Synnytysvalmennus parantaa synnytyskokemusta
Synnytysvalmennuskurssi voi auttaa tulevia vanhempia valmistautumaan synnytykseen. Kurssilla käydään läpi, mitä synnytyksessä yleensä tapahtuu ja miten keho toimii. Tavoitteena on varmistaa synnyttäjälle ja tukihenkilölle hyvät lähtökohdat elämän suureen hetkeen. Tässä artikkelissa kerromme, mitä odottaa synnytysvalmennukselta ja missä vaiheessa raskautta hakeutua kurssille.
Valmennus on aina valmistautumista tulevaan. Raskauden ja synnytyksen yhteydessä sillä tarkoitetaan synnytykseen valmistautumista. ja etenkin erillisiä kursseja, joiden tavoitteena on parantaa synnytyskokemusta. Synnytysvalmennuksessa käydään läpi, mitä kehossa tapahtuu synnytyssupistusten alkaessa, ja opitaan keinoja hallita supistuksia.
Mitä synnytysvalmennuksessa tehdään?
Kurssilla harjoitellaan etenkin tuiki tärkeää hengitystekniikkaa, joka auttaa kehoa rentoutumaan. Se on tärkeä taito, jonka oppiminen voi hälventää pelkoja ja luoda turvallisuuden tunnetta. Kun synnyttäjä tietää, että oikea hengitystekniikka auttaa lievittämään stressiä ja kipua synnytyksessä, hänen kokemuksensa on usein parempi. Hengityksen lisäksi synnytysvalmennuksessa annetaan keinoja henkiseen valmistautumiseen ja stressiä lievittävään rentoutumiseen. Myös puolison tai muun tukihenkilön rooli on tärkeä. Kurssilla kerrotaan odottajan kannustamisesta ja tukemisesta sekä opetetaan muun muassa erilaisia hierontatekniikoita.
Lisäksi synnytysvalmennuskurssi voi lievittää mahdollista synnytyspelkoa. Synnytysvalmennuksessa käydään läpi synnytyksen kulku, jotta osallistujat saavat paremman kokonaiskuvan siitä, millaista synnyttäminen on. Kun tietää tarkemmin, mitä kehossa tapahtuu ja miten supistuksia voi hallita, pelko usein hellittää ja olo rauhoittuu.
Syitä, miksi synnytysvalmennus parantaa synnytyskokemusta
On luonnollista, että synnytyssupistusten alkaminen aiheuttaa stressiä ja jopa pelkoa etenkin ensimmäisellä kerralla. Jos kehossa tapahtuvat asiat tuntuvat uusilta ja hallitsemattomilta, pelko ottaa helposti vallan. Seurauksena on taistele tai pakene -reaktio, jossa stressi saa kehon reagoimaan samaan tapaan kuin vaaratilanteessa. Hengitys tihenee hyperventiloinniksi, lihakset jännittyvät ja synkät ajatukset täyttävät pään. Tämä puolestaan häiritsee supistuksiin tarvittavan mielihyvähormoni oksitosiinin eritystä. Mutta jos vanhempi on valmistautunut käymällä synnytysvalmennuskurssin, hänellä on yleensä parempi käsitys siitä, mitä kehossa tapahtuu ja miten synnytyksen eri vaiheissa toimitaan. Tämä koskee paitsi synnyttäjää, myös tukihenkilöä.
Milloin hakeutua synnytysvalmennukseen?
Moni osallistuu valmennukseen, kun laskettuun aikaan on pari–kolme kuukautta. Sopivan ajankohdan voi valita itse. Tärkeintä on, että odottaja ja puoliso tai muu tukihenkilö (esimerkiksi doula) osallistuvat kurssille yhdessä. Näin molemmat saavat parhaat lähtökohdat siihen, mitä tuleman pitää.
Synnytysvalmennus verkossa vai paikan päällä?
Valmennuksessa on yleensä melko paljon osallistujia. Jos hengitys- ja rentoutumisharjoitusten tekeminen ryhmässä ei innosta, voi hakeutua yksityiseen synnytysvalmennukseen tai verkkokurssille. Tarjolla on sekä kunnan tai kaupungin että yksityisten tahojen järjestämiä synnytysvalmennuksia, ja usein etenkin jälkimmäiset ovat maksullisia. Kurssin vetäjänä on yleensä kätilö tai neuvolan terveydenhoitaja, yksityisiä valmennuksia tarjoavat myös doulat.
Faktantarkistus: Ria Malva, laillistettu kätilö