Fröknäcke

froknacke

Fröknäcke

För dig som är gravid är det bra med mellanmål. Fröknäcke är det enklaste brödet du kan baka. Dessutom är det nyttigt, glutenfritt, billigt och löjligt gott.

70 min
1 plåt
Ingredienser 1 plåt
Matolja - gärna oliv 0.5 dl
Majsmjöl (kan bytas rakt av mot vetemjöl) 2.25 dl
Linfrön 1 dl
Pumpakärnor 0.5 dl
Solroskärnor 0.5 dl
Sesamfrön 0.5 dl
Vatten 2.75 dl
Flingsalt 1 tsk

Gör så här

Num 1
Sätt ugnen på 150° över/undervärme. Klä en plåt med bakplåtspapper, låt stå.
Num 2
Blanda samman olivolja, majsmjöl och samtliga fröer/kärnor i en bunke. Rör om slarvigt.
Num 3
Koka upp vattnet och tillsätt i bunken. Rör ihop en tjock, jämn smet.
Num 4
Bred ut smeten på bakplåtspappret. Enklast nu är att lägga ett bakplåtspapper på smeten och kavla ut degen tunt. Drag sedan försiktigt bort det översta pappret.
Num 5
Grädda brödet mitt i ugnen i 1 timme. Tag ut och låt svalna helt.
Num 6
Bryt i bitar när brödet kallnat.

Tips!

Vi vet att det är försvinnande gott, men tänk på att inte äta för mycket av fröknäcket per dag då det är linfrö i. Just linfrö ska man begränsa sitt intag av till max 1-2 msk per dag. Förvaras torrt i tättslutande burk med lock.