Raskaus ja alkoholi
Alkoholin haitat sikiölle on todistettu lukemattomissa tutkimuksissa. Mutta miten suhtautua alkoholittomina pidettyihin juomiin tai ruoassa olevaan alkoholiin? Entä mitä, jos on juonut tietämättä olevansa raskaana? Tästä artikkelista saat vastauksia.
Oletko kuullut väitettävän, että alkoholista ei olisi haittaa loppuraskaudessa? On sinänsä totta, että alkuraskaudessa alkoholin vaikutus sikiöön on suurin. Ei kuitenkaan ole mitään takeita, etteikö siitä olisi haittaa myöhemmin. Raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle ei myöskään ole olemassa mitään turvarajaa. Sikiövaurioiden riski on sitä suurempi, mitä enemmän alkoholia juo, mutta pienikin määrä kasvattaa sitä. Siksi on turvallisinta pidättäytyä kokonaan juomasta alkoholia – tällöin ei myöskään ainakaan tarvitse pelätä, että aiheuttaisi lapselle vaaraa. Raskaus on loppujen lopuksi lyhyt aika elämästä. Alkoholia on kuitenkin myös muualla. Entäpä viiniä sisältävät ruoat tai vaikkapa siiderit, joiden alkoholipitoisuus on 0,5 tilavuusprosenttia?
Saako alkoholittomiksi laskettavia juomia nauttia raskauden aikana?
Alkoholittomien oluiden, viinien ja siiderien valikoima on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina. Usein ne sisältävät kuitenkin pienen määrän alkoholia. Siksi herää helposti kysymys, mitä raskausaikana oikeastaan saa juoda – montako tilavuusprosenttia on turvallisen käytön raja? Koska emme tiedä, mikä määrä alkoholia aiheuttaa sikiölle vaurioita, alkoholipitoisia juomia ei tulisi nauttia lainkaan.
Sopiiko puna- tai valkoviinikastike raskaana olevalle?
Viinikastikkeella voi herkutella myös odotusaikana, mutta on tärkeää muistaa, ettei alkoholi haihdu heti kiehahtaessaan. Nyrkkisääntö on, että kastikkeen on annettava keittyä kokoon, kunnes noin puolet nesteestä on haihtunut tai ruoan on annettava kiehua puolisen tuntia ennen ruokailua. Väkeviä alkoholijuomia sisältävät – esimerkiksi liekitetyt – ruoat sen sijaan sisältävät liikaa alkoholia raskaana olevalle.
Miten alkoholi on vaaraksi sikiölle?
Alkoholi vaikuttaa muun muassa lapsen kasvuun ja aivosoluihin. Tämä voi myöhemmin aiheuttaa esimerkiksi keskittymis- ja oppimisvaikeuksia. Alkoholialtistuksesta voi kuitenkin aiheutua myös epämuodostumia ja pienipainoisuutta. Syntymätön lapsi on muutenkin valtavan paljon herkempi alkoholin vaikutuksille kuin me aikuiset. Syynä on, että hänen maksansa ei ole vielä kehittynyt eikä pysty hajottamaan alkoholia, joten alkoholi vaikuttaa enemmän ja pidempään.
Entä puolison alkoholinkäyttö raskauden aikana?
Tutkimusten mukaan puolison alkoholinkäytöllä voi olla merkitystä raskausaikana. Raskaana olevan alkoholinkäytön todennäköisyys nimittäin kasvaa, jos puolisokin juo. Voi siis olla paikallaan keskustella, mikä tuntuu molemmista hyväksyttävältä. Jos odottajaa ei haittaa lainkaan, että puoliso ottaa pari lasia viiniä vaikkapa päivällisellä ystävien kanssa, ongelmaa ei tietenkään ole. Jos kuitenkin tuntuu, että omat tunteet asiasta kaikuvat kuuroille korville, on hyvä puhua asiasta jonkun ulkopuolisen kanssa.
Vahingossa alkoholia raskauden alussa
Onko syytä huoleen, jos on juonut alkoholia ensimmäisten raskausviikkojen aikana ennen kuin huomasi olevansa raskaana? Tämä on yleinen kysymys, joka aiheuttaa kovasti huolta. Useimmiten tulevat vanhemmat voivat kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä on hyvin pieni todennäköisyys, että vauvalle olisi ehtinyt koitua haittaa. Mitä aiemmin alkoholinkäyttö lopetetaan, sitä pienempi on sikiöön kohdistuva riski. Olennaista ei ole aiempi juominen vaan alkoholista pidättäytyminen raskauden jatkuessa.
Raskaus ja alkoholin väärinkäyttö
Alkoholin väärinkäyttö raskauden aikana aiheuttaa käytännössä aina haittaa lapselle. Silti on tärkeää muistaa, että mitä aiemmin alkoholi jätetään pois, sitä paremmat edellytykset vauvalla on välttyä vaurioilta. Alkoholiriippuvuudesta kärsivän on hakeuduttava ammattiavun piiriin, sillä kyseessä on sairaus, joka ei parane itsestään. Siitä ei tarvitse edes yrittää selviytyä yksin. Myös puolison alkoholiongelmaan on tärkeää puuttua ajoissa. Runsas alkoholinkäyttö parisuhteessa lisää nimittäin lähisuhdeväkivallan riskiä, mistä voi olla vaaraa myös tulevalle vauvalle. Tällöinkin on tärkeää hankkia suoraa ulkopuolista apua. Jos ei tiedä, kenen puoleen kääntyä, asian voi alkuun ottaa puheeksi neuvolassa. Terveydenhoitaja voi auttaa tarvittavan tuen ja avun järjestämisessä.
Alkoholinkäyttö raskautta yritettäessä
Useiden tutkimusten mukaan runsas alkoholinkäyttö voi vaikeuttaa raskaaksi tuloa. Lisäksi miehen alkoholinkäytön tiedetään heikentävän sekä siittiöiden määrää että laatua. Aina alkoholi ei tietenkään aiheuta lapsettomuutta – muutenhan lapsia syntyisi todella paljon vähemmän. On kuitenkin varmaa, että niin miehen kuin naisenkin säännöllinen alkoholinkäyttö voi heikentää raskauden alkamisen mahdollisuuksia.
Faktantarkistus: Silja Seppänen, laillistettu kätilö