Raudanpuute raskauden aikana
Oletko väsynyt ja hengästynyt? Onko menossa noin 20. raskausviikko? Todennäköisesti kärsit raudanpuutteesta. Rautavajetta voi paikata syömällä rautapitoista ruokaa ja käyttämällä tarvittaessa rautalisää.
Rauta on tärkeä ravintoaine sekä odottavalle äidille että syntymättömälle lapselle, koska sitä tarvitaan hapen kuljetukseen veressä. Raskauden aikana elimistön verimäärä kasvaa, joten rautaa tarvitaan erityisen paljon. Noin 20. raskausviikolla verimäärä on jo lähes 50 % tavallista suurempi, ja myös lapsen raudantarve alkaa tuntua. Tässä vaiheessa on usein tärkeää saada tavallista enemmän rautaa puutosriskin vuoksi.
Miten tunnistaa raudan puute raskauden aikana?
Väsynyt ja voimaton olo, päänsärky ja hengästyminen lievässäkin rasituksessa ovat yleisiä riittämättömän raudansaannin oireita. Sikiön kehitys, istukan muodostuminen ja punasolujen määrän kasvu ovat kuluttaneet suuren osan elimistöön varastoituneesta raudasta. Rauta-arvoja seurataan säännöllisesti neuvolassa. Moni miettii, onko raudanpuute vaaraksi lapselle. WHO:n mukaan raudanpuute voi vaikuttaa haitallisesti niin äidin terveyteen kuin sikiön kehitykseenkin.
Syö ruokaa, joka sisältää paljon rautaa
Rautaa on lähes kaikessa ruoassa mutta etenkin lihassa, palkokasveissa ja lehtivihanneksissa. Ihmiskeho pystyy kuitenkin hyödyntämään keskimäärin vain noin 5–10 % kaikesta saamastamme raudasta. Raudantarve ei määräydy pelkästään sen mukaan, mitä syöt juuri nyt, vaan siihen vaikuttavat myös elimistön rautavarastot, jotka ovat kertyneet pitkällä aikavälillä.
Elimistön on helpompi hyödyntää ruoasta kuin ravintolisästä saatu rauta, mutta raudansaannin turvaaminen pelkällä ruokavaliolla voi olla vaikeaa. Mikäli hemoglobiini raskausaikana laskee, tarvitaan usein rautalisää. Joillekin odottajille rautatabletteja suositellaan heti ensimmäisestä neuvolakäynnistä lähtien, mutta useimmat aloittavat niiden käytön vasta 20. raskausviikon jälkeen.
Hyviä raudanlähteitä raskaana olevalle:
• liha, ja veriruoat, esimerkiksi veriletut
• sisäelinruoat (maksaruokien käyttöä on kuitenkin syytä rajoittaa, sillä ne sisältävät liikaa A-vitamiinia – jos kaipaat maksaa, valitse maksapasteija)
• siipikarjanliha ja munat
• kala
• herneet, pavut ja linssit
• täysjyväviljatuotteet
• pinaatti ja muut tummanvihreät lehtivihannekset
Yritä edistää raudan imeytymistä
Teen sisältämät tanniinit vaikeuttavat raudan imeytymistä, joten rautalisää ei kannata ottaa teen kanssa. Sama koskee kahvia. Myös maito ja muut kalsiumpitoiset elintarvikkeet haittaavat raudan imeytymistä.
Rauta imeytyy ruoasta paremmin, jos samalla nautitaan jotakin C-vitamiinipitoista, kuten hedelmiä, vihanneksia tai appelsiinimehua. Sen sijaan imeytyminen rautalisästä tehostuu, kun otat rautatabletin tyhjään vatsaan ja juot samalla puoli lasillista vettä. Muista myös, että jotkin lääkkeet voivat vaikuttaa raudan imeytymiseen. Kysy siis neuvoa apteekista. Täältä saat lisävinkkejä raskausajan ruokavalioon.
Rautalisä voi kovettaa vatsaa
Ummetus on yleinen vaiva raskausaikana, sillä hormonien vuoksi suolen liikkeet toimivat hieman tavallista hitaammin. Lisäksi rautalisä voi pahentaa ummetusta. Kannattaa juoda paljon vettä, suosia täysjyväviljatuotteita ja syödä runsaasti hedelmiä. Etenkin kiivi toimii hyvin, samoin kuivatut hedelmät: viikunat, rusinat ja luumut. On tärkeää pysyä liikkeessä, sillä esimerkiksi päivittäiset kävelylenkit pitävät suolen liikkeitä yllä. Joillekin rautalisä voi aiheuttaa hieman pahoinvointia. Jos näin käy, voit kokeilla ottaa rautatabletit vasta illalla. Jos olo huononee kovasti, katso vinkit raskauspahoinvoinnin taltuttamiseen.
Raudan yliannostus voi aiheuttaa myrkytystilan. Siksi rautatabletit on säilytettävä poissa lasten uteliaiden käsien ulottuvilta.
Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö