Kaksoset tulossa

libero_brand-launch_ultrasound_desktop

Kaksosraskaus tulee useimmille täytenä yllätyksenä. Tietoa sulatellessa mielessä voivat vaihdella ilon, huolen, jännityksen ja hämmästyksen tunteet.

Ehkä kaksoset ovat aina olleet salainen haaveesi, ehkä uutinen ei missään nimessä ollut sitä mitä odotit. Joka tapauksessa kaksosten odotus on yleensä mullistava käänne, jonka sisäistämisessä voi mennä hetki. Kaksosten yleisyys on vain noin yhdestä kahteen prosenttia, joten on sekä harvinaista että upeaa päästä kokemaan, miten sisarukset kasvavat rinta rinnan ja heille kehittyy yleensä hyvin erityinen ja läheinen suhde. Monissa kulttuureissa uskotaankin, että kaksoset ovat siunaus.

Kaksosraskaus – oireet ennen plussaa

Moni miettii, voiko jostain päätellä, että odottaa kaksosia. Usein on kuitenkin kyse aivan tavanomaisista raskausoireista. Joskus pahoinvointi voi olla kaksosraskaudessa vaikeampaa, koska fysiologiset muutokset ovat suurempia. Hyvin voimakasta pahoinvointia voi kuitenkin esiintyä myös yhtä lasta odottaessa, eikä varmoja merkkejä muutenkaan ole. Usein vasta ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa selviää, että lapsia onkin kohdussa useampia.

Kaksosten odottaminen on raskasta

Alkuraskaudessa kaksosraskauden oireet eivät ehkä eroa yksösraskauden oireista, mutta luonnollisesti se on äidin keholle suurempi rasitus. Keholta vaaditaan yhä enemmän, kun raskaus etenee ja kaksi sikiötä kehittyvät ja vievät tilaa kohdussa. Yhden lapsen odotukseen verrattuna vatsa kasvaa suuremmaksi ja raskausajan vaivoja on todennäköisesti hieman enemmän. Näistä syistä myös levon tarve on usein suurempi. Kannattaa siis varautua siihen, että kaksosten odotus on erityisen rankkaa. Moni kaksosia odottava äiti tarvitsee loppuraskaudessa sairauslomaa, ja joka tapauksessa on hyvä varautua jäämään töistä pois hyvissä ajoin ennen synnytystä. Monikkoraskaudessa on erityisen tärkeää seurata lasten kasvua kohdussa. Tästä syystä neuvolakäyntejä on raskauden aikana tavallista tiheämmin ja ultraäänitutkimuksia tehdään säännöllisesti. Näin seurataan, että molemmat lapset kasvavat niin kuin heidän kuuluu ja tarkastetaan, missä asennossa he ovat toisiinsa nähden. Ultraäänen perusteella voi olla vaikea sanoa, onko kyseessä identtiset vai epäidenttiset kaksoset. Todennäköisyys epäidenttisille kaksosille on kuitenkin suurempi, sillä on noin kaksi kertaa yleisempää saada epäidenttiset kaksoset kuin identtiset kaksoset.

Millä viikolla kaksoset syntyvät?

Kaksoset syntyvät usein ennen laskettua aikaa. Synnytys tapahtuu keskimäärin viikolla 36, mutta myös tätä aiemmin tai vasta laskettuna aikana synnyttäminen on mahdollista. Usein kaksosten ennenaikaisen syntymän taustalla ovat esimerkiksi kohdunkaulan tavallista suurempi kuormitus ja kohdun käyminen loppua kohden liian ahtaaksi. Joskus synnytys myös käynnistetään aiemmin, jos esimerkiksi vaikuttaa siltä, että toinen lapsista kasvaa toista heikommin. Kaksoset voivat syntyä myös lähellä laskettua aikaa aivan luonnollisesti.

Kaksosten synnyttäminen

Noin puolet kaikista kaksosraskauksista päättyy alatiesynnytykseen, eikä kaksossynnytys eroa suuresti yhden lapsen synnytyksestä. Kaksosilla on yhteiset synnytyssupistukset ja yhteinen avautumisvaihe mutta erilliset ponnistusvaiheet. Ensimmäinen lapsi levittää kuitenkin syntyessään kohdunsuuta ja synnytyskanavaa niin, että toisen lapsen ponnistusvaihe on lähes aina ensimmäistä helpompi. Kahden lapsen synnyttäminen ei siis ole tuplasti rankempaa tai kivuliaampaa kuin yhden. Kun ensimmäinen lapsi on ulkona, synnytyslääkäri tai kätilö ohjaa toisen lapsen hyvään asentoon kohdun päältä kääntämällä. On mahdollista, että jälkimmäinen kaksonen syntyy heti ensimmäisen perään. Yleensä keho kuitenkin pitää välissä pienen tauon, jonka kesto vaihtelee kymmenestä minuutista noin tuntiin.
Joskus päädytään suunniteltuun sektioon eli keisarileikkaukseen, joka tehdään samalla tavalla kuin yhdelle lapselle. Sektion syynä voi olla esimerkiksi lapsen perätila tai hyvin alhainen paino, jonka vuoksi synnytyksen arvioidaan olevan pikkukaksosille liian suuri rasitus. Lääkäri määrittää sopivan synnytystavan, mutta asiasta keskustellaan luonnollisesti vanhempien kanssa.
Ennenaikaisesti syntyneet kaksoset voivat tarvita hoitoa keskolassa eli vastasyntyneiden teho-osastolla. Lapset asetetaan joissakin sairaaloissa samaan keskoskaappiin, toisissa heillä on erilliset kaapit, ja vanhemmat osallistuvat heidän hoitoonsa sairaalassa alusta alkaen. Täysiaikaiset kaksoset ovat hoidettavana aivan tavanomaisesti, äitinsä kanssa samalla osastolla.

Valmistautuminen kaksosten tuloon – henkisesti ja käytännössä

Kaksosten odotus voi olla paitsi erityisen jännittävää, myös erityisen hermostuttavaa. Se voi tuntua sekä harvinaiselta onnelta että onnettomuudelta, usein vieläpä samalla kertaa. Osa henkistä valmistautumista on sallia itselleen kaikki tunteet ja puhua niistä sekä mahdollisen puolison että muiden kanssa.
Lisäksi jaksamisen kannalta on erityisen tärkeää huolehtia omasta terveydestä. Palautumisen merkitys korostuu. Voimia kannattaa kerätä tavalla, joka itsestä tuntuu parhaalta, olipa se kävelylenkki metsässä, pieni hetki joogamatolla tai lämmin kylpy. Jos tulevia vanhempia on kaksi, myös puolison osallistuminen on erityisen tärkeää sekä raskausaikana että lasten syntymän jälkeen. Voi olla viisasta tarkastella toisen vanhemman työaikoja ja miettiä, olisiko molempien mahdollista olla alkuvaiheessa kotona. Esimerkiksi vanhempainvapaa toimii niin, että molemmat voivat aluksi hoitaa lapsia yhtä aikaa kotona. On myös hyvä selvittää omaa tukiverkkoa jo nyt ja miettiä, olisiko joku läheisistä valmis tulemaan käytännön avuksi. Tämä on tietysti erityisen tärkeää, jos odottaa kaksosia yksin. Useimmilla meistä on vain kaksi kättä ja parhaatkin aikeet voivat kuivua kokoon, sillä lasten syöttäminen, pyykkivuoren pitäminen kurissa ja moni muukin helpolta vaikuttava pikkujuttu voi tuntua aluksi lähes mahdottomalta urakalta. Voisiko esimerkiksi joku vanhempi sukulainen tai läheinen ystävä muuttaa vähäksi aikaa saman katon alle auttamaan?

Lisäksi käytännön varautumista tarvitaan tavallista enemmän. Osa vauvantarvikkeista voi ehkä olla molemmille yhteisiä, mutta joitakin on hankittava kaksin kappalein: esimerkiksi sänkyjä ja turvaistuimia. Myös lastenvaunuja hankkiessa on huomioitava, että niihin täytyy mahtua useampi lapsi. Monia tarvikkeita voi tietysti ostaa käytettynä. Hyvä vinkki on tehdä käytännön valmistelut mahdollisimman pitkälle jo ennen synnytystä. Voit esimerkiksi täyttää pakastimen ruoalla ja hakea vanhempainvapaata etukäteen. Mitä vähemmän muita hoidettavia asioita on jäljellä vauvojen syntyessä, sitä mukavampaa.

Kaksi pientä ihmettä ja uusi perhe

Kotiutuminen sairaalasta kahden vauvan kanssa on vähintään yhtä tunteellista kuin yhden. Äidin toipuminen on kuitenkin vaativampaa, koska kaksosraskaus on hurja rasitus keholle. Moni kaksosten vanhempi kokee ensimmäiset kuukaudet erittäin rankoiksi, mikä onkin luonnollista. Kotona on nyt kaksi pientä ihmistä, jotka ovat omia persooniaan ja joilla on yksilölliset tarpeet tyydytettäväksi. Osa vanhemmista kokee, että arki rullaa kaikkein sulavimmin kiinteiden rutiinien avulla. Osalle taas vaihtelu ja joustavuus toimivat parhaiten. Kaksosten vanhempana teet ensimmäisten kuukausien aikana upean urotyön! Monissa tapauksissa tilanne kääntyy lasten kasvaessa toisin päin, ja kaksosten vanhemmuuden hyvät puolet korostuvat arjessa yhä enemmän. Kaksosten kasvattaminen on sekä haastavaa että palkitsevaa – se voi teettää kaksin verroin töitä, mutta tuottaa myös tuplasti iloa!

Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö

welcome-bag-480x360

Saat ilmaisen Liberolaukun!

Liity nyt Liberokerhoon!