Raskaus ja närästys – käytännön vinkkejä

essity6955_desktop

Närästys voi käydä tukalaksi, kun kasvava lapsi vie entistä enemmän tilaa. Vaikka närästys on vaaratonta, se voi silti olla epämiellyttävää. Tässä artikkelissa on vinkkejä olon helpottamiseen.

Miksi raskauden aikana närästää?

Lähes joka toinen raskaana oleva kärsii närästyksestä ja happamista röyhtäyksistä eli ruokatorven refluksista. Usein refluksitauti pahenee raskauden lähestyessä loppuaan, mutta oireet voivat alkaa myös varhain. Närästyksen syynä on happaman mahansisällön eli vatsahappojen nousu ruokatorveen tai suuhun. Kun raskausvatsa kasvaa ja hormonit saavat ruokatorven ja vatsalaukun välisen sulkijalihaksen löystymään, happamia röyhtäyksiä ja närästystä tulee entistä herkemmin. Närästys voi tuntua ylävatsassa kipuna, kirvelynä ja poltteena.

Mikä auttaa närästykseen raskausaikana?

Kokeile näitä keinoja:

  • Syö usein mutta vain vähän kerrallaan.
  • Älä syö juuri ennen nukkumaanmenoa.
  • Karkea leipä voi lievittää oireita.
  • Kalsiumpitoiset juomat, kuten maito ja jogurtti, neutraloivat mahahappoja.
  • Kotikonsteina käytetään kaikkea mahdollista manteleista ja hiilihapotetusta vedestä banaaneihin – kokeile, mikä tepsii parhaiten.
  • Vältä voimakkaasti maustettua, rasvaista, paistettua ja uppopaistettua ruokaa sekä mehuja, kahvia ja teetä.
  • Korota sängyn pääpuolta tai käytä ylimääräistä tyynyä.
  • Asetyylisalisyylihappoa (aspiriinia), ibuprofeenia tai diklofenaakkia sisältävät lääkkeet voivat pahentaa närästystä. Niitä on muutenkin vältettävä raskauden aikana, olipa närästystä tai ei. Jos tarvitset särkylääkettä, käytä mieluummin parasetamolia.

Närästyslääke raskauden aikana

Jos mikään muu ei auta, voit ostaa apteekista ilman reseptiä saatavia valmisteita, kuten antasideja tai limakalvon suoja-aineita. Kerro aina apteekissa, että olet raskaana, jotta saat varmasti sopivaa lääkettä. Eri närästyslääkkeet toimivat hieman eri tavoin. Osa vähentää mahan happamuutta neutraloimalla vatsahappoja, osa muodostaa eräänlaista vaahtoa mahansisällön pinnalle ja estää siten vatsahappojen nousua ruokatorveen.

Milloin hakea apua närästykseen raskauden aikana?

Ota yhteys terveyskeskukseen tai neuvolaan, jos oireet eivät helpota kahdessa tai kolmessa viikossa kotikonsteista ja itsehoitolääkkeistä huolimatta. Jos oireet ovat kovin vaikeita eivätkä hellitä millään, lääkäri voi kirjoittaa sinulle reseptilääkettä.

Ota yhteys neuvolaan tai sairaalaan, jos närästyksen yhteydessä esiintyy kovaa vatsa- tai rintakipua!

Närästys ja happamat röyhtäykset ovat vain yksittäinen esimerkki oireista, joita raskausaikana voi esiintyä. Jos haluat tietää lisää, tutustu muihin yleisiin raskausajan vaivoihin.

Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

welcome-bag-480x360

Saat ilmaisen Liberolaukun!

Liity nyt Liberokerhoon!