Kotisynnytys
Kiinnostus kotona synnyttämistä kohtaan on kasvanut viime vuosina. On kuitenkin tärkeää olla tietoinen kotisynnytyksen hyödyistä, riskeistä ja käytännön järjestelyistä, jos harkitsee tätä vaihtoehtoa.
Suomessa lähes kaikki lapset syntyvät sairaalassa, mutta suunniteltujen kotisynnytysten suosio on kasvussa. Silti vain noin yksi tuhannesta synnytyksestä tapahtuu suunnitellusti kotona. Vanhempien on itse löydettävä yksityiset kätilöt synnytykseen mukaan.
Kenelle kotisynnytys Suomessa sopii?
On monia syitä haluta synnyttää kotona, ja lopullinen päätös kuuluu aina synnyttäjälle itselleen. Suomessa suositellaan sairaalaa aina ensisijaiseksi synnytyspaikaksi.
Suosituksissa on, että kotisynnyttäjä on matalan riskin synnyttäjä eli
- perusterve uudelleensynnyttäjä
- raskaus ei ole monikkoraskaus
- sikiö on pää alaspäin
- raskaus on sujunut ilman lääketieteellisiä ongelmia
- edellisissä synnytyksissä ei ole ollut ongelmia (esimerkiksi keisarileikkaus)
- raskaus on täysiaikainen, mutta ei yliaikainen (raskausviikot 38+0 – 41+6)
Sairaalan läheisyys on kotisynnytyksen edellytys
Kotisynnytystä suunnittelevan on tärkeä valmistautua myös suunnitelmien muutokseen, sillä noin joka kymmenes synnyttäjä siirtyy synnytyksen aikana tai sen jälkeen kotoa sairaalaan. Yleisin siirtymän syy on synnytyksen hidas eteneminen. Tämän lisäksi lääkkeellisen kivunlievityksen tarve tai huoli sikiön voinnista ovat yleisiä siirtymisen syitä. Muutama prosentti kotisynnytyksistä siirtyy kiireellisestä syystä ja tämän vuoksi suositellaan, ettei etäisyys sairaalaan olisi pidempi kuin 20 minuuttia.
Vanhempien on maksettava kotisynnytys Suomessa itse
Suositusten mukaan perhe hankkii kotisynnytykseen avustamaan kaksi kätilöä, joilla on riittävä osaaminen huolehtia synnyttäjän ja vauvan hyvinvoinnista myös mahdollisissa hätätilanteissa. Yksityiset kotikätilöt eli kotilot voi löytää Aktiivinen synnytys ry:n kotilolistalta ja perhe kustantaa heidän palvelunsa täysin itse.
Niin sairaalaan kuin kotiinkin voi halutessaan ottaa avuksi myös doulan eli synnytystukihenkilön. Hän ei korvaa kätilöä vaan tarjoaa henkistä tukea ennen synnytystä ja sen aikana.
Kivunlievitys, kotisynnytys ja luonnonmukaisuus
Kotona ei ole käytettävissä lääkkeellisiä kivunlievityskeinoja eli esimerkiksi selkäpuudutusta ei voida antaa. Toisaalta kotona voidaan hyödyntää laajasti lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja kuten akupunktiota, TENS-laitetta tai hierontaa.
Faktantarkistus ja sisällön päivitys: Ria Malva