Gravid med sammandragningar
Att få sammandragningar som gravid är helt normalt, men vad är sammandragningar egentligen, hur tidigt kan de komma och vad gör man om de gör ont? Vi går igenom de vanligaste funderingarna kring sammandragningar.
Anledningen till att man får sammandragningar under graviditeten beror på att livmodern – som ju är en muskel – helt enkelt tränar inför förlossningen. De flesta får alltså sammandragningar under graviditeten, eller Braxton Hicks kontraktioner som deras officiella namn lyder, men hur mycket och hur tidigt de kommer varierar från olika personer.
Hur känns sammandragningar?
En sammandragning känns genom att magen blir hård en stund för att sen mjukna. Som att en muskel spänner sig hårt för att sen slappna av. Det ska inte göra ont men kan kännas lite obehagligt när magen helt plötsligt förvandlas till en välpumpad basketboll. Ofta kommer sammandragningarna när en varit fysiskt aktiv eller stressat mycket, vilket gör att de vanligtvis dyker upp på kvällen efter en lång dag. De är i sig alltså inte farliga men har man mycket sammandragningar så är det ofta kroppens sätt att signalera att den vill ta det lite lugnare.
Hur tidigt kan man få sammandragningar?
En del känner av tidiga sammandragningar, andra får dem först mot slutet – och några få har inte en enda sammandragning under hela graviditeten. Vad som är normalt här är alltså väldigt svårt att säga, men rent generellt kan man säga att den som fött barn förut kan känna av sammandragningar tidigare och starkare än någon som är gravid för första gången. Då har nämligen livmodermuskeln gjort det här en gång förut och ligger redan i startgroparna så att säga. Har ens livmoder inte haft en enda sammandragning under hela graviditeten betyder inte det att den är sämre rustad inför förlossningen, utan den har koll på läget ändå.
Sammandragningar vid vila
För den som har mycket sammandragningar så är ett tips att försöka ta det lite lugnare, slappna av i både kropp och huvud och kanske bara lägga sig på sängen för att vila lite oftare. Har man däremot sammandragningar som kommer regelbundet och inte lugnar sig trots vila så ska man prata med sin barnmorska eller, senare i graviditeten, kontakta sin förlossningsklinik för kontroll. En urinvägsinfektion kan exempelvis vara orsaken till mycket sammandragningar och det vill man behandla för att det inte ska trigga i gång en för tidig förlossning. Även en trög eller förstoppad mage kan faktiskt göra att man får fler sammandragningar.
Sammandragningar eller förvärk?
Mot slutet av graviditeten brukar det bli vanligare med täta sammandragningar - ofta brukar man då prata om förvärkar. Det är inte helt lätt att avgöra om det rör sig om vanliga sammandragningar eller tidigt värkarbete men ju mer regelbundna de är och ju längre sammandragningar man har, desto större beredskap är bra att ha. Från och med graviditetsvecka 22 ska man alltid höra av sig till förlossningen om man har regelbundna sammandragningar – då brukar man ofta få komma in för en extra kontroll.
Sammandragningar som gör ont
Det är också bra att känna till att vanliga sammandragningar som man har under graviditeten inte bör göra ont. Om sammandragningarna gör ont så ska man alltid prata med sin barnmorska. Skulle det komma blod eller vattentunna flytningar i samband med sammandragningarna ska man däremot ringa in till vården akut. Antingen till förlossningen om man passerat vecka 22, eller till en gynmottagning om man är tidigt i graviditeten.
Faktagranskad av Anna Falkenström, legitimerad barnmorska