Turvalliset lelut
Pienten lasten mielestä hauskimmat lelut löytyvät usein keittiön laatikoista ja kaapeista. Aikuinen näkee vain kakkuvuokia, puukapustoja ja muovikippoja, mutta uteliaalle lapselle ne voivat olla aarteita. Vanhempia voi kuitenkin mietityttää, miten turvallista lapsen on leikkiä niillä. Onko muovi myrkytöntä ja onko esine turvallisen kokoinen? Sama koskee myös varsinaisia leluja – ovathan ne muuten CE-merkittyjä?
Yksi tapa tukea lapsen tutustumista maailmaan on antaa hänen leikkiä sillä, mitä kotoa sattuu löytymään. Silti voi olla hyvä pitää mielessä, että varsinaisten lelujen sääntely on tiukempaa kuin muiden kodin esineiden. Leluille asetetaan enemmän vaatimuksia juuri siksi, että niiden on oltava turvallisia lapsille. Kun ostatte tai saatte lahjaksi uusia leluja, niissä on CE-merkki – edellyttäen, että ne ovat peräisin EU:sta. CE-merkintä tarkoittaa, että lelu täyttää eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset, ja EU:ssa saa myydä ainoastaan CE-merkittyjä leluja.
Lelujen tiukat turvallisuusvaatimukset
Suomessa markkinoilla olevien lelujen turvallisuuden ja vaatimustenmukaisuuden valvonnasta vastaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tarvittaessa Tullilaboratorion ja Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) tuella. Esimerkiksi lelujen pienten osien kokoa ja irtoamista, lelujen sisältämiä kemikaaleja ja vilkkuvien tai ääntä pitävien lelujen sähkö- ja elektroniikkaosia säännellään tarkasti, jotta lasten on turvallista leikkiä niillä. Vanhemman tulee varmistaa, ettei lapsi leiki
Vanhemman tulee varmistaa, ettei lapsi leiki
- esineillä, joissa on vaarallisia teräviä kulmia tai ulostyöntyviä osia
- esineillä, jotka lapsi voi nielaista tai joihin hän voi tukehtua esim. pakkausten teipit – jos olet epävarma, mittaa osat pienten osien lieriöllä
- esineillä, joiden osat voivat mennä rikki ja juuttua lapsen kurkkuun tai nyörejä, jotka voivat kietoutua kaulan ympärille
- esineillä, jotka voivat vahingoittaa lapsen kuuloa.
Käytetyt lelut
Lelujen hankkiminen käytettynä on hyvä idea kierrätyksen kannalta, mutta varmista aina, että lelu on CE-merkitty. Jos lelu on valmistettu aikana, jolloin CE-merkintää ei vielä ollut olemassa, se kannattaa ehkä jättää ostamatta tai pitää pelkkänä koristeena. Muista, että siinä missä lastenvaatteet pehmenevät käytössä ihanasti, lelut vain kuluvat ja muuttuvat sen myötä hieman vähemmän turvallisiksi.
Ekologiset lelut ovat myrkyttömiä leluja
Lelujen turvallisuutta valvotaan siis lakien ja sääntelyn avulla, mutta myös vanhemmat ovat yhä tarkempia myrkyllisten lelujen suhteen. Nykyisin monet leluvalmistajat panostavat turvallisuuden lisäksi myös lelujen ekologisuuteen ja myrkyttömyyteen, koska niille on kysyntää.
Mitä tulee hieman isompien lasten leikkeihin, on hyvä huomata, että jotkin taikataikinareseptit sisältävät rutkasti suolaa, jota lapsen ei pidä syödä liikaa. Huolehdi myös, että esimerkiksi lapsen käyttämä askarteluliima ja vesivärit sopivat lapsille.
Paras virike olet sinä itse
Kaikista leluista huolimatta kannattaa muistaa, mikä lapselle on mieluisinta: sinun kanssasi leikkiminen! Lapset rakastavat loruja, lauluja ja sormileikkejä. Ne ovat hauskoja ja edistävät lisäksi kielen kehitystä. Myös kuvien katselu ja kirjojen lukeminen on lapsesta mukavaa. Kylpeminenkin voi olla leikkiä, etenkin jos lapsesi on pikku vesipeto! Maailma on täynnä leikkejä, joihin ei tarvita leluja, vaan pelkkää mielikuvitusta. Jos omat ideat ovat vähissä, kurkkaa vinkkimme leikkeihin, jotka viihdyttävät kaikenikäisiä.
Kolme vinkkiä lelujen pitämiseen järjestyksessä
Kun leluja alkaa kertyä, eniten päänvaivaa aiheuttaa usein niiden pitäminen järjestyksessä. Jos kaikkia leluja säilytetään samassa suuressa lelulaatikossa, lapsen voi olla vaikea löytää haluamaansa. Siksi on parempi jakaa lelut useampaan pieneen laatikkoon. Voit järjestää ne käyttötarkoituksen mukaan (esim. palapelit, lukeminen, askartelu), jotta kaikki samaan aktiviteettiin tarvittava on samassa paikassa. Muita käteviä vinkkejä lelukaaoksen välttämiseen:
- Tee lelujen esille ottamisesta ja pois keräämisestä mahdollisimman helppoa ja mukavaa, jotta siitä muodostuu hyvä tapa. Tästä on lapselle iloa koko elämän ajan. Merkitse laatikot ja rasiat, jotta lapsi tietää, mihin mikäkin kuuluu.
- Päiväkodissa opetellaan ottamaan lelut esille ja keräämään ne pois. Noudattakaa samaa rutiinia kotona. Auta lasta laittamaan edellinen lelu tai peli takaisin oikealle paikalleen, ennen kuin hän siirtyy seuraavaan leikkiin. Näin teidän ei tarvitse illan tullen siivota koko päivän leikkejä samalla kertaa.
- Jos lapsella on paljon leluja, voit pistää osan välillä talteen. Kun lelu otetaan esille jonkin ajan kuluttua, se tuntuu lapsesta taas uudelta ja hauskalta.