Nuuska ja tupakointi raskauden aikana
Useimmat tietävät, että tupakointi on vaarallista myös raskausaikana – niin aktiivinen kuin passiivinenkin tupakointi. Mutta tiesitkö, että myös nuuskan käyttö raskausaikana on yhtä haitallista?
Tupakoinnin lopettaminen raskausaikana voi olla vaikeaa, eikä tämä yleensä johdu tiedon tai halun puutteesta. Lähes kaikki tietävät, että tupakointi on vaarallista ja yrittävät lopettaa sen. Nuuskan vaarat ovat olleet tuntemattomampia, mutta nykyisin sen tiedetään olevan vauvalle yhtä vaarallista kuin tupakoinnin. Mutta mitkä ovat tupakan haitat sikiölle, ja mitä jos on tupakoinut tai käyttänyt nuuskaa tietämättä olevansa raskaana? Tässä artikkelissa yritämme vastata näihin kysymyksiin.
Tupakointi raskausaikana vahingoittaa lasta
Kyllä vain, tupakointi on vaarallista niin tupakoitsijalle kuin syntymättömälle lapsellekin. Tutkimustulokset ovat olleet yhdenmukaisia jo pitkään. Kaikki tupakan sisältämät myrkyt siirtyvät istukan ja napanuoran kautta suoraan sikiön verenkiertoon. Positiivista on, että tupakoinnin lopettaminen vähentää lapseen kohdistuvia riskejä välittömästi. Tupakoinnin lopettaminen ei tietenkään ole helppoa. Usein raskaus ja kohdussa kasvava uusi elämä ovat kaikkein parhaita syitä lopettaa. Joskus riippuvuus on kuitenkin liian vahva, ja silloin on hyvä tietää, että apukeinoja on olemassa. Neuvolan terveydenhoitajalta saa tukea ja opastusta tupakasta luopumiseen, ja myös Stumppi-neuvontapuhelimeen voi aina soittaa. Nikotiinikorvaushoitoa raskauden aikana ei kuitenkaan pidä lähteä kokeilemaan omin päin, sillä myös muihin nikotiinituotteisiin ja sähkösavukkeisiin liittyy riskejä sikiölle. Lisäksi on hyvä muistaa, että vesipiipun savu on aivan yhtä haitallista sikiölle kuin tupakansavukin.
Nuuskan käyttö raskauden aikana yhtä vaarallista
Nuuskan vaikutuksista sikiöön ei aiemmin oltu aivan yhtä yksimielisiä, mutta tutkimusten mukaan sen riskit ovat yhtä suuria kuin tupakoinninkin. Se on yhdistetty esimerkiksi kohtukuoleman ja ennenaikaiseen syntymän riskeihin. Kuten tupakointiin, myös nuuskaamiseen liittyy huomattavasti normaalia suurempi kätkytkuoleman todennäköisyys vauvan synnyttyä. Juuri nikotiini, jota sekä savukkeissa että nuuskassa on, lisää nimittäin tutkimusten mukaan kätkytkuoleman riskiä. Johtopäätöksenä on, että kaikkia nikotiinituotteita on vältettävä sekä raskauden aikana että vauvan syntymän jälkeen. Jälleen kerran on tärkeää muistaa, että jos lopettaa nuuskan käytön heti raskauden alussa, riski ei juurikaan ehdi kasvaa.
Passiivinen tupakointi raskauden aikana vaaraksi
Kuten aktiivisen, myös passiivisen tupakoinnin vaarat ovat olleet tiedossa jo pitkään. Sikiökaudella elinten kehittyessä lapsi on erityisen herkkä ja altis passiiviselle tupakoinnille. Muun muassa keskenmenon riski kasvaa, mutta lisäksi tupakansavu voi vaikuttaa lapsen aivoihin ja hermostoon. Tutkimusten mukaan äidin raskaudenaikainen altistus tupakansavulle lisää lapsen allergioiden ja astman kehittymisen riskiä myöhemmin. Todennäköisesti syynä on keuhkojen kehityksen häiriintyminen, josta voi seurata erilaisia hengitysteihin liittyviä ongelmia. Tupakasta luopuminen ei siis koske pelkästään odottajaa – kaikilla samassa taloudessa asuvilla on yhtä suuri vastuu.
Miten tupakointi vaikuttaa sikiöön?
Jos tarvitset kouraantuntuvia syitä tupakoinnin tai nuuskan käytön lopettamiseen, seuraavassa on lueteltu jatkamisen riskejä ja hyviä syitä lopettaa.
- Suurempi ennenaikaisen syntymän riski.
- Suurempi keskenmenoriski, joka koskee sekä aktiivista nikotiininkäyttöä että passiivista tupakointia.
- Passiiviseen tupakointiin raskausaikana liittyy sikiön kehityksen häiriintymisen riski, joka koskee mm. aivoja ja keuhkoja.
- Istukan ennenaikaisen irtoamisen riski.
- Suurempi rakenteellisten poikkeavuuksien kuten suulakihalkion riski.
- Suurempi sikiön kasvun hidastumisen ja alhaisen syntymäpainon riski.
- Nikotiinin käyttöön raskausaikana liittyy merkittävästi suurempi kätkytkuoleman riski syntymän jälkeen.
- Kun tupakointi lopetetaan jo raskausaikana, riski muiden haittojen kehittymiselle syntymän jälkeen ei ole tavallista suurempi – lue lisää täältä.
- Riski ei ole juuri lainkaan tavallista suurempi, jos tupakointi lopetetaan heti alkuraskaudessa!
- Mitä aiemmin raskaana oleva lopettaa tupakoinnin, sitä paremmin keuhkojen kapasiteetti ehtii toipua. Tästä on suuri hyöty sekä raskauden että synnytyksen aikana.
Apua on saatavana!
On tärkeää muistaa, että tukea ja apua on saatavana. Tupakkaan ja nuuskaan kehittyy riippuvuus, johon on tarvittaessa haettava apua. Nikotiiniriippuvuudesta eroon pyrkiminen voi tuntua lannistavalta. Siitä puhuminen neuvolassa voi nolottaa, tai itsensä voi kokea jopa huonoksi vanhemmaksi. On kuitenkin ylpeyden aihe pyrkiä tekemään elämänmuutoksia tulevan vauvan hyväksi. Joskus vain tarvitaan hieman ulkopuolista apua, jotta muutos kantaa loppuun saakka. Tärkeintä on hakea apua ajoissa ja ottaa se vastaan, olipa itse raskaana tai puolisona mukana odotuksessa. Kuka tahansa nimittäin pystyy kyllä lopettamaan tupakoinnin tai nuuskan käytön. Se voi vaatia lujaa tahtoa, mutta hyvin monille raskaus on jopa ratkaiseva askel pysyvästi savuttomaan tai nuuskattomaan elämään.
Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö