Tahaton lapsettomuus
Aina raskautta ei kuulu, vaikka lasta toivottaisiin kuinka hartaasti. Mikä voi olla syynä, milloin voi hakea apua ja miten käsitellä turhautumista, surua ja toistuvia pettymyksiä?
Tahattomasta lapsettomuudesta puhutaan, kun raskautta on yritetty säännöllisesti yhteensä vuoden ajan. Onnelliset raskauspäivitykset sosiaalisessa mediassa voivat lannistaa tahattomasti lapsetonta. Totuus kuitenkin on, että vaikeudet koskettavat monia muitakin. Kaiken keskellä voi olla lohdullista tietää, että heikentynyt hedelmällisyys – eli se, että raskaaksi tulo on vaikeampaa ja vaatii keskimääräistä pidempään – on paljon yleisempää kuin absoluuttinen hedelmättömyys. Usein apua on saatavana. Ensimmäinen askel on hakeutua hedelmällisyystutkimuksiin.
Miten yleistä tahaton lapsettomuus on?
Yhä useampien on vaikeaa tulla raskaaksi. Arviolta jopa 10–15 prosenttia heteropareista kärsii lapsettomuudesta jossain vaiheessa elämäänsä. Yksi syy tähän on, että lapsen yrittäminen aloitetaan entistä vanhempana. Toisaalta myös niillä, jotka ovat jo saaneet ensimmäisen lapsen, voi joskus olla vaikeuksia tulla uudelleen raskaaksi. Tällöin puhutaan sekundaarisesta lapsettomuudesta.
Mistä lapsettomuus johtuu?
Raskauden alkamista voivat vaikeuttaa monet eri tekijät, joista osa on fysiologisia ja osa lääketieteellisiä. Usein sanotaan, että noin kolmasosassa tapauksista ongelma on munasoluissa tai kohdussa ja kolmasosassa puolestaan siittiöissä. Lopuissa tapauksista syy voi löytyä molemmista osapuolista – tai sitä ei yksinkertaisesti saada selville.
Munasoluihin tai kohtuun liittyvät lapsettomuuden syyt
Ikä vaikuttaa raskauden todennäköisyyteen sitä toivovilla, mutta monia muitakin hankaloittavia tekijöitä on olemassa. Usein kyse on ovulaation epäsäännöllisyydestä tai jäämisestä väliin (minkä taustalla voi olla monenlaisia perussyitä) tai munanjohtimien tai kohdun poikkeavuuksista. Mahdollisia tahattoman lapsettomuuden syitä:
- ovulaatioon ja kuukautiskiertoon vaikuttavat lääkitykset
- aiempi säde- tai sytostaattihoito
- kohdun tai kohdunkaulan myoomat eli lihaskasvaimet
- endometrioosi, joka voi vaikeuttaa munasolun kiinnittymistä tai hedelmöittymistä
- munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS), joka voi vaikuttaa ovulaatioon
- sukupuolitaudit (esimerkiksi klamydia ja tippuri), jotka voivat heikentää munanjohtimien toimintaa
- synnynnäiset tilat, kuten kohdun epämuodostumat tai sukupuolikromosomien poikkeavuudet
- yli- ja alipaino
- hormonitoiminnan häiriöt.
Siittiöihin liittyvät lapsettomuuden syyt
Spermaan liittyvät ongelmat ovat tahattoman lapsettomuuden syynä yhtä yleisiä kuin munasoluihin tai kohtuun liittyvät. Laadussa voi olla erilaisia puutteita: siittiöitä voi esimerkiksi olla liian vähän tai niiden liikkuvuus voi olla huono. Usein on vaikea määrittää täsmällistä syytä, miksi siittiöiden tuotanto on liian vähäistä tai ne liikkuvat huonosti, mutta taustalla voi olla yksi tai useampi seuraavista tekijöistä:
- hormonitoiminnan häiriöt, esimerkiksi testosteronin puute
- sukupuolitaudit
- varikoseele eli kiveskohju
- aiemmat kivesten leikkaukset
- aiempi anabolisten steroidien käyttö
- synnynnäiset tilat, jotka voivat aiheuttaa esimerkiksi kromosomipoikkeavuuksia
- kivesten liian korkea lämpötila (esimerkiksi toistuvien kuumien kylpyjen vuoksi).
Selittämätön lapsettomuus
Kuten edellä jo todettiinkin, aina tahattoman lapsettomuuden syytä ei löydetä kaikista kokeista ja tutkimuksista huolimatta. Tällöin puhutaan selittämättömästä lapsettomuudesta. Syynä voi olla jokin tila, joka ei yksinkertaisesti ole käynyt ilmi tutkimuksissa, kuten diagnosoimaton endometrioosi tai kilpirauhassairaus. Se voi myös jäädä ikuiseksi arvoitukseksi. Voi olla vaikea sulattaa, ettei koskaan saa tietää, miksi raskautta ei ole kuulunut. Usein ikävän tilanteen hyväksyminen on helpompaa, jos jokin selitys on tiedossa. Muutoin syytä alkaa herkästi etsiä itsestä, omassa elämässä tehdyistä valinnoista tai kumppanista. On totta, että tietyt elintapoihin liittyvät tekijät voivat vaikuttaa hedelmällisyyteen. Jos kuitenkin elää jo suhteellisen terveellisesti, on vain pakko yrittää sisäistää, että on tehnyt voitavansa. Elämä vain päätti toisin. Yksityiskohtiin juuttuminen siinä toivossa, että hallitsematon tilanne muuttuisi hallittavammaksi, aiheuttaa usein pelkkää huolta, alakuloa ja asian vatvomista. Yleensä paras tapa käsitellä vaikeaa ja epävarmaa tilannetta on koettaa hyväksyä, ettei kaikkea elämässä voi ohjata – vaikka tämä ei aina olekaan helppoa. Lisäksi on hyvä muistaa, ettei selittämätön lapsettomuus sulje pois hedelmöityshoitoja.
Miten käsitellä tahattomaan lapsettomuuteen liittyviä tunteita?
Moni kokee vaikeaksi puhua siitä, ettei raskaus ota onnistuakseen, koska asia tuntuu niin henkilökohtaiselta. Tilannetta ei ainakaan helpota, jos muut tuntuvat tulevan raskaaksi tuosta vain. Se, kuinka kauan muut ovat joutuneet yrittämään, näkyy harvoin ulospäin. Koettelemuksista puhuminen voi joka tapauksessa auttaa selviämään kaikkein raskaimmista ajoista. Joskus huolien purkaminen kumppanille riittää, jos lasta yritetään yhdessä. Joskus taas tarvitaan juuri ulkopuolista kuuntelijaa, jos vaikeudet rasittavat parisuhdetta. Kun molemmat toivovat lasta kovasti, suhde ja seksielämä voivat kärsiä. Kaikessa on kyse vain lopussa odottavasta plussatestistä. Ei myöskään ole aivan helppoa olla ajattelematta asiaa, koska ovulaation kyttääminen vaatii paljon suunnittelua. Ehkä on siis parempi olla vaatimatta itseltään liikoja. Se, että lapsiasia vie paljon tilaa pääkopasta on täysin luonnollista, ja on kohtuullista saada tuntea surua ja turhautumista. Jos kuitenkin raskauden yrittäminen valtaa koko elämän, tilanteen käsittelyyn tarvitaan usein ulkopulista apua. Monen lapsettomuusklinikan kautta on saatavana keskusteluapua. Nämä ammattilaiset ovat kohdanneet monia muita samassa tilanteessa olevia ja ymmärtävät ehkä hieman keskimääräistä paremmin, mitä käyt läpi. Luonnollisesti voit myös ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. Vertaistuki voi olla tärkeä väylä prosessoida omaa kokemusta ja löydät sitä esimerkiksi Lapsettomien Yhdistys Simpukka Ry:n kautta.
Useimmat saavat lopulta lapsen – joko biologisesti hoitojen avulla tai adoption kautta. Kaikille niin ei kuitenkaan käy, ja tällöin on löydettävä keinoja käsitellä tilanne ja hyväksyä, ettei elämä mennytkään niin kuin olisi toivonut.
Faktantarkistus: Ria Malva, laillistettu kätilöt