Raskaus, iho ja hiukset
Raskausarvet, akne ja pigmenttimuutokset – vaiko sittenkin hehkuva iho ja tuuheat kutrit? Raskaudessa iho ja hiukset voivat muuttua hurjasti joko parempaan tai huonompaan suuntaan.
Tämä voi tuntua epäreilulta, jos omana osana ovat raskausajan akne, raskausarvet ja ihon rasvoittuminen. Joskus muiden puheet sileämmästä ihosta ja kiiltävistä hiuksista voivat suorastaan raivostuttaa. Jos on vetänyt lyhyen korren, voi olla lohduttava tietää, että raskauden iho-ongelmat menevät ohi – ja niistä kärsii moni muukin. Vaikka raskauden hehkusta puhutaan paljon, sen puuttuminen on itse asiassa vähintään yhtä yleistä. Monen posket punoittavat korkeintaan pahoinvoinnin ja oksentelun seurauksena. Aivan jokaisen raskaana olevan iho sen sijaan muuttuu aiempaa herkemmäksi, joten sitä on suojattava monin tavoin aiempaa huolellisemmin.
Raskausarviksi kutsuttuja venytysjuovia tulee raskausaikana usein vatsaan, reisiin ja rintoihin.
Arpijuovat voivat harmittaa, mutta onneksi ne haalistuvat synnytyksen jälkeen. Lisäksi on hyvä ottaa hieman etäisyyttä negatiivista kehonkuvaa aiheuttaviin kauneusihanteisiin. Omaan kehoon tulisi suhtautua ihailulla ja kunnioituksella. Eikö ole melko uskomatonta, miten se pystyy venymään? Raskausarvet ovat vaalentuneinakin todisteita kehon uskomattomista kyvyistä. Ikävää sen sijaan on, että raskausarvet (joiden tieteellisempi nimi on striae) voivat aiheuttaa melkoista kutinaa. Ihoa ei kannata päästää kuivumaan, koska kuiva iho kutisee erityisen voimakkaasti. Hyvä tapa on rasvata ihoa säännöllisesti kosteusvoiteella ja välttää kuivattavia saippuoita. Lisäksi on hyvä juoda paljon vettä – kuten muulloinkin. Vesi ei ehkä sinällään tee ihoa kimmoisaksi tai parikymmentä vuotta nuoremmaksi, mutta se kosteuttaa sisältäpäin. Esimerkiksi öljyn levittäminen raskausvatsalle voi tuntua miellyttävältä ja olla mukava tapa viettää hetki vauvan kanssa. Sen tehosta raskausarpien hoidossa ei kuitenkaan ole juurikaan tutkittu. Ihon rasvaamiseen kannattaa käyttää luonnollisia öljyjä vailla kemikaaleja.
Pigmentti- eli maksaläiskät raskaudessa
Raskaus lisää aina ihon pigmentin määrää. On yksilöllistä, kuinka selvästi se näkyy, ja ihon oman pigmentin merkitys on suuri. Useimmat huomaavat kuitenkin, että nännit tummuvat. Loppuraskaudessa monille ilmestyy myös vatsaan tumma pigmenttiviiva, niin kutsuttu linea negra. Se ulottuu usein navasta häpykukkulaan saakka. Myös kasvoihin ilmestyvät pigmenttiläiskät (joista käytetään myös nimityksiä melasma, kloasma ja maksaläiskä) ovat yleisiä. Jos tämä kaikki kuulostaa ikävältä, ei syytä huoleen: niin tummat läiskät kasvoissa, viiva vatsalla kuin muutkin pigmenttimuutoksetkin haalistuvat hieman synnytyksen jälkeen.
Saako raskaana ottaa aurinkoa?
Auringossa oleillessa tulee aina olla varovainen, mutta raskaana olevat ovat aivan erityisen herkkiä UV-säteilylle. Herkkä iho on siis suojattava huolellisesti. Korkea suojakerroin tai varjossa oleilu auttaa ehkäisemään maksaläiskien tummumista. Toisin kuin normaalit pigmenttimuutokset, jotka häviävät hormonitasojen laskiessa, auringonsäteilyn aiheuttamat läiskät eivät nimittäin yleensä häviä. Auringosta ei tietenkään ole haittaa syntymättömälle lapselle, mutta äidin ihon vauriot voivat olla pysyviä. Panosta siis hellehattuun, varjoon ja aurinkorasvaan! Varjopaikkojen etsiskelyyn on joka tapauksessa totuttava vauvan synnyttyä, joten sen voi hyvin aloittaa jo nyt. Säteilyturvakeskus suosittelee muutenkin rajoittamaan solariumin käyttöä, ja raskaana olevan kannattaa välttää sitä aivan erityisesti. Jos olo on epätoivoisen kalpea, rusketusvoiteita voi pääsääntöisesti käyttää myös raskauden aikana. Tarkista kuitenkin aina varmuuden vuoksi apteekista, sopiiko kyseinen tuote raskaana olevalle.
Raskausajan akne vai hehku?
Hormonit vaikuttavat muuhunkin kuin mielialaan: suuremmat hormonipitoisuudet voivat saada ihon oireilemaan raskausaikana. Jos iho on tuottanut päänvaivaa jo ennestään, on hieman todennäköisempää, että raskaudessa iho-ongelmat pahenevat – ja vaikka hormonaalinen akne ei olisi koskaan vaivannut aiemmin, se voi ilmetä ensi kertaa raskaushormonien ottaessa vallan. Valitettavasti suurin osa aknen hoitoon käytettävistä lääkkeistä ei sovellu raskaana oleville. Siksi hoitoa ei suositella aloitettavaksi, ennen kuin lapsi on syntynyt. Tilanteesta kannattaa siis jutella oman lääkärin kanssa. Vaikka iho tuntuisi rasvaiselta, on tärkeää muistaa kosteuttaa sitä päivittäin. Iho voi nimittäin alkaa kompensoida kuivumista rasvoittumalla entistä enemmän.
On tarjolla sentään muutakin kuin finnejä ja otsan kiiltoa. Moni kokee, että iho näyttää huomattavasti paremmalta raskauden aikana. Verenkierto vilkastuu, joten rypyt ja juovat voivat tasoittua ja poskille voi nousta hento puna – se paljon puhuttu raskausajan hehku. Aiemmin iho-ongelmista kärsinyt ei välttämättä ole tuomittu oireiden pahenemiseen raskausaikana, vaan hyvin monissa tapauksissa akne häviääkin käytännössä kokonaan. Tämä on täysin arpapeliä, eikä ole lainkaan varmaa, että iho käyttäytyy mahdollisessa seuraavassa raskaudessa samoin.
Ihonhoito raskauden aikana
Kuten todettu, ihon muutokset ovat melko sattumanvaraisia eikä niiden laatua voi tietää etukäteen, mutta ihon yleinen herkistyminen koskee lähes kaikkia. Auringossa oleskelun välttämisen lisäksi on hyvä suosia mietoja tuotteita ja kysyä aina neuvoa apteekista, jos jonkin tuotteen käyttö raskausaikana epäilyttää. Ihon muuttuminen herkemmäksi tarkoittaa myös, että se voi reagoida totutusta poikkeavalla tavalla esimerkiksi vahaukseen tai kuorintaan. Siksi tällaisia hoito- tai hemmottelumuotoja ei yleensä suositella.
Uudet uljaat kutrit?
Monen hiukset tosiaan voivat raskausaikana paremmin kuin koskaan. Hormonit voivat saada ne sekä kasvamaan paremmin että kiiltämään enemmän. Syynä ei ole pelkästään nopeampi hiustenkasvu vaan myös normaalia vähäisempi hiustenlähtö. Lisäksi voi tuntua, että hiukset pysyvät pidempään puhtaina eikä niitä tarvitse pestä yhtä usein – valitettavasti voi toki käydä myös päinvastoin. Jännää on myös, että hiusten tekstuuri voi muuttua osittain aivan erilaiseksi, esimerkiksi piikkisuorasta aaltoilevaksi. Niin yllättävältä kuin se kuulostaakin, karvankasvun vilkastuminen voi näkyä myös muissa, kenties vähemmän toivotuissa paikoissa. Kainalo- tai säärikarvojen tuuhentuminen – tai ylähuulen nukan lisääntyminen – ovat melko yleisiä vaikutuksia. Jos epätoivottua karvoitusta ilmenee, voi onneksi lohduttautua sillä, että karvat yleensä tippuvat hieman vauvan syntymän jälkeen. Valitettavasti tämä koskee myös hiuksia, jotka useimmiten ohenevat ja alkavat harittaa. Nauti siis tuuheudesta niin kauan kuin sitä kestää! Jos hiusten oheneminen tulevaisuudessa on masentava ajatus, voit luottaa, että ne tuuhenevat kyllä. Joillakin uusi tekstuuri voi olla pysyvä, mutta useimmilla hiukset palautuvat entiselleen, kun hormonitasot ovat tasoittuneet raskauden ja mahdollisen imetyksen jälkeen.
Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö