar och känna stress när informationen flödar från alla möjliga håll. Det kan ta tid att känna trygghet och att man vet vad som fungerar bäst för just dig och ditt barn. Vi har pratat med psykologerna och föräldrarna Helga Johnsson Wennerdal och Clara Zelleroth, som har skrivit boken ”Må bra som förälder” för att få tips om hur du kan nå dit.

Dömande kommentarer och oombedda råd
När du fått barn är det inte ovanligt att bli utsatt för dömande kommentarer och råd du inte har bett om. Som nybliven förälder kan man vara extra mottaglig och sårbar.

– Vågar man kan det vara bra att sätta ord på sina känslor, och förklara vad som gjorde en ledsen så det inte återupprepas. Välj även ut 1–3 personer i din närhet som du litar på, och lyssna sen bara på dem. Det kan vara en nära vän, BVC eller ens egna förälder. Stäng av dina öron från dem du inte valt att ta råd ifrån. Du vet bäst om din egen situation, tipsar Clara.

”Att bekräfta och lyssna när någon har det tufft är det som betyder allra mest. Du vet aldrig hur det landar även om det faktiskt var väl menat.”

Det är även viktigt att fundera en extra gång innan man själv ger råd till en annan förälder.

– Försök stå emot viljan att själv ge råd som inte är efterfrågade, även om det har fungerat för dig. Ta för vana att bara lyssna, visa att du ser och var förstående. Att bekräfta och lyssna när någon har det tufft är det som betyder allra mest. Du vet aldrig hur det landar även om det faktiskt var väl menat. Dela istället med dig av något som du själv upplever jobbigt för att hitta en samhörighet, förklarar Helga.   

”Vi lever även i en tid av stor inblick i andra familjers till synes perfekta liv via sociala medier.”

Det farliga jämförandet – när alla andra verkar vara perfekta
Något som ofta nämns är att alla barn är olika, men mer sällan om hur varierande en föräldraroll kan se ut.

– Fråga dig själv vilka förväntningar det egentligen är du lever upp till. Om man är en bra mamma eller pappa har ingenting att göra med hur bilden av en föräldraroll ser ut. Reflektera över vad just du tycker är viktigt och hur du vill vara som förälder. Man ser aldrig hela bilden av andra föräldrar, så koppla bort vad alla andra förväntar sig och vad andra gör, säger Clara.

Vi lever även i en tid av stor inblick i andra familjers till synes perfekta liv via sociala medier. Åtminstone tror vi att vi får en inblick, i och med att vår hjärna summerar och lägger samman allt den ser. Helga och Clara förklarar begreppet ”additionsstress” som då uppstår.

– Rationellt förstår vi att vi ser en massa olika personer, och att ingenting kan vara så härligt hela tiden. Vi ser att någon åker på SPA med sin partner, en annan har ett barn som alltid äter grönsaker och en tredje står alltid och engagerat hejar på fotbollsträningar. Då är det lätt att hjärnan lägger ihop alla bilder till en helhet, och jämför med sin egen situation. Avfölj och rensa bort de konton som spär på dina känslor av otillräcklighet. Sätt dem på paus, man måste inte ta del av alla ögonblicksbilder.

Det finns även en uppsjö av information att ta del av idag, på gott och ont. Att välja ut vad som är sant och riktigt är inte alltid lätt.

– Det är ett stort ansvar på individen att kunna sortera ut vilken information som är rätt för en själv. Det kan vara farligt att surfa runt eftersom man inte alls vet vad råden grundar sig på, vilket kan röra upp mycket känslor av skuld och skam. Kom ihåg att bara lyssna på dina utvalda personer.

Det dåliga samvetet
Trots att man kämpar och sliter smyger det dåliga samvetet ändå på emellanåt. Oftast obefogat, men ibland kan det vara bra att ta ett steg tillbaka och fundera på varför det egentligen uppstår. Acceptera att du gör ditt bästa, prata med andra och berätta om dina känslor av otillräcklighet. Du kommer märka att du inte är ensam om att känna så. Efter en stökig morgon där du blev arg är det lätt att låta tankarna skena iväg till framtiden, som ”hur kommer det påverka mina barn att jag blev arg i morse?”. Släpp värderingen av situationen. Om du däremot verkligen känner att du inte räcker till, backa ett steg och fundera på vad du kan rensa bort för att frigöra tid till ditt barn. Ibland kan det dåliga samvetet vara en signal för att påminna om vad som är viktigt på riktigt. Det går inte att vara på alla plan samtidigt, så våga välja bort saker som är mindre viktiga.

Många är osäkra, du är inte onormal eller ensam om du känner stress och otrygghet som förälder. Det kan ta tid att komma in i föräldrarollen – men var lugn säkerheten kommer med tiden. Fokusera på ditt barn, barnets signaler och er relation. Lita på magkänslan — och kom ihåg att du vet vad som fungerar bäst för just dig och ditt barn.

Läs även om hur du tar hand om sig som nybliven förälder, och när första tiden känns tung: Må bra som nybliven förälder