Vinkkejä äitiysvaatteisiin
Aivan uuden vaatevaraston ostaminen raskauden ajaksi ei välttämättä houkuttele sen paremmin taloudellisesti kuin ekologisestikaan. Omasta kaapista löytyy kuitenkin paljon vaatteita, jotka toimivat mainiosti myös raskausaikana. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä äitiysvaatteisiin ja siihen, mihin kannattaa panostaa rahallisesti.
Kun vatsa alkaa kasvaa, voi helposti tuntua, ettei mikään vaate sovi eikä kaapissa ole mitään päällepantavaa. Pelkästään raskausvatsan vuoksi ei kuitenkaan tarvitse vaihtaa tyyliä tai tyhjentää tiliä uuden vaatevaraston hankintaa varten – kaapista löytyy usein paljon sopivia raskausvaatteita, kun käyttää hieman luovuutta. Kerromme parhaat vinkkimme tyylikkäiden asukokonaisuuksien löytämiseen omasta kaapista sekä äitiysvaatteisiin, jotka on kenties hyvä hankkia erikseen. Tyyli ja vaatteet ovat tietysti myös henkilökohtaisia valintoja, aivan kuten ennen raskauttakin. Yksi tahtoo pukea ykköset ylle synnytykseenkin, toinen irrotella hieman raskaana olevalle keholle suunnitelluilla vaatteilla, kolmas puolestaan siirtyä suoraan pehmeisiin olohousuihin. Mikään tyyli ei ole väärä. Tärkeintä on löytää vaatteita, jotka itsestä tuntuvat hyvältä – ja joissa on riittävästi väljyyttä.
Äitiysvaatteita omasta kaapista
- Usein tavalliset farkut toimivat vielä raskauden ensimmäisen kolmanneksen alussa. Kun ne alkavat kiristää, housunkaulukseen saa hieman lisätilaa käyttämällä napinlävessä esimerkiksi hiuslenkkiä (jos ponnarikikka ei toimi, saatavana on myös valmiita jatkopaloja).
- Vatsan – ja puolittain napitetut housut – voi piilottaa usean viikon ajaksi käyttämällä ylisuurta puseroa tai villatakkia. Tämä on kätevää, jos raskauden haluaa pitää alkuun salaisuutena.
- Tyylikkäiden äitiyshousujen löytäminen ei aina ole helppoa. Katso, löytyisikö kaapista tavalliset (pehmeät) matalavyötäröiset housut, jotka ulottuvat pikemminkin lantiolle kuin vyötärölle asti.
- Toisella ja kolmannella kolmanneksella vatsa pyöristyy enemmän, joten hyvä vinkki on solmia liian lyhyeksi tai tiukaksi käyvä T-paita rintojen alle. Näyttää muuten hyvältä topin tai tyköistuvan mekon kanssa!
- Joustoa sen olla pitää! Panosta tyköistuvaan mekkoon tai kynähameeseen, joka joustaa ja korostaa raskausvatsaa. Etenkin trikoomekkoja ja pehmeästä kankaasta tehtyjä hameita voi käyttää koko raskauden ajan – olipa vatsa vasta hieman turvoksissa, pikku hiljaa pyöristymässä tai niin pinkeänä, että vauva putkahtaa ulos hetkenä minä hyvänsä (joskin raskauden edetessä on usein siirryttävä koko tai pari ylöspäin).
- Avoin neuletakki esimerkiksi stretch-mekon kanssa on tyylikäs asukokonaisuus, jos haluaa pukeutua vähän hienommin.
- Leveän paidan napit menevät usein kiinni, vaikka rinnat ja vatsa kasvavat. Muussa tapauksessa paitaa voi käyttää napit auki sievän topin kanssa tai rintojen alle solmittuna.
- Tunika tai kaftaani on näppärä vaate, joka toimii yleensä raskauden alusta loppuun.
- Älä unohda asusteita! Ne pelastavat päivän, kun tekisi mieli hieman vaihtaa tyyliä, mutta sopivia vaatteita on vain muutama. Kolua laatikot läpi: löytyisikö niiden uumenista vaikkapa huiveja hiuksiin sidottavaksi, kaula- ja korvakoruja tai kelloa?
- Talvisaikaan pyöreä raskausvatsa asettaa hieman haasteita takille. Monet talvitakit ovat lähtökohtaisesti melko väljiä – kokeile siis, mahtuisiko raskausvatsa takkiin, joka kaapissa jo roikkuu. Ostoksille ei kannata rynnätä etukäteen, vaan on parempi odottaa, miten suureksi vatsa vaikuttaa kasvavan. Jos vauva syntyy keskitalvella, voi myös harkita erityistä kantotakkia.
- Kietaisumekko! Siinä vasta kätevä asu muuttuvalle keholle. Kietaisumekkoja voi käyttää koko raskauden ajan ja säätää vatsan kasvaessa.
- Maksimekkoja ja muita väljiä vaatteita voi usein käyttää melko pitkään – huomaa kuitenkin, että ne saattavat alkaa tuntua teltoilta. Toisaalta niiden ilmavuudesta on iloa etenkin, jos odottaa kesällä.
- Onko perheessä tai ystäväpiirissä joku, joka käyttää pykälän tai pari isompaa vaatekokoa? Tutkaile, löytyisikö häneltä lainaksi vaikkapa hieman isompi pusero, takki tai pehmeät housut, kun omasi käyvät liian pieniksi.
- Hyvä vinkki on myös siirtää tiukat farkut ja muut vaatteet, jotka eivät toistaiseksi mahdu päälle, pois viemästä tilaa. Tämä kannattaa myös siksi, että jonain päivänä niiden kaivaminen esiin tuntuu aivan siltä kuin saisi kokonaan uuden vaatevaraston.
Uudet (tai lahjoitetut) äitiysvaatteet
Vaikka valmiiksi kaapista löytyvillä vaatteilla pääsee usein melko pitkälle, halusimme vielä mainita joitakin vaatekappaleita, jotka voi olla hyvä hankkia erikseen. Älä kuitenkaan ota paineita: anna kehon muuttua ensin rauhassa, sillä muutoin tulee helposti ostettua vaatteita, joille ei ole käyttöä tai jotka eivät istu.
- Moni käyttää mieluusti äitiyslegginsejä, joissa on vatsan yli ulottuva resori, sekä raskauden aikana että synnytyksen jälkeen (nyt seuraa paljastus: vatsa ei katoa heti vauvan synnyttyä, vaan se voi kulkea mukana vielä hyvän aikaa).
- Belly band eli masutuubi peittää vatsan, kun pusero jää liian lyhyeksi. Kaikki eivät niistä kuitenkaan pidä, joten kannattaa antaa vatsan kasvaa ennen kokeilua.
- Suurempia alushousuja. Äitiysalushousuja ei välttämättä tarvitse hankkia, mutta mukavuussyistä yhtä tai kahta kokoa isommille pikkuhousuille on hyvin todennäköisesti tarvetta. Raskausaikana hikoilu on aika voimakasta, joten kannattaa ehkä jättää kalleimmat alushousut kauppaan.
- Jaloille mukavat kengät eivät ehkä kuulosta kauhean tyylikkäiltä, mutta usko pois: ne ovat ehdottomasti kannattava sijoitus! Korot ja kapeat mallit kannattaa unohtaa, sillä ne voivat saada jalat turpoamaan vielä enemmän. Jos ei yllä lähellekään kengännauhoja, voi valita vaikkapa saappaat – toisaalta myös tossut tai sandaalit toimivat paksujen sukkien kanssa monina eri vuodenaikoina.
Imetysliivit raskauden ja imetyksen aikana
Suosittelemme ehdottomasti myös mukavien imetysliivien hankintaa. Tämän voi tehdä jo raskauden loppuvaiheessa, sillä rinnat kasvavat usein ennen vauvan syntymää. Jos aikoo imettää, on tärkeää valita kaarituettomat liivit, sillä kovat, rintoja painavat kaarituet voivat aiheuttaa maitotiehyiden tukkeutumista. Maito heruu paremmin, kun rintaliivin kuppiosan voi avata alaspäin. Tavalliset rintaliivit, joita on vedettävä ylöspäin rinnan paljastamista varten, voivat siis haitata maidontuloa. Imetys sujuu ylipäätään paljon näppärämmin imetysliivejä käyttäessä. Hyvät imetysliivit ovat pehmeät, ja niissä on leveät olkaimet, jotka kannattelevat painavia rintoja. Helpointa on, jos liiveissä ei ole saumoja, ne saa auki yhdellä kädellä ja niiden materiaali hengittää. Imettävälle äidille myös imetysvaatteet, joissa on avattavia luukkuja, voivat olla käteviä.
Milloin äitiysvaatteita tulisi alkaa käyttää?
Raskausvaatteita ei ole pakko käyttää laisinkaan. Ei tietyllä raskausviikolla tarvitse rientää ostamaan kaapin täydeltä äitiysvaatteita, vaan tärkeintä on, että itse viihtyy vaatteissaan ja tuntee niissä olonsa hyväksi! Ei ole mitään syytä – etenkään raskausaikana – käyttää puristavia, liian tiukasti istuvia tai hiertäviä vaatteita, joissa ei ole mukava olla. Usein omasta kaapista löytyvillä, lainaksi saatavilla tai muilta perityillä vaatteilla pääsee jo pitkälle. Lisäksi väljiä mekkoja, hameita tai neuletakkeja löytää halutessaan pikkurahalla ja ilmastoystävällisesti koluamalla kirpputoreja. Toisaalta voi toki tuntua, että haluaa hehkuttaa raskautta hieman ja hankkia erityisesti pyöristyvälle vatsalle suunniteltuja asuja. Voi kuitenkin olla mukava tietää, ettei vaikkapa hienoja raskaushousuja tarvitse ostaa – sievät housut, joita voi käyttää raskauden aikana käyvät aivan yhtä hyvin!