Doula tukena synnytyksessä

doulabild2_desktop

Oikeastaan heitä on ollut aina: naisia, joilla on kokemusta ja tietoa synnytyksistä ja jotka ovat auttaneet niissä kautta aikojen. Nykyajan doula tukee koko perhettä synnytyksen aikana, ja usein hänellä on tärkeä rooli jo raskauden aikana.

Sana doula juontuu kreikan kielestä, ja se tarkoittaa vapaasti suomennettuna palvelijatarta. Useimmissa kulttuureissa on edelleen tai on aikanaan ollut ikivanha perinne, että kokeneemmat naiset auttavat toisia naisia lasten synnyttämisessä. Mutta mitä doulan ottaminen tueksi nykyään merkitsee ja mitä se maksaa? Esitimme kasapäin kysymyksiä doula Stina Bergille. Seuraavassa hän kertoo, miten doula työskentelee ja mitä etua doulauksesta on synnyttäjälle. Lisäksi Stina jakaa kanssamme parhaat vinkkinsä, joiden avulla tulevat vanhemmat voivat itse pyrkiä tekemään synnytyskokemuksesta mahdollisimman positiivisen.

Mikä on doula?

Doula on vanhempien itse valitsema henkilö, joka tukee heitä sekä henkisesti ja emotionaalisesti että fyysisesti ja käytännössä – ennen synnytystä, synnytyksen aikana ja lähiaikana sen jälkeen. Doula on erillinen kätilöstä ja muusta hoitohenkilökunnasta, ja toisin kuin heillä, doulalla ole lääketieteellistä vastuuta. Hän keskittyy olemaan läsnä vanhempia varten näiden omien erityisten toiveiden ja tarpeiden pohjalta.

Millaiset synnyttäjät tyypillisesti ottavat doulan?

Ensisynnyttäjät, uudelleensynnyttäjät, yksinodottajat – kaikki, jotka tuntevat haluavansa lisätukea huoneeseen ja tahtovansa yksinkertaisesti varmistaa itselleen parhaat edellytykset hyvään ja voimaannuttavaan kokemukseen.

Mitä etua doulan ottamisesta mielestäsi on, Stina?

Synnytyshuoneessa on mukana ylimääräinen henkilö, joka voi auttaa siinä, missä ikinä apua tarvitaankin. Se on melkoista luksusta! Joku, joka pallottelee ajatuksia kanssasi herkällä korvalla ja nöyryydellä, avustaa, hieroo, jakaa tietoa, muistuttaa asioista ja keventää taakkaa. Tai on vain läsnä, heti käden ulottuvilla valmiina luomaan hyvää tunnelmaa. Auttamassa kaikin tavoin tekemään kokemuksesta mahdollisimman positiivisen! 

Lisäksi sanoisin, että kätilöt eivät useinkaan voi olla läsnä huoneessa niin paljon kuin moni toivoisi. Heillä on myös tietyt työvuorot, joten heidän tarjoamansa tuki yleensä päättyy vuoron vaihtuessa, ja uusi henkilökunta tulee tilalle. Jos kuitenkin pyytää mukaan doulan, ylimääräinen tukihenkilö on mukana huoneessa koko synnytyksen ajan sen kestosta huolimatta. Itse valitun ja jo ennestään tutun henkilön jatkuva tuki tuo myös turvaa.

Kokemukseni mukaan juuri turvallisuudentunne on tärkeä sisäisen synnytysvoima löytämisen kannalta. Sitä voi kuitenkin olla vaikea löytää synnytystilanteessa, jossa ollaan yleensä uudessa ympäristössä ja vieraiden kasvojen ympäröimänä. Siitä, että on jo aloittanut luomaan suhdetta doulaan, on valtavasti hyötyä, sillä huoneeseen saadaan luotua tarvittavaa turvallisuuden tunnetta heti alusta alkaen. On tehty tutkimuksia, joiden mukaan hoitohenkilökunnan ulkopuolisen henkilön (esimerkiksi puolison, ystävän tai doulan) jatkuva tuki lisää luonnollisia alatiesynnytyksiä, lyhentää synnytystä sekä vähentää synnyttäjän lääkkeellisen kivunlievityksen tarvetta ja parantaa hänen synnytyskokemustaan. Minusta tämä puhuu selvää kieltään.

Mihin doulaa etsivän tulisi ottaa yhteyttä? Entä missä vaiheessa raskautta doula yleensä tavataan ensimmäisen kerran?

Paras tapa on ottaa suoraan yhteys doulaan, jonka palveluista on kiinnostunut. Mielellään mahdollisimman hyvissä ajoin, sillä tällöin on todennäköisempää, että juuri hän on vapaana. Helpoin tapa löytää doula on googlata hakusanalla doula ja oman asuinpaikkakunnan nimellä. Useimmilla meistä on omat verkkosivut tai helposti löytyvät sosiaalisen median kanavat. Varaa tapaaminen; se ei sido mihinkään ja leppoisa kahvittelu on aina mukavaa. Näin näette, synkkaako teillä – jos ei, kannattaa jatkaa etsintää. Minun mielestäni kemioiden kohtaaminen on kaikkein tärkeintä. Jos kemia tuntuu hyvältä, seuraavaksi tehdään yleensä sopimus, johon sisältyy useimmiten yksi tai kaksi valmistelevaa tapaamista raskauden aikana, päivystys lasketun ajan lähiviikkoina – jolloin doula on kellon ympäri valmiina lähtemään avuksi – sekä läsnäolo koko synnytyksen ajan ja pari tuntia sen jälkeen. Tämän jälkeen yleensä tavataan vielä keskustelun merkeissä: käydään läpi yhdessä koettua ja solmitaan hieman langanpäitä yhteen.

Mitä mahdollisen puolison roolille tapahtuu? Onko vaarana, ettei hän pääse osallistumaan yhtä paljon?

Puoliso on se, joka tuntee synnyttäjän kaikkein parhaiten. Doula ei voi eikä saa koskaan napata tämän roolia itselleen. Sen sijaan doula voi neuvoa, miten puoliso voi parhaiten tukea, rauhoittaa ja turvata omaa oloaan sekä vahvistaa omaa itseluottamustaan pystyäkseen ottamaan aktiivisen roolin lapsensa syntymässä. Samalla doulan läsnäolo varmistaa, että puoliso voi hakea ruokaa, käydä WC:ssä tai levätä hetken ja palata sitten uusin voimin tarjoamaan hyvää ja positiivista tukea. Näin synnyttäjän ei tarvitse koskaan jäädä yksin – mikä voi tuoda hänelle turvaa. Myös täysin käytännöllisestä näkökulmasta on mukavaa voida vaihtaa vuoroa, kun synnyttäjää mahdollisesti hierotaan supistusten aikana ja kädet alkavat mennä maitohapoille.

Puolison ei ole helppo antaa optimaalista tukea omillaan, sillä hänkin on osa synnytyksen prosessia ja tarvitsee tukea omiin tarpeisiinsa. Vieressä seisominen voi saada puolison tuntemaan itsensä epävarmaksi ja voimattomaksi – tekeillä olevasta suuresta elämänmuutoksesta eli vanhemmuudesta puhumattakaan! 
Oma kokemukseni on, että doulan mukaan pyytämisen seurauksena puoliso kokee enemmän osallisuutta sekä raskauden että synnytyksen aikana. Tällä on puolestaan positiivisia vaikutuksia myös lapseen kiintymisen ja tuoreen perheen kannalta.

Mitä doula maksaa?

Doulan hinta vaihtelee doulauksen sisällön, asuinpaikan ja doulan kokemuksen mukaan. Jos kokee tarvitsevansa doulan tukea, mutta siihen ei ole mahdollisuutta esimerkiksi taloudellisen tilanteen vuoksi, avuksi voi järjestyä myös vapaaehtoinen doula doulayhdistysten tai Ensi- ja turvakotien liiton kautta.

Mitä hyötyä ammattidoulan palkkaamisesta on läheisen ystävän tukeen verrattuna?

Läheisen ystävän tai perheenjäsenen läsnäolo voi olla upeaa, jos synnyttäjä toivoo sitä. Etenkin, jos odottaa yksin. Oma kokemukseni on, että tukea ei voi koskaan olla liikaa – ainoastaan liian vähän. Sanoisin, että koulutetun doulan etuna on toisaalta se, että hänellä on tunnetasolla enemmän etäisyyttä kokemukseen, joten hän voi keskittyä täysin tehtäväänsä, ja toisaalta se, että hänellä on reppukaupalla tietoa synnyttämisestä. Hänelle ovat tuttuja niin synnytyksen eri vaiheet kuin käytettävissä olevat kivunlievitysmenetelmät, ja hän voi auttaa myös tarjoamalla lääkkeetöntä kivunlievitystä kuten hierontaa, rentoutusta, apua hengittämiseen ja akupainantaa. Lisäksi monilla doulilla on imetyskoulutusta, ja he tarjoavat imetyksen tai pulloruokinnan tukea.

Millaista palautetta yleensä saat vanhemmilta doulauksen jälkeen?

Monet sanovat, että doulan ottaminen oli heidän elämänsä paras päätös. Synnytyksen kokeminen yhdessä on valtavan erityistä, ja sydämessäni on erityinen paikka perheille, joiden kanssa minulla on ollut kunnia jakaa tämä kokemus. Uskon, että tämä on molemminpuolista huolimatta siitä, jatkuuko yhteydenpito myöhemmin tai kuulemmeko toisistamme enää koskaan. Moni ottaa uudelleen yhteyttä, kun sisarus on tuloillaan, mikä tuntuu todella hienolta.

Voisitko vielä antaa tähän loppuun vinkkejä tuleville vanhemmille, jotta he saisivat mahdollisimman positiivisen synnytyskokemuksen?

Tieto on valtaa! Vieraat asiat ovat usein pelottavia, joten neuvoni on perehtyä synnytyksen prosessiin; siihen, mitä kehossa tapahtuu ja miksi. Mitä tapahtuu, kun pelkäämme tai jännitämme (tervehdys, adrenaliini!) tai kun tunnemme olomme turvalliseksi ja rennoksi (tervetuloa, oksitosiini!) – ja miten paljon tämä itse asiassa vaikuttaa synnytykseen.

Minusta kannattaa valmistautua niin hyvin kuin suinkin mahdollista. Mieti, mitä tarvitaan, jotta tuntisit olosi rauhalliseksi ja turvalliseksi, millaista tukea haluat ja keneltä. Miten varmistaa itselle mahdollisimman hyvät edellytykset ja miten puoliso voi osallistua. Kirjoita synnytyssuunnitelma, sillä se auttaa sekä sinua että kätilöä paikan päällä, kun teidän on muodostettava suhde lyhyessä ajassa. Lisäksi olen sitä mieltä, että on tärkeää uskaltaa esittää vaatimuksia oman synnytyksen suhteen, löytää luotto omaan kehoon ja tietää omat oikeutensa.

Paras vinkkini varsinaiseen synnytykseen on pitää keho painavana, hengittää niin sanotusti normaalisti, pitää hartiat alhaalla, rentouttaa leuka ja otsa (silottaa huoliryppy) ja pyrkiä päättämään jokainen supistus syvään hengitykseen ja huokaukseen, jotta mahdolliset jännitykset poistuvat kehosta. Yritä myös käyttää lepohetket hyödyksi.

Mieti, onko olemassa joitakin positiivisia voimalauseita tai visualisointeja, joista pidät. Jos on, kirjoita ne muistilapuille jo raskauden aikana ja kiinnitä ne paikkoihin, josta näet ne usein. Ne voivat olla esimerkiksi tällaisia:

  • Supistusten voima ei voi olla minua vahvempi, voima tulee sisältäni – se on omaa voimaani!
  • Kipu ei ole vaarallista!
  • Uskallan antaa kehoni synnyttää!
  • Selviän mistä tahansa yhden minuutin ajan!

On hyvä pitää mielessä, että jatkuva terävä kipu ei yleensä kestä 60 sekuntia edes yhden supistuksen aikana, vaan voit ajatella näin, jotta kipua on hieman helpompi käsitellä: 20 sekunnin alku, jolloin kipu kasvaa askel askeleelta, 20 sekunnin kipuhuippu ja 20 sekunnin lopetus, jolloin kipu vähitellen hellittää.

Synnyttäminen ei ole helppoa. Tiedän myös, että joskus tuntuu, kuin supistuksista ei olisi mitään hyötyä, mutta usko pois: kyllä niistä on. Joka ikisestä. Koeta siis nähdä synnytyssupistukset pitkänä köytenä, jossa on useita solmuja. Jokaisella supistuksella yksi solmu aukeaa, ja olet yhden pätkän lähempänä köyden päässä häämöttävää maalia – omaa vauvaasi!

Täältä voit lukea lisää doulista.

welcome-bag-480x360

Saat ilmaisen Liberolaukun!

Liity nyt Liberokerhoon!