Oletko raskaana ja pelkäät koronavirustartuntaa?
Kuulunko riskiryhmään, voiko koronavirus olla vaaraksi lapselle ja mitä puolison on otettava huomioon? Olemme keränneet tähän artikkeliin tärkeitä tietoja odottajille, joilla on koronaviruksen aiheuttama COVID-19-tauti tai jotka pelkäävät saavansa koronavirustartunnan.
Koronan sairastamisen mahdollisuus voi aiheuttaa stressiä ja huolta. Tämä ei ole mitenkään tavatonta – etenkään odottajilla, joiden täytyy huolehtia toisestakin ihmisestä. On edelleen paljon sellaista, mitä viruksesta ei vielä tiedetä, ja suositukset päivittyvät tiedon karttuessa. Ajantasaisen tiedon saa neuvolasta, omasta synnytyssairaalasta ja THL:n nettisivuilta. Tällä hetkellä leviävät koronakannat aiheuttavat suurimmalle osalle lieviä oireita ja sitä ei enää pidetä yleisvaarallisena tartuntatautina.
Kuuluvatko raskaana olevat riskiryhmään?
Raskaana olevilla on suurentunut riski saada vakavampi koronavirustauti, eli he kuuluvat riskiryhmään. Tämän vuoksi raskaana oleville suositellaan koronarokotusta.
Sairastuvatko raskaana olevat COVID-19-tautiin muita herkemmin?
Raskaus lisää tehohoidon tarvetta koronasairauden aikana. Riski kasvaa, jos odottajalla on muita vaikealle infektiolle altistavia tekijöitä, kuten huomattava ylipaino. Koronavirusinfektio lisää raskausmyrkytyksen riskiä. Raskaana olevalla on lisäksi muita suurempi riski saada laskimotukos, koronavirusinfektion aikana. Useimmille raskaana oleville COVID-19-tauti aiheuttaa lieviä tai keskivaikeita oireita, jotka muistuttavat flunssaa tai influenssaa – aivan kuten muillekin väestöryhmille.
Voinko käydä töissä raskauden aikana vai täytyykö minun välttää kokonaan tapaamasta muita?
Voit liikkua ihmisten parissa normaalisti ja käydä myös töissä. Huolehdi, että vältät sairaiden kanssa kontaktia, sillä hengitystieinfektiot voivat yleisesti olla raskausaikana hankalia.
Mitä puolison tulee ottaa huomioon?
On yleisesti hyvä välttää kontaktia sairastaviin ihmisiin ja huolehtia käsihygieniasta. Enää ei ole kuitenkaan syytä ylläpitää turvavälejä ja välttää ihmiskontakteja. Loppuraskaudessa on hyvä yrittää välttää saamasta koronainfektiota, sillä se voi vaikuttaa siihen pääseekö osallistumaan synnytykseen.
Käynkö edelleen neuvolakäynneillä?
Raskauden seuranta jatkuu normaalisti. Jos sinulla on koronainfektio on hyvä soittaa etukäteen ja, jos mahdollista, siirtää vastaanottoaikaa.
Aiheuttaako synnyttäjän koronavirustartunta riskejä syntymättömälle lapselle?
Tätä koskevia tutkimuksia tehdään parhaillaan, mutta nykytietojen perusteella vaikuttaa epätodennäköiseltä, että virus aiheuttaisi sikiövaurioita. Koronvairusinfektio lisää riskiä ennenaikaiseen synnytykseen ja muihin raskauskomplikaatioihin. Vauvallakin on isompi riski joutua sairaala- tai tehohoitoon niiden vuoksi. Riskit komplikaatioihin ovat kuitenkin hyvin pienet.
Kenen kanssa voin puhua, jos asia huolettaa minua?
Huolta ei pidä kantaa turhaan. Ota huolesi ensisijaisesti puheeksi neuvolassa tai lääkärin vastaanotolla – heiltä saat ajantasaisia neuvoja sekä tietoja koronasta ja COVID-19-taudista. Saat myös tarvittaessa lähetteen eteenpäin, jos tarvitset apua huolenaiheidesi käsittelyyn. Jos haluat lisätietoa COVID-19-taudin vaikutuksesta imetykseen, voit lukea lisää aiheesta täältä.
Sinua voi myös rauhoittaa tieto siitä, että COVID-19-tauti ei vaikuta aiheuttavan erityisen vaikeita oireita vastasyntyneille tai lapsille. Yleisesti lapset vaikuttavat selviytyvän uudesta koronaviruksesta hyvin. Pohjoismaissa ja muualla maailmassa on ollut erittäin vähän tapauksia, joissa lapsi on sairastunut koronavirustaudin vakavaan muotoon. Kannattaa siis noudattaa tervettä järkeä käsihygienian ja turvavälien suhteen sekä säännöllisesti päivittyviä viranomaisten ohjeita. Kaiken tämän epävarmuuden keskellä on kuitenkin hyvä yrittää päästää mahdollisuuksien mukaan irti huolesta ja keskittyä sen sijaan vauvaan, jonka pääset tapaamaan pian.
Viimeksi päivitetty: 31.5.2023