Raskausajan monenlaiset vaivat

libero_recruitment_2021_5_kneeling-pregnant-woman-with-pain_desktop

Raskaus on upea asia, jossa on paljon ihania puolia: vauvan ensimmäinen potku, elämänmuutokseen liittyvät perhoset vatsassa, ihmiskehon ihmeellisyys ja niin edelleen. Tästä huolimatta odotukseen voivat kuitenkin kuulua myös jatkuva pahoinvointi, äkillinen pissahätä ja turhauttava hajamielisyys.

Kukaan ei varmasti luulekaan, että raskausaika olisi ruusuilla tanssimista. Useimmat varautuvat siihen, että keho ja mieli joutuvat koville, kun hormonit ailahtelevat ääripäästä toiseen, hermoja puristaa ja hengittäminen on raskasta. Jotkut odottavat äidit kokevat olevansa elämänsä kunnossa, kun taas toisille kasaantuu paljon erilaisia oireita. Voit kuitenkin lohduttautua sillä, että lähes kaikki raskausajan vaivat menevät ohi etkä ole niiden kanssa yksin. Mitkä sitten ovat yleisimpiä raskauteen liittyviä oireita? Olemme keränneet ne tähän artikkeliin – muista kuitenkin lukiessasi, että vaivat ovat tilapäisiä ja useimmat selviävät muutamalla oireella!

Alku- ja loppuraskauden väsymys

Raskaus ja väsymys kuuluvat yleisesti yhteen etenkin alku- ja loppuvaiheessa. Alkuraskauden väsymys liittyy tietenkin uuden pienen ihmisenalun kehittymiseen. Lisäksi rintoihin muodostuu uutta kudosta, kohtu kasvaa ja verimäärä lisääntyy. Kohdun seinämään muodostuu vieläpä täysin uusi elin, istukka. Elimistöllä on siis monta rautaa tulessa. Ei ihme, että raskaus väsyttää – kuuntele kehoasti ja yritä levätä!

Raskauden puolivälissä ja loppuvaiheessa väsymyksen syynä voi olla raudanpuute, sillä lapsen kehitykseen tarvitaan runsaasti rautaa. Raudansaantia seurataan neuvolassa raskauden alusta loppuun. Jos kuitenkin seuraavaan käyntiisi on pitkä aika ja väsymys tuntuu sietämättömältä, kannattaa soittaa neuvolaan.

Huimaus ja vena cava -oireyhtymä

Etenkin alkuvaiheessa raskautta huimausta aiheuttaa usein verenpaineen lasku. Verenpainetta seurataan neuvolassa säännöllisesti. Joillekin selällään nukkuminen voi aiheuttaa huimausta ja pyörryttävää oloa etenkin loppuraskaudessa. Tätä kutsutaan vena cava -oireyhtymäksi tai supiinioireyhtymäksi. Syynä on entistä raskaampi kohtu, joka painaa suurta verisuonta: vena cavaa eli alaonttolaskimoa. Helppo ratkaisu on vaihtaa asentoa esimerkiksi kyljelleen.

Raskauspahoinvointi ja närästys

Pahoinvointi on erittäin tavallinen raskausoire, joka alkaa muutaman viikon kohdalla. Se menee yleensä ohi noin 12. raskausviikolla mutta voi kestää huomattavasti pidempäänkin. Pahoinvointi on todella ikävä mutta täysin vaaraton oire. Lue vinkkejä avuksi raskauspahoinvointiin ja koeta kestää – olosi helpottaa kyllä. Pahoinvointi voi myös alkaa uudestaan lähivuosina raskauden jälkeen. Sen voi laukaista esimerkiksi sellaisen ruoan haju, jota olet syönyt rankimman pahoinvointijakson aikana. Kun pahoinvointi alkaa, kannattaa siis ehkä välttää lempiruokia, jotta pystyt nauttimaan niistä myöhemmin. Muisti voi nimittäin tehdä tepposet!

Närästys ja happamat röyhtäykset vaivaavat etenkin loppuraskaudessa, kun lapsi alkaa viedä enemmän tilaa. Nekään eivät ole vaarallisia vaan pelkästään epämiellyttäviä – katso kuitenkin vinkkejä närästyksen lievittämiseen.

Mielialan vaihtelu ja muistiongelmat

Äkilliset kiukunpuuskat ja itkuun purskahtaminen ilman selkeää syytä ovat tyypillisiä hormonien aiheuttamia oireita. Ailahtelujen syynä ovat kehossa tapahtuvat hormonaaliset muutokset. Lisäksi väsyneenä ja pahoinvoivana on melko vaikea jaksaa olla aina hyvällä tuulella. Mutta ei hätää, nämäkin oireet menevät ohi! Jos edestakaisin sahaava mieliala rasittaa liikaa, yritä tunnistaa sinua ärsyttävät asiat ja välttää niitä. Monelle raskaus aiheuttaa myös hajamielisyyttä ja keskittymisvaikeuksia. Avaimet päätyvät jääkaappiin ja kurkku käsilaukkuun, ja muut ihmettelevät, missä oikein viivyt. Tämä saattaa olla aivojen tapa viestiä, että ne keskittyvät johonkin kotiavaimia tärkeämpään.

Rintojen arkuus

Rintojen arkuus ja kiristyminen voi olla raskauden ensioire. Syykin on yksinkertainen: rintoihin varastoituu rasvaa ja maitoa erittävät rauhaset kasvavat. Älä kuitenkaan huolestu, vaikka rintoja ei aristaisi: rintojen arkuus ei vaikuta maidoneritykseen millään tavalla. Jos rinnoissa ei tapahdu ollenkaan kasvua raskauden aikana, pyydä imetysohjaajaa tarkistamaan tilanne. Hyvin harvoin käy niin, että rintarauhaskudosta ei ole riittävästi vauvan tarvitseman maitomäärän tuottamiseen. Voit silti imettää, mutta vauva saattaa tarvita lisämaitoa.

Päänsärky

Raskaudessa päänsärkyä voivat aiheuttaa monet erilaiset tekijät, kuten epätavallinen väsymys, matala verensokeri tai vaikkapa nestehukka pahoinvoinnin ja oksentamisen jälkeen. Usein raitis ilma, vesi ja lepo auttavat. Jos päänsärky ei mene ohi tai se tuntuu erilaiselta kuin mihin olet tottunut, ota yhteys neuvolaan, sillä se voi olla pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen oire.

Vatsakivut

Vatsakipu raskauden aikana aiheuttaa helposti huolta, mutta useimmiten kyse on jostakin vaarattomasta, kuten ummetuksesta tai kasvavan kohdun aiheuttamasta venytyksestä ligamenteissa ja kannatinkudoksissa. Kipu voi tuntua pistelynä tai lieviä kuukautiskipuja muistuttavana tunteena alavatsassa. Ota yhteys neuvolaan, jos olosi on vaikea ja kipu huolettaa sinua. Hoitoon on hakeuduttava, jos kipu pahenee jatkuvasti tai se ei millään mene ohi.

Tihentynyt virtsaamistarve ja virtsankarkailu

Odottavaa äitiä pissattaa usein jatkuvasti, ja se voi olla myös varhainen raskausoire. Tämän hieman rasittavan oireen syynä on kasvava kohtu, joka painaa virtsarakkoa. Lisäksi munuaisten toiminta kiihtyy raskauden aikana, joten rakkoon erittyy enemmän virtsaa. Yöaikaan WC:ssä ramppaaminen voi tuntua erityisen turhauttavalta, koska se katkoo ikävästi yöunta. Monille kohdun paine aiheuttaa myös virtsanpidätysvaikeuksia. Virtsankarkailua ei kuitenkaan pidä yrittää ehkäistä juomalla vähemmän, sillä elimistö tarvitsee erityisen paljon nestettä. Sen sijaan lantionpohjan lihasharjoittelusta voi olla paljon apua. Lantion ja selkärangan alaosan virheasennot voivat painaa virtsarakon hermoja, joka ärsyttää rakkoa. Käänny silloin fysioterapeutin tai osteopaatin puoleen. Voi myös tuntua mukavalta käyttää pikkuhousunsuojaa, joka imee nesteen nopeasti, neutralisoi hajuja ja lukitsee kosteutta. TENA-pikkuhousunsuojat tai Libresse Dailies Extra Protection -pikkuhousunsuojat ovat erityisesti suunniteltuja pitämään huolta vähäisestä virtsasta.

Raskauden aikana virtsatietulehduksen riski on tavallista suurempi ja se on hoidettava mahdollisimman varhain. Siksi neuvolassa otetaan säännöllisesti virtsanäytteitä seurantaa varten.

Ummetus tai ripuli

Kova vatsa on sekin perinteinen raskausoire. Syynä on, että raskausajan hormonien johdosta suolen liikkeet toimivat tavallista laiskemmin. Lisäksi rautalisä voi kovettaa vatsaa entisestään. Kun vatsa on kovalla, ohjeena on yleensä juoda runsaasti vettä ja liikkua enemmän. Sama pätee raskauden aikana. Myös ruokavaliolla on kuitenkin suuri merkitys. Esimerkiksi kuitu ja kuivattu luumu voivat auttaa ummetukseen. Osalla odottavista äideistä vatsa on puolestaan tavallista löysemmällä etenkin lasketun ajan lähestyessä.

Peräpukamat ja suonikohjut

Raskauden aikana elimistön verimäärä kasvaa, mistä voi aiheutua monenlaisia oireita. Laskimonlaajentumat eli suonikohjut ovat yleinen riesa, kuten myös kutiavat ja kirvelevät peräpukamat. Ne ovat pieniä laskimonlaajentumia peräsuolessa tai peräaukossa. Yleensä ne pahenevat ummetuksen yhteydessä. Kokeile seuraavia keinoja suonikohjujen tai peräpukamien ehkäisyyn:

  • Liikuttele jalkoja ja jalkateriä usein, sillä tämä voi ehkäistä suonikohjuja.
  • Vältä istumista risti-istunnassa.
  • Käytä tukisukkia, jos ne tuntuvat miellyttäviltä.
  • Kokeile nostaa jalat ylös mahdollisimman usein.
  • Voit hoitaa peräpukamia voiteella, mutta varmista ensin, että se sopii käytettäväksi raskauden aikana.

Peräpukamat paranevat lähes aina itsestään synnytyksen jälkeen. Usein myös suonikohjut paranevat, mutta aina niistä ei pääse kokonaan eroon.

Pigmenttimuutokset, ihon venytysjuovat ja raskausarvet

Raskauden aikana ihon pigmenttimäärä lisääntyy, jolloin nännit tummuvat. Tämän sanotaan auttavan vauvaa löytämään rinnalle. Pigmenttimuutosten seurauksena monille ilmestyy vatsalle navasta alaspäin tumma viiva, josta käytetään nimitystä linea negra (tai linea nigra). Tämä vanhan kansan ”poikaviivaksi” kutsuma muutos haalistuu vähitellen raskauden jälkeen ja häviää usein kokonaan. Kasvoihin voi puolestaan ilmestyä pigmentti- eli maksaläiskiä. Iho on aina suojattava auringolta, mutta raskauden herkistämälle iholle se on erityisen tärkeää – etenkin, jos haluaa välttyä pysyviltä ihomuutoksilta.

Ihon venyessä rintoihin, vatsaan, reisiin ja takamukseen ilmestyy usein venytysjuovia ja raskausarpia. Jotkut yrittävät ehkäistä raskausarpia rasvaamalla ihoa pehmentävällä öljyllä, mutta tämän tehosta ei ole näyttöä. Vatsan rasvaaminen voi kuitenkin tuntua mukavalta ja pehmeältä. Arpijuovat haalistuvat raskauden jälkeen, mutta ne eivät yleensä häviä kokonaan. Eivät ne kuitenkaan maailmaa kaada – koeta suhtautua niihin voitonmerkkeinä.

Supistukset

Moni kokee supistuksia jo raskauden alkuvaiheessa, kun taas toisilla ne alkavat vasta loppuvaiheessa. Usein ne pahenevat iltaa kohti, ja myös rasitus tai stressi voi pahentaa niitä. Yleensä ne tuntuvat ikäviltä mutta eivät varsinaisesti tee kipeää. Supistuksia voi koettaa lievittää vaihtamalla asentoa: nousemalla hetkeksi seisomaan, istumalla alas tai asettumalla makuulle lepäämään. Muista myös juoda tarpeeksi - kehon kuivuminen voi pahentaa supistuksia.

Lihaskouristukset ja kutina

Raskaana olevan yöunia häiritseviä oireita on paljon. Ärsyttävimpiin kuuluu niin kutsuttu raskauskutina. Se on erityisen voimakasta juuri iltaisin ja öisin. Kutinaan ei liity ihottumaa, mutta raivokkaasta raapimisesta voi jäädä jälkiä ihoon. Oloa voi yrittää helpottaa viilentävillä voiteilla tai ilmavilla vaateilla. Jos kutina käy aivan sietämättömäksi, siihen on olemassa myös lääkkeitä. Ota oire puheeksi neuvolassa, jossa voidaan selvittää sen syitä.

Raskauden loppupuolella moni herää öisin pohkeessa tuntuvaan voimakkaaseen lihaskouristukseen, jota kutsutaan myös suonenvedoksi. Siihen on inhottava herätä, mutta vaaraa siitä ei ole. Taivuta jalkaterää ja paina sitä voimakkaasti sängynpäätyä tai lattiaa vasten, niin kouristus yleensä helpottaa. Oireita voi lievittää myös käyttämällä päivisin tukisukkia, juomalla runsaasti vettä ja hieromalla pohkeita ennen nukkumaanmenoa. Magnesiumvalmisteita käytetään yleisesti suonenvetojen ehkäisyyn, mutta niiden tehoa ei ole varmistettu pätevillä tutkimuksilla.

Hiiva

Hiivatulehdukset ovat raskausaikana yleisiä. Kehossa on raskauden aikana enemmän estrogeenia kuin tavallisesti, ja immuunipuolustus on hiukan tavanomaista heikompaa. Hiivatulehdus voi vaivata toisen ja kolmannen raskauskolmanneksen aikana. Jos alapäässä tuntuu kutinaa ja kirvelyä, kannattaa kysyä neuvolassa, kuinka tulehdus on parasta hoitaa. Ongelmaa voi helpottaa se, että alapäätä ei pestä liian usein, eikä saippuaa tai muitakaan pesuaineita käytetä. Emätintä ei pestä koskaan sisäpuolelta, ulkoisten sukuelinten pesu riittää.

Häpyliitoksen löystyminen, selkäkipu ja lantion kivut

Selkälihakset joutuvat koville vastapainottaessaan kasvavaa vatsaa, joten on luonnollista, että selkään sattuu raskauden aikana. Etenkin, kun tietyt luut löystyvät hormonien vaikutuksesta, jotta lapsi mahtuisi tulemaan ulos. Hyviä apukeinoja ovat esimerkiksi runsas lepo, painavien taakkojen välttäminen ja hyvät kengät. Joitakin odottavia äitejä piinaa myös iskias: ristiselästä alas jalkoihin viiltävä kipu. Jos iskiasvaivat ovat pahoja, sinut voidaan ohjata neuvolasta fysioterapeutille. Jos kipu tuntuu pikemminkin lantiossa ja alavatsalla, se voi olla merkki häpyliitoksen löystymisestä. Neuvolasta voi pyytää lainaksi SI-tukivyötä helpottamaan kipua. Tämä vaiva on kaukana miellyttävästä, mutta häpyliitos palautuu lähes aina ennalleen synnytyksen jälkeen.

Turvonneet limakalvot – nenän tukkoisuus, nenäverenvuodot ja valkovuoto

Raskauden aikana elimistössä on enemmän verta, jolloin limakalvot saattavat turvota. Turvotus voi puolestaan aiheuttaa erilaisia oireita, kuten runsaampaa valkovuotoa, nenän tukkoisuutta tai nenäverenvuotoja. Myös ikenet voivat vuotaa verta hampaita pestessä. Kokeile seuraavia konsteja:

  • Valitse pehmeämpi hammasharja. Harjaa kuitenkin vähintään yhtä huolellisesti kuin aiemmin, sillä hampaisiin tulee herkemmin reikiä raskauden aikana.
  • Niistä varovasti, jotta nenä ei alkaisi vuotaa verta.
  • Kokeile avata tukkoista nenää keittosuolaliuostipoilla ja käytä öisin ylimääräistä tyynyä, jotta turvotus vähenee.
  • Jos nenän tukkoisuus käy liian tukalaksi, kysy neuvoa apteekista tai pyydä lääkäriltä sopivan lääkkeen resepti.
  • Vaihda pikkuhousunsuoja tarvittaessa tavallista useammin, jos valkovuoto on runsasta.

Turvotus ja puutuminen

Kun elimistössä on enemmän verta ja nestettä, limakalvojen lisäksi myös kädet ja jalat saattavat turvota. Tätä tapahtuu etenkin lämpiminä tai erityisen raskaina päivinä. Pääsääntöisesti turvotus laskee seuraavaan aamuun mennessä. Sitä voi myös helpottaa nostamalla jalat pariksi tunniksi ylös ja lepäämällä. Tukisukat, säännöllinen liikunta ja jalkojen nostaminen ylös aina tilaisuuden tullen auttavat pitämään verenkierron vilkkaana.

Nesteen kertyminen kudoksiin voi aiheuttaa myös käsien puutumista ja kipuja. Tätä kutsutaan rannekanavaoireyhtymäksi. Vaivaa hoidetaan lastoittamalla ranne ja joskus myös akupunktiolla. Apua saat fysioterapeutilta. Kivut voivat olla myös tavallisia nivelkipuja, sillä raskaushormonit tekevät nivelet yliliikkuviksi.

Jalkojen ja käsien kihelmöinti

Niin kutsutussa levottomat jalat -oireyhtymässä jaloissa tuntuu pistelyä ja kihelmöintiä, ja samalla tulee vastustamaton tarve liikutella jalkoja. Usein oireet ilmenevät nukkumaan mennessä tai yhtäkkiä keskellä yötä. Usein raudanpuute altistaa levottomille jaloille raskauden aikana. Vaiva paranee lähes aina synnytyksen jälkeen. Kahvin ja nikotiinin uskotaan pahentavan oireita.

Hengästyminen ja sydämentykytys

Etenkin loppuraskaudessa monia kiusaavat sydämentykytykset, joiden aiheuttajana on elimistön tavallista suurempi verimäärä. Voi myös tuntua siltä, kuin olisit aivan rapakunnossa. Kaikki rasitus hengästyttää ja lyhyen tienpätkän käveleminen tuntuu kestävän ikuisuuden. Ei kannata murehtia, sillä syy on yksinkertainen: keuhkoille on tavallista vähemmän tilaa. Ajatus juoksulenkistä ei ehkä tunnu erityisen houkuttelevalta, mutta liikunnasta on paljon hyötyä raskauden aikana – tietysti oman jaksamisen mukaan. Vakava raudanpuute voi aiheuttaa samanlaisia tuntemuksia - pyydä siis mittauttamaan rauta-arvosi hemoglobiinin lisäksi.

Ruokahimot

Jonkun ruoka-aineen tolkuton himoitseminen, tai ravinnoksi sopimattomista aineista haaveileminen on on raskauden aikana aika tavanomaista. Olet ehkä kuullut happamien vihreiden omenoiden tai jopa muurauslaastin himosta? Outojen aineiden syömishimo eli Pica-oire ei ole onneksi kovin tavallinen, enimmäkseen syömisvimma kohdistuu vain johonkin tiettyyn ruokaan. Oireilun syytä ei tarkkaan tiedetä, mutta hormonimuutosten vaikutus sekä maku- että hajuaistiin voi muuttaa vanhat suosikkiruuat inhokeiksi, tai päinvastoin.

Vaivat menevät ohi!

Raskausajan vaivojen ja oireiden lista on pitkä, eikä se varmaankaan saa raskautta kuulostamaan kovin ihanalta. Hyvin harva kuitenkaan kerää oireita koko sarjaa. Useimmilla esiintyy vain yksittäisiä vaivoja, ja ne helpottavat raskauden jälkeen. Lisäksi suurin osa odottavista äideistä kokee, että hiukset ja iho tuntuvat terveemmiltä ja kanssaihmiset vaikuttavat entistä ystävällisemmiltä ja avuliaammilta. Kun uusi tulokas putkahtaa maailmaan noin 40 viikon kuluttua, kaikki vaivat tuntuvat sen arvoisilta!

Faktantarkistus: Silja Seppänen, kätilö

welcome-bag-480x360

Saat ilmaisen Liberolaukun!

Liity nyt Liberokerhoon!