Mitä tapahtuu, kun lapsivesi menee?

libero_recruitment_2021_19_late-pregnant-woman-belly_mobile

Oho! Lapsivesi meni… Elokuvissa lapsivesi loiskuu ympäri lattiaa, sitten alkavat supistukset ja vauva syntyy hetkeä myöhemmin. Todellisuudessa lapsivedenmeno on vähän monimutkaisempi tapahtuma. Se ei läheskään aina ole synnytyksen lähtölaukaus. Usein käy päinvastoin ja supistukset ovat jatkuneet jo hyvän aikaa, ennen kuin lapsivesi menee.

On hyvä tietää, ettei lapsivesi aina mene loiskahtaen niin kuin Hollywoodissa. Lapsivedenmeno voi nimittäin yhtä hyvin tuntua siltä kuin pissa lirahtaisi housuun. Oikein kunnolla. Lisäksi lapsivesi menee yleensä vasta, kun supistukset ovat jo jatkuneet jonkin aikaa. Synnytys voi edetä ponnistusvaiheeseen asti, ennen kuin kalvot puhkeavat ja lapsivesi lorahtaa tai pikemminkin valuu ulos. Ei siis voida ajatella, että lapsivesi olisi ensimmäinen merkki synnytyksen käynnistymisestä, koska se voi mennä huomattavasti ennen synnytyksen alkamista tai vasta aivan sen lopussa.

Miltä lapsivedenmeno tuntuu ja mistä tietää, että lapsivettä tihkuu?

Lapsivedenmenon tunne on hyvin yksilöllinen. Joskus voi olla jopa hieman hankala tietää, onko lapsivesi mennyt vai ei. Siihen vaikuttaa esimerkiksi vauvan asento: jos hänen päänsä ikään kuin tukkii synnytyskanavan, on mahdollista, että lapsivettä tihkuu vain hieman. Pikkuhousut kastuvat aivan kuin virtsa olisi karannut. Jos tämä tuntuu kovin ikävältä, voi käyttää inkontinenssisuojaa (esimerkiksi TENA), joka imee tihkuneen lapsiveden itseensä. Tavallinen pikkuhousunsuoja on sen sijaan parempi, jos lapsiveden seassa on runsaasti limaa ja se muistuttaa enemmänkin valkovuotoa. Kannattaa joka tapauksessa laittaa valkea talouspaperin palanen siteen päälle hetkeksi, että voit tarkistaa siitä veden värin- se näkyy helpommin paperista, kuin siteestä. Toisilla odottajilla lapsivesi pääsee valumaan vapaammin, jolloin se voi mennä yhtäkkiä ja hieman runsaampana. Jos taas sikiökalvot pysyvät ehjinä viimeiseen saakka ja puhkeavat vasta ponnistusvaiheessa, lapsiveden valuminen ulos voi tuntua lämpimältä ja rauhalliselta aallolta. Jos lapsivesi menee vasta synnytyksen aikana tai juuri sitä ennen, se voi olla jännittävää, odotettua ja hieman helpottavaakin – se tarkoittaa, ettei vauvaa tarvitse odottaa enää kauaa.

Miksi lapsivesi menee?

Lapsi kelluu kohdussa sikiökalvojen sisällä. Raskauden lopussa kalvot heikkenevät hiljalleen, kunnes ne puhkeavat ennen synnytystä tai sen aikana. Tämän jälkeen noin 7,5 dl lapsivettä valuu tai tihkuu ulos. Lapsiveden määrä vaihtelee sen mukaan, miten pitkällä raskaus on. Eniten sitä on 38. ja 39. raskausviikolla, 9–10 dl. Lapsiveden tehtävänä on suojata lasta raskauden aikana ja pitää kohtu tarpeeksi tilavana, ja toisaalta hän myös saa siitä ravintoa raskauden alussa. Raskauden keskikolmannekselta alkaen lapsivesi vaihtuu, kun lapsi nielee sitä ja virtsaa sen ulos. Vauva harjoittelee hengittämistä ja vahvistaa lihaksiaan hengittämällä lapsivettä. Kun vauvan on aika syntyä, sikiökalvoja ei enää tarvita, joten ne puhkeavat.

Usein kysytään, miltä tuntuu ennen kuin lapsivesi menee – voiko jostain arvata, että se on tapahtumassa? Vastaus on valitettavasti ei. Lapsivesi menee omia aikojaan, eikä sitä voi ennakoida.

Mitä, jos lapsivesi menee ilman supistuksia?

Joskus lapsivesi voi mennä niin, että supistukset eivät alakaan. Jos tiedät tai epäilet, että lapsivesi on mennyt, ota yhteys synnytyssairaalaan. Saat neuvoja ja sinut pyydetään tarkastuskäynnille. Lapsivedenmenon jälkeen odotetaan yleensä 24–36 tuntia ennen toimenpiteisiin ryhtymistä – tietysti vain, jos äiti ja lapsi voivat hyvin. Syynä on, että synnytykselle halutaan antaa aikaa käynnistyä itsestään. Yleensä näin käykin.

Synnytyksen käynnistäminen

Odotteluaika riippuu siis lapsen ja äidin voinnista, mutta myös lapsiveden väristä, joka voi olla yhteydessä lapsen vointiin. Vihreä lapsivesi tarkoittaa, että lapsi on ulostanut veteen. Tämä voi tarkoittaa, että lapsi on tai on ollut ahdingossa. Lapsen vointi tarkistetaan sykekäyrällä (kardiotokografilla eli KTG-laitteella), joka mittaa sykettä suhteessa kohdun supisteluun.

Jos kaikki on kunnossa, voidaan jäädä odottamaan, että supistukset käynnistyvät itsestään. Jos taas supistukset käynnistyvät mutta pitkittyvät, aloitetaan antibioottihoito. Mikäli supistukset eivät ala 24-48 tunnin kuluessa, synnytys käynnistetään. Eri sairaaloissa on kuitenkin hieman eri käytäntöjä.

Jos päädytään suunniteltuun synnytyksen käynnistykseen, kätilö tai lääkäri saattaa puhkaista sikiökalvot, elleivät ne millään puhkea itsestään. Lapsivedenmeno voi nimittäin saada supistukset alkamaan.

Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö